Enter Sverige Hållbar Tillväxt ökade 9,13 procent i november - positiva bidrag från Afry, Husqvarna och Addtech (Finwire)

2022-12-09 10:10

Fonden Enter Sverige Hållbar Tillväxt steg 9,13 procent i november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 7,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 31,06 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Cecilia Persson och Sten Lindquist.

Inledningsvis skriver förvaltarna att finansmarknadens fokus under månaden låg på att inflationsdata kom in längre än väntat. Världens centralbanker har fortsatt höja sina styrräntor. Däremot tror marknaden att centralbankerna är i slutet av sina räntehöjningscykler, vilket fick aktiekurserna att stiga i november.

Största positiva bidrag till fondens avkastning under månaden var Afry, Husqvarna och Addtech. I den negativa vågskålen fanns istället Arjo och OX2.

Förvaltarna menar vidare att det just nu finns ett stort fokus på bolag som erbjuder klimatanpassning, ett bolag som då gynnas är Afry.

Afry inkluderas även i OMX Stockholm Benchmark index från och med den 1 december vilket förvaltarna beskriver som mycket positivt. Indexet inkluderar de mest handlade och största bolagen på Stockholmsbörsen.

Under månaden har Sdiptech genomfört en riktad nyemission som tillfört 500 miljoner kronor och ska användas för fortsatt tillväxt genom förvärv. Sdiptech ser flera potentiella förvärvsmöjligheter och under november har man förvärvat ett italiensk bolag som specialiserar sig på slipning av järnvägsrälsar.

Medicinteknikbolaget Arjo kommunicerade att de sänker sina finansiella mål på grund av högre kostnader för material och energi, samt motvind på den amerikanska marknaden.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Atlas Copco, Astra Zeneca och ABB med portföljvikter om 7,77, 7,38 respektive 7,17 procent.

Störst sektorexponering hade fonden vid tidpunkten mot industrivaror & tjänster, följt av sällanköpsvaror och teknologi.

Enter Sverige Hållbar Tillväxt, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent 9,13
Index MM, förändring i procent 7,3
Fond i år, förändring i procent -31,06

Filip Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

“Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.”



redaktion@finwire.org
© Copyright

Enter Sverige Hållbar... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -