Nvidia slog högt ställda förväntningar

Rapportkommentar Nvidias kvartalsrapport var sannolikt rapportperiodens intressantaste och viktigaste för de globala börsernas fortsatta utveckling. Bolaget krossade de högt ställda förväntningarna, vilket drev upp aktiekursen till över 1 000 dollar i efterhandeln.

Rapport och utfall

Nvidias intäkter under det senaste kvartalet som är bolagets första kvartal 2025, då man har brutet räkenskapsår, mer än tredubblades jämfört med föregående år till 26 miljarder dollar. Analytikernas estimat låg på 24,7 miljarder dollar.

Den viktiga bruttomarginalen var rekordhög på 78,4 procent vilket var mer än de förväntade 77 procenten. Nettovinsten ökade mer än sju gånger i jämfärelse med i fjol då vinst per aktie landade på 0,82 dollar. Kvartalets vinst per aktie var 5,98 dollar, marknadens förväntningar låg på 5,21 dollar per aktie.

Nvidias chips är drivkraften bakom den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) som nu påverkar nästan alla större industrier. AI kommer att medföra betydande produktivitetsvinster till nästan varje industri och hjälpa företag att bli mer kostnads- och energieffektiva.

Intäkter från de stora molntjänstföretag Google, Microsoft och Amazon stod för ungefär 45 procent av Nvidias datacenterintäkter, vilket motsvarar mer än 10 miljarder dollar. De tre stora datacenterföretagen har indikerat att deras investeringstakt i AI-relaterade produkter och tjänster kommer att förbli hög under 2024.

Utöver molntjänstföretagen är Meta Platforms en mycket stor kund till Nvidia. Enligt Metas VD Mark Zuckerberg förväntar sig bolaget att investera i cirka 350 000 H100-chips i slutet av året. Investeringar som görs för att bolaget ska skapa egna stora språkmodeller i konkurrens med Open AI och Google.

Nvidia har levererat ett rekordkvartal, vilket tydligt visar att AI-boomen fortfarande är stark. Nvidias vd Jensen Huang kommenterade i rapporten att vi är inne i en ny industriell revolution där Nvidia omvandlar datacenter till "AI-fabriker". Det som är anmärkningsvärt är att inget bolag tidigare har ökat sin intäktstillväxt i sådan omfattning som Nvidia.

Prognos

VD Jensen Huang gav en bättre än förväntad prognos för kommande kvartal och sa att efterfrågan på företagets chips är rekordsstor. Prognosen för kommande kvartal är en försäljning på cirka 28 miljarder dollar, vilket skulle vara en förbubbling jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Marknadens förväntningar låg före rapporten på en försäljningsprognos på 26,4 miljarder dollar enligt S&P Global Market Intelligence.

Nvidia meddelade också en 10-för-1 aktiesplit som träder i kraft den 7 juni, samt att de höjer utdelningen till 10 cent per aktie från tidigare 4 cent. Det motsvarar en utdelningshöjning med 150 procent.

Aktiesplitten har en psykologisk effekt och skapar mer tillgänglighet och likviditet för aktien när kursen blir betydligt lägre. Det skapar ytterligare momentum för aktien, men aktiesplitten har ingen funtamental effekt på prognoserna som förblir detsamma.

Nya produkter

För att behålla sin ledande position planerar Nvidia att lansera en ny generation AI-chips senare i år. Dessa chips med kodnamnet Blackwell förväntas kosta över 30 000 dollar styck och kan leda till ytterligare en försäljningsökning om efterfrågan på AI-chips förblir stark.

Nvidia meddelade att företaget redan producerar Blackwell-chips och att leveranserna kommer att börja under andra kvartalet, med driftstart under fjärde kvartalet. Dessa chip kommer att generera betydande intäkter i år enligt bolaget.

Estimat och rekommendationsförändringar

Efter en så stark rapport och tydliga signaler om fortsatt stark efterfrågan indikerar det att analytikerna nu sitter och räknar för att justerar upp sina vinstestimat. Sannolikt kommer vinstestimaten att justeras upp med mellan 5 och 10 procent.

Ökade vinstestimat bör ge stöd åt Nvidia-aktien trots att årets uppgång redan är över 90 procent och flera stora investmentbanker har redan varit ute och höjt sina riktkurser för aktien nu på morgonen.

Schweiziska storbanken UBS har höjt riktkursen till 1 200 dollar från tidigare 1 150 dollar. JP Morgan gjorde ett större omtag och har nu en riktkurs om 1 150 dollar från tidigare 850 dollar. Bernstein har gått ut med en fortsatt köprekommentation och sagt till sina kunder att ny riktkurs är 1 300 dollar från tidigare 1 000 dollar.

Morgan Stanley har lyft riktkursen från 1 000 dollar till 1 160 dollar. Investmentbanken Goldman Sachs har passat på en riktkurshöjning och har kvar sin riktkurs på 1 100 dollar, men de säger i en kommentar att Nvida är attraktivt på dagens nivåer och har fortsatt köpstämpel på aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -