Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsen (OMXSPI) rörde sig horisontellt under måndagen och stängde på 917 punkter (+0.03 procent). Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och har brutit upp genom motstånden vid 862- och den tidigare toppen vid 903 punkter vilket gett köpsignal.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 43 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 53. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på både kort- och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 427 köp och 95 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 82 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör att den tekniska bilden, och med det rekommendationen för indexet, snabbt kan ändras. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Investmentbolaget Bure Equity ser tekniskt och kvantitativt bra ut efter bolagets senaste årsrapport som presenterades i förra veckan. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt då investerare har valt att betala högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Fortsatt uppgång indikeras enligt Investtechs statistik och forskningsresultat på trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och kursen återfinns knappt 5 procent ovanför närmaste stödnivå vid 296 kronor.

Bure Equity är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

  

ITAB Shop Concept som bland annat levererar butiksinredningar till dagligvaruhandeln ser tekniskt positiv ut. Aktiekursen utvecklas i toppen av en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. En stigande trend är en stark köpsignal som signalerar en ökande optimism och fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Det saknas motstånd och kursen återfinns knappt 29 procent ovanför närmaste stödnivå vid cirka 12.60 kronor. Det är en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat på mer än 32500 liknande händelser. Aktien har även ett starkt positivt momentum, som också indikerar ökande optimism bland investerare.

ITAB Shop Concept är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Skogsindustrikoncernen Stora Enso R ser tekniskt negativ ut. Investerare har under det senaste året accepterat lägre och lägre kurser för att för att komma ut ur aktien. Aktiekursen utvecklas därmed i en fallande trendkanal som har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. Den negativa trendbilden indikerar en fortsatt nedgång enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender.

Kursen har brutit ned genom stödet vid cirka 125 kronor som därmed har ombildats till en ny motståndsnivå och vidare nedgång är därmed signalerad. Nästa stödnivå återfinns runt 117 kronor. RSI-värdet är under 30 och aktien har ett starkt negativt momentum. Även det indikerar ökande pessimism hos investerare och ytterligare kursnedgång för aktien enligt Investtechs forskningsresultat.

Stora Enso R är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -