Ett försiktigt alternativ

Köptips Årets stökiga finansmarknader gör att Placera fortsätter utveckla den alternativa investeringsstrategin med två nya fonder.

Grundtanken är, som beskrivs i krönikan en helig graal, att kombinera två fonder som rör sig i motsatt riktning till varandra.

Kombinationen av de två innebär att de tar ut varandras riktningar och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad.

Alternativstrategin kan därför med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala risken eller bara ta del av en långsikt avkastning till låg risk.

I grafen ser vi de två fonderna, Norron Select R och RPM Evolving CTA. Det är tydligt hur deras investeringsstrategier resulterat i att de oftast rör sig i motsatt riktning till varandra.

De båda fonderna har haft en positiv avkastning under året, vilket innebär att om de bägge fortsätter leverera positiv avkastning som de gjort historiskt så kommer risken att den kombinerade strategin bli betydligt lägre samtidigt som avkastningen fortfarande blir hög.

Historisk utveckling är som bekant ingen garanti för framtida avkastning men det går inte att blunda för att Norron Select R haft en mycket bra riskjusterad avkastning de senaste tre åren. Norron Select R är en lång/kort aktiehedgefond. Fonden är koncentrerad till aktier i likvida nordiska storbolag. Förvaltarna jobbar med ett långsiktigt kärninnehav på 5-6 positioner.

RPM Evolving CTA Fund är en så kallad CTA, som arbetar med modellbaserad terminshandel och handlar på aktie-, råvaru-, ränte- och valutamarknaderna. Den här typen av hedgefond har möjlighet till positiv avkastning som över tid är oberoende av hur aktiemarknaden och räntemarknaden utvecklas.

Oftast fungerar modellbaserad terminshandel som bäst när de olika marknaderna rör sig i en tydlig trend. Historiskt har fonden en avkastning som har mycket låg samvariation med aktie- och obligationsmarknaden. Den har haft en mycket bra riskjusterad avkastning under perioden.

Den historiska avkastningen under året för vår föreslagna kombination är 5 procent, vilket är riktigt bra jämfört med indexutvecklingen för Stockholmsbörsens 30 största bolag, som var negativ till en betydligt högre risk.

Notera att den här defensiva kombinationen ofta kräver ett lite längre sparande för att strategin ska kunna spela ut. Och det tål att upprepas, den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster ska upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Norron Select R Köp 149,99 -
European Alliance RPM Evolving CTA ER Köp 1 048,88 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -