Köpvärda aktier i augusti

Aktietips Vi tror att börsen fortsätter utvecklas hyggligt i augusti. Här är våra tio bästa köptips på sex månaders sikt.

Börsen kom tillbaka starkt i juli efter en mycket orolig junimånad. Som väntat har många halvårsrapporter visat lägre vinster jämfört med det starka andra kvartalet i fjol.

Skillnaden är främst att riskviljan i marknaden har kommit tillbaka och förhoppningar om att konjunkturen är på väg att förbättras.

De tio aktier vi rekommenderade inför juli månad steg i snitt 7,2 procent fram till i fredags. Jämfört med Stockholmsbörsens totalindex, som steg 6,1 procent, överpresterade våra aktier som grupp jämfört med aktiemarknaden.

Främsta orsaken till den starka utvecklingen var Haldex, som steg 27 procent efter en stark halvårsrapport. Vi tog in Haldex aktie på listan i februari för dess exponering mot den amerikanska fordonsindustrin. Sedan dess har aktien stigit ungefär 53 procent.

Ingen aktie slutade på minus under månaden.Tobaksbolaget Swedish Match aktie steg 2,1 procent jämfört med när julilistan presenterades. Halvårsrapporten nådde inte riktigt upp till förväntningarna och även om vi behåller vår köprekommendation på aktien ser vi en risk för en fortsatt trög period i närtid i väntan på hur prishöjningarna på snus tas emot.

Swedish Match lämnar listan och ersätts av Bilia, en aktie som förekommit tidigare i våra tio bästa tips. Swedish Match kom in på listan i maj och har sedan dess stigit 6,2 procent, drygt 2 procent mer än OMXSGI-index.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i augusti:

Bilia: Även om efterfrågan på bilar inte varit så stark i år så ser Bilia ljusare på hösten. Dessutom har serviceverksamheten, den del där företaget har sin största intjäning, utvecklats desto bättre. Bolaget har också en hög utdelningsnivå. Här är vår senaste analys.

Teliasonera: Vi väntar oss ingen spektakulär tillväxt de närmaste åren men däremot en mer generös utdelningspolitik som kan resultera i en direktavkastning över 8 procent de närmaste åren. Här är vår senaste analys.

Betsson: Efter en kvartalsrapport som var lite sämre än väntat har aktien utvecklats svagt.Vi ser ett intressant köptillfälle i ett bolag som verkar på en konjunkturokänslig marknadmed hög tillväxt och som dessutom är en generös utdelare.

Swedbank: Var den bank som stack ut som mest på den positiva sidan i våras och halvårsrapporten visade en fortsatt god kapitalisering som möjliggör fortsatt generös utdelningspolitik. Vår senaste analys hittar du här.

Lindab: Bygg- och ventilationsföretaget har betydande potential när den europeiska byggmarknaden vänder upp. Dessutom ser vi goda möjligheter till en strukturaffär med Systemair som kan sätta fart på aktien.

New Wave: Varumärkeskonglomeratet har dragit ned på kostnaderna och med stigande efterfrågan finns ett rejält utrymme för lönsamhetslyft. Vi väntar oss att första halvåret kommer att förbli trögt men att andra halvåret kommer att se betydligt bättre ut.

Haldex: En konjunkturkänslig underleverantör till fordonsindustrin med ungefär hälften av omsättningen i Nordamerka. Med bättre makroutsikter i USA väntar vi oss bättre fart i fabrikerna än under fjolåret.

Hennes & Mauritz: Även om det svänger mellan kvartalen levererar klädkedjan attraktiv ochtämligen konjunkturokänslig tillväxt över tiden. Aktien har släpat efter börsindex under vinternsoch våren men stått sig väl när börsen varit turbulent.

Loomis: Värdetransportföretaget Loomis har utvecklats starkt efter att förvärven utanför Europa tog fart. Vi ser fortsatta lönsamhetsförbättringar och räknar med att ledningen överväger nya värdedrivande förvärv.

Doro: Efter ett lite motigt fjolår har Doro levererat starka rapporter. Vi ser utsikter till fortsatt förbättring under 2013 och framåt med stöd av lanseringar av nya produkter.

Våra tips på tio köpvärda aktier ska inte ses som en sammanvägd portfölj, utan som ett smörgåsbord att plocka av efter tycke och smak. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för aktierna på februarilistan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Köp 116,00 -
Telia Company Köp 47,01 -
Betsson B Köp 172,00 -
Swedbank A Köp 156,20 -
Lindab International Köp 58,00 -
New Wave B Köp 34,10 -
Köp 57,75 -
Hennes & Mauritz B Köp 240,70 -
Loomis Köp 136,50 -
DORO Köp 37,10 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -