Leta bland europeiska marginalhöjare

Börs En stigande rörelsemarginal är sällan dåligt för ett bolags aktiekurs. I Europa finns det en hel del bolag som står inför betydande lönsamhetslyft kommande år och som kan vara intressanta placeringar.

Europas storbolag står inför ett lönsamhetslyft om man ska tro på analytikernas genomsnittsförväntningar. Visserligen pekar kommande års vinstförväntningar nästan alltid uppåt när man frågar det här skrået, men det är ändå anmärkningsvärda förbättringar som ligger i korten om analytikerna får rätt.

Kvantanalytikerna på storbanken Bank of America, BofA, har gått igenom hur marginalprognoserna ser ut för bolagen som ingår i Europe Stoxx 600 och hur det står sig i ett historiskt perspektiv. Som synes i grafen nedan är det en optimistisk bild som målas upp.

Vad är det som driver på uppgången? Två faktorer som sticker ut är förbättringar av redan höga rörelsemarginaler inom läkemedelsindustrin, samt ytterligare uppgångar i bolagen som banken klassar som högkvalitetsbolag.

Går man ner på bolagsnivå och synar vilka aktörer det är som driver på lyftet så finns det ett gäng kända namn, däribland några svenska som Boliden, ABB och Astra Zeneca och andra bjässar som SAP, Ferrari och Siemens. Längst ned i artikeln finns en lista på bolagen som väntas höja sin marginal allra mest mätt i procentenheter mellan åren 2023 och 2026.

Grundurvalet är det breda indexet Europa Stoxx 600, fast med ett antal undantag. Bland annat är finans- och fastighetsbolag borttagna, det finns en lägsta nivå på free-floaten och marginalökningen ska vara bättre än snittet i respektive sektor.

Den här rankingen säger förstås inte allt om hur aktierna kommer att utvecklas fram till 2026. Värdering, försäljningstillväxt och sannolikhet för att lönsamhetslyften faktiskt blir av måste också in i kalkylen men listan kan vara ett bra ställe att börja leta efter intressanta placeringar i europeiska storbolag.

Ökning av ebit-marginal 2023-2026
Bolag Land %-enh.
SAP Tyskland 6,8
VAT Schweiz 6,8
Boliden Sverige 5,9
SIG Schweiz 5,8
Sartorius Tyskland 4,6
Siemens Healthineers Tyskland 3,7
ABB Schweiz/Sverige 3,7
ASM Nederländerna 3,6
AstraZeneca UK/Sverige 3,4
Neste Finland 3,0
Sika Schweiz 3,0
Airbus Frankrike 2,7
Universal Music Nederländerna 2,7
Wärtsilä Finland 2,7
Siemens  Tyskland 2,4
Ferrari Italien 2,4
ACS Spanien 1,6
Källa: BofA    
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -