Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsen (OMXSPI) svagt med 0.45 procent och stängde på 756 punkter. Investtechs algoritmer har identifierat en fallande trend på kursdiagrammet för medellång sikt. Stödet vid 793 punkter har brutits och ombildats till motstånd. Närmaste stödnivå återfinns runt 734 punkter. Det har även identifierats flera säljsignaler från kursformationer (röda pilar) som ger signal om vidare nedgång.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 27 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 22. Vi har därmed en fortsatt övervikt av pessimister på såväl kort- som lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 338 köp och 68 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 83 procent. Köpandelen på årsbasis är också 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden. Vi befinner oss i rapportsäsong vilket gör att personer med insyn i börsens bolag inte är tillåtna handla aktier i det egna bolaget. Detta gör att antalet insideraffärer reduceras.

OMXSPI är samlat sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum presenterade under måndagen sin senaste delårsrapport. Aktien ser tekniskt positiv ut och kursen utvecklas i en närmast horisontell trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt, men i stigande trendkanaler på kursdiagrammen för både kort och lång sikt.

Kursen utvecklas mellan stödet vid cirka 225 kronor och motståndet vid cirka 232 kronor och etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning. Handelsvolymen i aktien har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar och aktiens volymbalans är också positiv. Positiv volymbalans indikerar en sund aktie med en positiv utveckling i investerarnas syn på aktien, vilket indikerar vidare uppgång.

Swedish Orphan Biovitrum är positiv på Investtechs insideranalys. Aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Fagerhult Group AB som tillverkar belysningssystem och som presenterade delårsrapport i slutet av förra veckan ser tekniskt positiv ut. Aktiekursen har brutit den fallande trendkanalen på kursdiagrammet för medellång sikt.

Aktiekursen har även marginellt brutit upp genom motståndet vid cirka 53.70 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. Etablerat brott med slutkurser en bit ovanför denna nivå kommer att indikera vidare uppgång. En starkt positiv volymbalans, med hög omsättning under dagar med uppgång och låg omsättning under dagar med nedgång bekräftar trendbrottet.

Fagerhult Group AB är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Mips AB som tillverkar säkerhetshjälmar presenterade delårsrapport i förra veckan. Marknadens reaktioner har gjort att aktiekursen har brutit ned genom golvet i den fallande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Trendbrottet signalerar även en starkare nedgångstakt jämfört mot tidigare och en fortsatt negång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på negativa trendbrott.

Det saknas stöd i kursdiagrammet då den sista stödnivån runt 300 kronor har brutits och ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp möter kursen nu på motstånd vid cirka 300 kronor. Aktien har även ett starkt negativt momentum som ytterligare försvagar aktien och indikerar att flera är på väg ut och att pessimismen ökar.

Mips AB är negativ på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mera här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -