Nordisk återkomst

Fondanalys För att bredda portföljen behöver du inte röra dig långt bort. Placera har valt ut en aktivt förvaltad Nordenfond som vi tror kommer att ge högre avkastning än index på lång sikt.

Tycker man att den svenska börsen saknar intressanta sektorer behöver man inte leta långt bort. Norge har en utvecklad oljeservice och intressanta laxodlare; Danmark är hem åt en blomstrande läkemedelsindustri och vindkraftstillverkare. Finland har en stark industrikultur med världsledande företag inom bland annat hisstillverkning och förpackningar. 

En fördel med att investera på de nordiska börserna är att de ger en jämnare fördelning mellan sektorer än Stockholmsbörsen. Därtill talar flera intressanta trender för Norden.

Norge har pressats av fallande oljepriser som kan ha nått botten. Finlands ekonomi, som kämpat i motvind efter att sanktioner mot Ryssland slagit mot landets exportsektor, har hämtat sig förvånansvärt snabbt under våren. Och i Danmark leder ökad sysselsättning och stabil export till optimistiska BNP-prognoser.

Här hemma växer ekonomin snabbare än på flera decennier. Frågan är om inte Sveriges bästa tid är nu. Det skulle tala för ett skifte i investeringsfokus från en ren Sverigefond till en bredare Nordenfond.

En fond som sticker ut är Delphi Nordic som förvaltas av Øyvind Fjell sedan 2007. Investeringsprocessen – kallad Delphimetoden – bygger på en kombination av fundamentalanalys och trendanalys som varit klart framgångsrik.

Delphi är en långsiktig förvaltare med en investeringshorisont på minst två till tre år. Fokus ligger på tillväxtbolag. Storbolag utgör 49,3 procent, medelstora bolag 37,6 procent och små bolag 13 procent. Fondens investeringar är huvudsakligen inom industri (24,5 procent), hälsovård (20,5) och konsumentvaror (18,5).

Fonden består för närvarande av 39 bolag, att jämföra med kategorisnittet på 375. Av dessa utgör fem bolag – Novo Nordisk, Genmab, Statoil, Vestas Wind Systems och SCA – en tredjedel av portföljen.

Danmark är fondens viktigaste geografiska marknad: 37,4 procent är investerat där. Sveriges del är 32,2 procent, Norges 21,3 procent och Finlands 6,7 procent – en klar avvikelse från index.

Delphi Nordic har stigit 113 procent under de senaste tre åren till en högre risk än både kategorin Nordenfonder och Nordenindex, viket framgår av grafen. Den har klarat sig väldigt bra riskjusterat och levererat en väldigt hög avkastning sett till risken.

Delphi fonder har ägts av Storebrand sedan 2000. Fonden följer Storebrand-koncernens standard för hållbara investeringar, vilket innebär att den inte investerar i företag som bidrar till människorättskränkningar, korruption och klimatpåverkan.

Den årliga avgiften är 2 procent, att jämföra med kategorisnittet på 1,6 procent. Den stora överavkastning som förvaltaren visat genom åren gör ändå att vi på Placera tycker att fonden motiverar sin höga avgift för en genuint aktiv förvaltning.

Fonden har fem stjärnor av fem möjliga både på tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag drygt 5,8 miljarder kronor.

Placera ser Nordenfonder som ett utmärkt val i en portfölj. En högpresterande aktivt förvaltad Nordenfond fungerar dessutom bra som komplement och krydda till en billig indexfond.

Placeras fondskola har ytterligare tips på fondsparande. För att själv botanisera bland våra favoritfonder, läs vidare här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Delphi Nordic A Köp 30 670,59 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -