Sexton köpvärda aktier i februari

Köptips Tomterallyt kom av sig men januari blev ändå en skaplig månad med stabila utfall i rapportfloden. Inför februari gör vi ett antal byten på vår aktielista.

Efter två högpresterande börsmånader med indexuppgångar på 9 respektive 8 procent i november och december på Stockholmsbörsen var det upplagt för lite lugnare tongångar i januari. En riktigt svag inledning har dock förbytts i lite mer optimism igen med stöd av stabila bolagsrapporter.

I Stockholm klockade årets första månad in på en nedgång med knappt 2 procent (OMXSPI) medan USA-börserna har gått lite starkare. Månaden slutade 2 procent upp för det breda S&P500-indexet, som nyss slagit nytt kursrekord, och 1 procent för tekniktunga Nasdaq Composite som är och nosar på sitt rekord från slutet av 2021.

Även om just den här veckan är makrotung med räntebesked från både Fed och Riksbanken så har det ensidiga börsfokuset på räntorna brutits de senaste veckorna tack vare den pågående rapportperioden. Och hittills ser det ganska bra ut om man hoppas på en mjuklandad konjunktur med företagsvinster som hålls uppe väl.

Bland de svenska storbolagen har en majoritet slagit vinstprognoserna, medan försäljningen och orderingången varit lite svagare men ändå inte alarmerande. Många bolag har också kommit med utdelningsförslag som har överträffat förhandstipsen vilket signalerar att det finns en framtidstro i styrelserna vad gäller vinstutvecklingen i år.

En stor rapportbesvikelse hittar vi dessvärre bland aktierna på vår månadslista i form av H&M som efter ett par starka månader föll rejält på veckans bokslut. Vd-byte, sämre marginal än väntat och svag försäljning under inledningen på innevarande år var inte vad vi hade hoppats på att höra, vilket vi kommenterar i den här artikeln.

OX2 har inte heller varit något glädjeämne i januari medan Björn Borg sticker ut positivt liksom kycklingproducenten Scandi Standard som är månadens stjärna. Defensiva Loomis och Thermo Fischer tillsammans med Handelsbanken hittar vi också bland de bättre aktierna i januari.

Så gick det för aktiefavoriterna i januari

Inför februari gör vi ett par byten på listan. Vi befarar som nämnts en seg vändning i H&M och tar därför ut klädjätten efter den bleka rapporten. McDonald´s får också göra H&M sällskap och lämna listan.

Franska byggaren Vinci tillsammans med den amerikanska Tinderägaren Match Group får samtidigt komma in i värmen. Mer om motiveringarna till varför vi gillar dessa aktier hittar du längre ned.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i februari

Ellinor Beckett

Handelsbanken

Handelsbanken har stigit närmare 30 procent sedan den kom in på listan men är fortfarande lågt värderad. Jag hoppas på en trigger, såsom extrautdelning eller återköpsprogram i samband med nästa veckas rapport, som förhoppningsvis är minst lika bra som sektorkollegorna som hittills rapporterat.

OX2

OX2 utvecklar och säljer vind- och solkraftsparker. Aktien har varit under säljtryck efter att Altor sålt av alla sina aktier under året. Ett kapitallätt och ett lönsamt bolag som borde locka många när hållbarhetsaktierna kommer på tapeten igen. Kuriosa: aktien platsar på ”magic formula”-listan såväl som listan över aktier med, enligt analytikerna, mest uppsida.

Rejlers

Rejlers aktie har fått en del stryk när marknaden vänder konsulterna ryggen i sämre tider. Kanske lite väl mycket? En stor del av kunderna är energibolag och industrier i omställning, mindre än 5 procent återfinns inom fastigheter. Vd Viktor Svensson har lyckats höja debiteringsgraden, pressa kostnaderna samt växa organiskt och genom förvärv de senaste åren och flera ur familjen Rejler återfinns i ägarlistan.

Martin Blomgren

Björn Borg

Bra fart i den egna e-handeln och hos nätåterförsäljarna tillsammans med en högre bruttomarginal gladde i senaste rapporten. Med återhållsamma reor, stabilitet i underklädessegmentet och potential för mer tillväxt inom sportkläder tror vi att det finns mer att hämta i Björn Borg trots ett motigt klimat för många konsumentbolag.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig.

I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp. En hög skuld har legat aktien i fatet men faller räntorna samtidigt som kassaflödet förbättras bör den oron skingras under 2024.

Pekka Kääntä

Loomis

Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Senaste rapporten var i linje med förväntan och bolaget utlovar fokus på marginalförbättringar i år. Vi satsar vidare på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men 2024 har börjat piggt. I grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ytterligare ett steg i rätt riktning.

Läs Placeras analys här.

Karl Lans

Deere & Co

Deere & Co är världens främsta producent av jordbruks-, skogs- och anläggningsmaskiner. Aktien har backat senaste tiden och nu yppar sig ett utmärkt tillfälle att plocka in ett av världens absolut främsta företag. Förutom att Deeres produkter är livsviktiga för matproduktionen väntas automatiseringen och elektrifieringen av jordbruksmaskiner innebära en ny guldålder för bolaget. Deere arbetar på att skapa världens första helt autonoma lantbruk.

Detta paradigmskifte är ännu i sin linda. Jordbruket kommer att bli än mindre personalintensivt och än mer precist med positiva effekter som mindre utsläpp och minskad användning av växtgifter. Aktien är mycket intressant och bör finnas i varje långsiktigt inriktad aktiedepå.

Prologis

Prologis är världens största logistikfastighetsbolag. Varje år passerar varor motsvarande 2,8 procent av världens totala BNP Prologis logistiklokaler. Andelen i USA är 36 procent av BNP. Prologis är USA:s klart största logistikfastighetsägare. Totalt äger Prologis logistikfastigheter med en sammanlagd yta på 114 miljoner kvadratmeter i 19 länder. Största kunderna till Prologis är Amazon, Home Depot och Fedex. Prologis är också aktiva i Sverige.

Thermo Fisher

Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien gick oerhört starkt i spåren av pandemin och har sedan dess haft en utmaning att växa in i värderingen. Nu ser det ljusare ut och vi anser att aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer.

Vinci

Kassaflödeskungen franska Vinci är världsledande på utveckling av större infrastrukturprojekt, förvaltning och drift av infrastruktur och fastigheter. Vinci handlas nu till ett p/e-tal på 13,4 för innevarande år och 12,5 för 2025. På nuvarande aktiekurs ger Vinci en direktavkastning på motsvarande 4,1 procent.

Det som talar till Vincis fördel är att de har mycket goda kassaflöden från verksamheten. Vincis verksamhet är inte särskilt konjunkturkänslig eftersom man sysslar med stora infrastrukturprojekt och drift av dessa. Nuvarande värdering ger ett fint tillfälle att plocka in denna aktie i den långa depån. Vinciaktien kommer sannolikt att värderas upp i takt med de kommande räntesänkningarna.

Ludvig Löngårdh

Balco

Balkongtillverkaren Balco Group har kommit ner ordentligt sedan toppen 2022. I princip all försäljning kommer från renovering vilket bör bidra till en viss stabilitet. Bostadsrättsföreningar, oftast äldre med generellt bättre ekonomi, är den största kundgruppen. Nyligen tog man tillvara på den försämrade marknaden och smällde till med ett stort förvärv. Vi tror det kan vara köpläge för den som vågar ta lite risk och hålla aktien i ett par år.

Match Group

Dejtingbolaget Match Group, som bland annat äger varumärkena Tinder och Hinge, har kommit ner ordentligt och värderingen är inte särskilt ansträngd. Nyligen tog dessutom aktivistinvesteraren Elliott en position på 1 miljard dollar i bolaget. Elliot kommer sannolikt röra om i grytan och det är inte omöjligt att ett uppköp är aktuellt.

Läs Placeras senaste aktieanalys här. 

Volati

Industrigruppen Volati har en bra avkastning på kapitalet och värderingen ser attraktiv ut. Vissa delar av koncernen har det motigt medan andra tuggar på bra. Trots att den senaste rapporten var under förväntningarna tror Placera det kan vara ett fint köpläge för den långsiktige investeraren.

Daniel McPhee

Rugvista

Med nästan 200 000 order under de tre första kvartalen 2023 har Rugvista bevisat sig som en framgångsrik e-handlare. Marknaden präglas av långa trender där produkterna inte blir utdaterade på hyllan samtidigt som den digitala matt-butiken har flera fördelar mot den fysiska.

Aktien värderas till p/e 15 på den förväntade vinsten för 2024. För ett bolag med en skalbar affärsmodell, organisk tillväxt och nettokassa är det attraktivt.

Läs gärna Placeras aktieanalys här.

Skanska

Byggsektorn är av naturliga skäl ratad, vilket även har satt avtryck i byggaktierna och Skanska tog en rejäl smäll på den senaste rapporten där nedskrivningar sänkte resultatet och orderingången var lägre än analytikernas förväntningar. Men aktien har hämtat sig och bolaget har med sin balansräkning bra möjligheter att rida ut stormen och visa på bättre resultat när byggandet tar fart igen.

Skanska har de senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och stora ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Aktiemarknaden är skeptisk vilket visar sig i relativt låga multiplar och en direktavkastning på drygt 4 procent. Om vi på allvar börjar se räntetoppar och lägre materialpriser bör det vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Läs gärna Placeras kommentar här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Handelsbanken A Köp 112,55 -
OX2 Köp 49,74 -
Rejlers B Köp 122,50 -
Björn Borg Köp 48,60 -
Securitas B Köp 101,35 -
Loomis Köp 284,80 -
Scandi Standard Köp 63,50 -
Deere & Co. Köp 393,58 -
Prologis Köp 126,69 -
Thermo Fisher Scientific Köp 538,98 -
Vinci SA Köp 117,08 -
Balco Group Köp 47,85 -
Match Group Köp 38,38 -
Volati Köp 113,80 -
RugVista Group Köp 67,60 -
Skanska B Köp 181,15 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -