Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) öppnade veckan med en nedgång på 0.14 procent. Trendbilden på kort sikt är starkt positiv medan vi på medellång sikt har en fallande trend identifierad av algoritmerna. Den fallande trenden har brutits, vilket i första skedet indikerar en svagare nedgångstakt. Den huvudsakliga utvecklingen har dock varit horisontell den senaste året. Senaste tidens positiva utveckling har gjort att motståndet vid 827 punkter brutits och ombildats till en ny stödnivå. Motstånd återfinns vid 860 punkter. Brott genom denna nivå kommer utlösa köpsignal.

Investtechs algoritmer har identifierat en köpsignal från rektangelformation (REC) i grafen på medellång sikt. Robustheten hos signalen är dock såpass starkt reducerad till följd av det marginella brottet genom rektangelformationen, att det samlade signalvärdet får anses ordentligt reducerat.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 58 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 35. Vi börjar därmed få en övervikt av optimister på kort sikt, medan det på lång sikt är fortsatt övervikt av pessimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 558 köp och 127 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 81 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd och motstånd gör att rekommendationen för indexet snabbt kan förändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Industrikoncernen AQ Group ser tekniskt positiv ut då aktien handlas till all-time-high-nivåer och kursen utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Efter att investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget har kursen nu brutit upp genom motståndet vid cirka 470 kronor. Denna nivå har nu ombildats till en ny stödnivå och vidare uppgång är därmed signalerad.

AQ Group är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Norion Bank ser tekniskt stark ut med flera köpsignaler som signalerar ökande optimism bland investerare. Aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Rent statistiskt är det en bra köpsignal enligt Investtechs trendforskning.

Aktiekursen har stöd vid cirka 35.30 kronor och motstånd vid cirka 45.20 kronor och brott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt riktning. Volymen har tidigare varit hög runt kurstoppar och låg runt kursbottnar. Det bekräftar den positiva trendbilden.

Norion Bank AB är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bravida Holding som erbjuder helhetslösningar inom installation och service för större fastigheter är tekniskt negativ. Sedan årshögsta i april i år har nu kursen utvecklats negativ och en fallande trendkanal har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Enligt Investtechs forskningsresultat på över 23000 unika fallande trender indikeras en fortsatt negativ utveckling för bolaget.

Avsaknaden av stödnivåer förstärker den tekniskt negativa bilden och vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 73.00 kronor.

Aktien har även en negativ volymbalans, vilket är ett svaghetstecken som indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva. Det visar att aktien har fallit på en högre handelsvolym medan den har reagerar upp på lägre handelsvolym, vilket bekräftar den negativa trendbilden där investerare har valt att sälja sig ur bolaget till lägre och lägre nivåer.

Bravida Holding är negativ på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -