Tvetydig tolkning av svaga siffor

Makro De preliminära inköpschefsindexen för EMU-området pekar mot en fortsatt svag ekonomisk utveckling i regionen. Hoppet står till att konjunkturen nu har bottnat.

Oktober månads preliminära inköpschefsindex för EMU-området kan tolkas på lite olika sätt. Den optimistiska tolkningen är att det ser ut som att konjunkturen i EMU-området är på väg att bottna. Den pessimistiska tolkningen är att det fortfarande är en väldigt seg ekonomisk utveckling i regionen, framför allt i industrin.

Inköpschefsindex för industrin låg i oktober kvar på låga 45,7. Väl under den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. I industritunga Tyskland steg indexet marginellt från 41,7 i september till 41,9 i oktober. Däremot orkade industriindexet i Frankrike upp till 50,5 i oktober efter 50,1 i september.

tjänstesidan ligger indexet för EMU-området på lite mer anständiga 51,8, vilket var en marginell förbättring jämfört med 51,6 i september. Det tyska indexet sjönk dock från 51,4 till 51,2. Den lägsta nivån på tre år. I Frankrike noteras tjänsteindexet till 52,9. Upp från 51,1 i september.

Bland detaljerna i inköpschefsindexet för oktober kan noteras att förväntningar på den närmaste framtiden sjönk till den lägsta nivån sedan 2013 och att det börjar synas allt tydligare svaghetstecken även vad gäller eftersågan på arbetskraft. Så det finns uppenbarligen en risk att indexen åter vänder nedåt mot slutet av det här året.

Däremot finns fortfarande hoppet om att tjänstesektorn ska kunna hålla emot till knutarna i industrin börjar lösas. Dit hör bland annat att handelskonflikten mellan USA och Kina får ett lyckligt slut och att det brittiska EU-uträdet sker under ordnade former.

Enligt Markit Economics, som genomför undersökningarna, pekar utfallet mot att tillväxten i EMU-området ligger under 0,1 procent i inledningen av fjärde kvartalet. Samtidigt är inflationstrycket lågt och  arbetsmarnaden visar allt tydligare svaghetstecken. Det ökar trycket på ECB att leverera nya stimulansåtgärder även om det inte är väntat att några sådan presenteras redan i samband med torsdagseftermiddagens penningpoltiska besked. Den nya ECB-chefen, Christine Lagarde, som tillträder sin post den 1 november får dock, av allt att döma, en hektisk start på det nya jobbet. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -