Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) öppnade veckan med en nedgång på 0.50 procent och stängde därmed på 892 punkter. Indexet har stigit över 7.00 procent efter köpsignalen från en rektangelformation (REC) för fyra veckor sedan. Den senaste tidens positiva utveckling har gjort att motståndet vid 860 punkter brutits och ombildats till en ny stödnivå. Trendbilden på kort sikt är starkt positiv medan vi på medellång sikt har en fallande trend identifierad av algoritmerna, som dock har brutits för knappt en månad sedan. Nu testas motståndet vid cirka 890 punkter identifierat i grafen på lång sikt. Fullt etaberat brott genom denna nivå kommer stärka utsikterna.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 59 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 45. Vi börjar därmed få en övervikt av optimister på kort sikt, medan det på lång sikt är i stort sett jämvikt mellan pessimister och optimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 543 köp och 133 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 80 procent. Köpandelen på årsbasis är 84 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Holdingbolaget MedCap som är verksamt inom medicinteknik ser ut som ett starkt investeringscase och uppfyller flera kriterierna för att vara en så kallad nyårsraket. Det är aktier enligt kriterier som historiskt har gett en bra uppgång under perioden runt nyår. Bland annat är bolaget relativt lite omsatt på börsen och är även positiv på Investtechs Insideranalys.

Aktiekursen utvecklas nu i en stigande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar ökande optimism bland investerare och fortsatt kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat. Den 15 december i år identifierades även en köpsignal från en rektangelformation (REC) som ger signal om vidare uppgång.

Nyligen bröt kursen även upp genom motståndet runt 317 kronor som därmed har ombildats till en ny stödnivå. Nya motstånd saknas då kursen handlas runt All-time-high niver som även det bekräftar den tekniskt positiva bilden.

MedCap är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

IT-bolaget Proact IT Group ser teknsikt och kvantitativt bra ut. Aktien uppfyller flera kriterierna för att vara en så kallad nyårsraket. Det är aktier enligt kriterier som historiskt har gett en bra uppgång under perioden runt nyår. Bland annat är bolaget relativt lite omsatt på börsen och är även tekniskt positiv samt positiv på Investtechs Insideranalys.

Aktiekursen har brutit upp genom taket i en stigande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är ett resultat av att investerarna på senare tid har valt att betala ännu högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Det signalerar en ännu starkare stigningstakt jämfört med den senaste tiden. Kursen har också brutit upp genom motståndet vid cirka 90.00 kronor och fortsatt uppgång är därmed signalerad. Det är nu stöd vid 90.00 kronor vid reaktioner tillbaka.

Proact IT Group är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bilproducenten Volvo Cars ser tekniskt negativ ut efter ett år med en kursnedgång på runt 30.00 procent. Nyligen bröt kursen ned genom botten på en närmast horisontell trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. En horisontell trend indikerar att marknaden är i balans. När kursen bryter ned är det ett tecken på ökat utbud och att det finns ett överskott av säljare. Statistiskt är det en stark säljsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas dessutom stöd i kursdiagrammet där ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid runt trendgolvet vid 34.00 kronor samt vid cirka 38.00 kronor. Aktien har också en starkt negativ volymbalans då handelsvolymen varit högre på nedgångsdagar än på uppgångsdagar, vilket bekräftar den negativa trendbilden och signalerar att optimismen är avtagande hos investerarna.

Volvo Cars är svagt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -