Börsen nedåt, Getinge mot strömmen

Börs Stockholmsbörsen handlades nedåt på fredagen. Storbankerna backade efter en sektorgenomgång av Barclays och Catena Media sjönk efter att största ägaren minskat sitt ägande i bolaget.

Omkring klockan 12.15 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till 2.625 och aktier för 6,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i övriga Europa var tyska DAX ned 0,4 procent och franska CAC40 sjönk med 0,2 procent.

Tonen för storbolagsindex OMXS30 sattes av storbankerna som tyngde indexet med nedgångar om 1,5-2,3 procent för SEB, Swedbank och Handelsbanken. Nordea var ned 0,9 procent.

Barclays har gjort en genomgång av den svenska banksektorn. Swedbank och Handelsbanken sänks från övervikt till jämvikt medan SEB sänks till undervikt från jämvikt.

Riktkurserna sattes till 233 kronor för Swedbank (240), 109 kronor för Handelsbanken (115), samt 124 kronor (118) för SEB.

Även Kinnevik gick svagt med en nedgång om 2,2 procent. Getinge och H&M fanns i toppen av OMXS30 med uppgångar om 1,1 respektive 1,3 procent.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media, som var ned 4,2 procent, uppgav i ett pressmeddelande efter stängning på torsdagen att bolaget informerats om att största ägaren, affiliatebolaget Better Collective, har minskat sitt ägande i bolaget till 4,8 procent av aktierna.

Better Collective klev in i Catena Media i början av 2023 vilket fick spekulationer om ett eventuellt bud att blossa upp ånyo. Den nu bekräftade minskningen från Better Collective minskar också budförhoppningen.

Embracer backade 0,4 procent till 26:50 kronor på fredagen efter torsdagens tapp på 8,8 procent i spåret av delårsrapporten.

Bland de analysuppdateringar som synts till på morgonen märks en sänkt riktkurs från SEB Equities, ner till 48 kronor från tidigare 50 kronor,

ABG Sundal Collier betecknar Embracers rapport som "blandad men ett litet steg i rätt riktning".

Deutsche Bank upprepar sin rekommendation behåll med en riktkurs på 29 kronor. Banken nämner Embracers planer på att lansera totalt 70 spel fram till mars 2025 och pekar i sammanhanget på risken med att materialiseringen av pipeline förskjuts kraftigt mot det andra halvåret.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -