Detta är makroveckan

Makro Börsåret har fått en fin avslutningen. Veckan som kommer lär av, förståeliga skäl, få en ganska lugn inledningen men mot slutet börjar det bränna till med viktiga makronyheter som inleder det nya året.

Trots en rumphuggen handel lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på 0,5 procent under förra veckan. Återigen var det börserna i tillväxtekonomierna som utvecklades starkast med en uppgång på 1,0 procent (MSCI-index).

I den gruppen länder summerar nu decemberuppgången till lite drygt 6 procent. Det är tydligt att investerarna nu är beredda på att ta lite ökad risk. I Sverige summerar decemberuppgången till 4,8 procent.

Noterbart är också att guldpriset tog ett skutt uppåt under förra veckan. Så tydligen finns det också investerare av det mer försiktiga slaget därute. Det kan också konstateras att guldpriset inte alls sjunkit i den omfattning som kanske borde vara väntat när börser världen över fått rejält med luft under vingarna under de senaste månaderna. Spotpriset på guld ligger nu strax över 1 500 dollar per uns.

Veckan som kommer lär vara lugnare då det nya året också ska firas in med en hel del ledighet. Den svenska, liksom flera internationella börser, håller stängt under tisdag och onsdag. Dessutom är det ganska tomt på makroagendan under inledningen av veckan.

Däremot kan det bli lite mer dramatik på finansmarknaderna när investerarna återvänder från nyårsfirandet.

På torsdagen publiceras inköpschefsindexen för industrin för flertalet länder. Väntat är egentligen ganska dystra siffror men så länge vi kan undvika negativa överraskningar så finns hoppet om en snar konjunkturvändning kvar. Viktigt förstås att det kinesiska och amerikanska indexen fortsätter att hanka sig över 50-nivån.

På fredagskvällen publicerar den amerikanska centralbanken protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Hur diskussionen går kring den framtida räntesättningen lär påverka börshumöret en del. Finns det en öppning för ytterligare räntesänkningar lär det spä på riskaptiten ytterligare. 

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten. Det mest intressanta är nog inköpschefsindex för Chicago som ger en viss indikationen på var det nationella indexet kan hamna på senare i veckan.

Tisdag

Dags att fira in det nya året. Den som vill ha något att göra i väntan på 12-slaget kan exempelvis roa sig med att tolka de kinesiska inköpschefsindexen för december. Väntat är stabila index med ganska svag industri men med hygglig fart i tjänstesektorn. Det amerikanska hushållshumöret väntas i sin tur ha vänt upp i december.

Onsdag

Nyårsdagen och dessbättre tomt på makroagendan. Backhoppning kan ni däremot njuta av på tv.

Torsdag

Nu smäller det till när inköpschefsindexen för industrin i december börjar rullas ut på bred front. Väntat är ganska svaga index men eftersom det ligger i korten bör inte börshumöret påverkas så mycket. Men visst lär utfall i linje med förväntningarna ändå vara ett bekymmer för marknaderna framöver. Positiva överraskningar lär spä på riskaptiten. 

Fredag

Det officiella amerikanska inköpschefsindexet för industrin publiceras och väntas visa på en något svagare utveckling är Markits index. Ett litet lyft väntas ändå och det kan nog i så fall räcka för att gjuta lite mod i investerarkollektivet. Under kvällen publicerar den amerikanska centralbanken protokollet från det senaste penningpolitiska mötet. Analytikerna letar efter en eventuell öppning till en ny räntesänkning men risken är stor att en sådan kommer att saknas.    

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -