Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde närmast oförändrad under måndagen. Slutnoteringen blev 965 punkter (-0.12 procent). Ser vi till den tekniska bilden utvecklas indexet (OMXSPI) i en stigande trend på medellång sikt och har brutit upp genom motstånden vid 860- (890 punkter på lång sikt) och den tidigare toppen vid 903 punkter vilket gett köpsignal. Vi har all-time-high runt 1045 punkter att förhålla oss till på uppsidan.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 53 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 52. Vi har därmed fortsatt i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen på både kort- och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 560 köp och 149 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 79 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Om man är på jakt efter en tekniskt starkt fastighetsbolag ser Wihlborgs Fastigheter ut som en bra kandidat. Den senaste tidens positiva kursutveckling har gjort så att kursen har brutit upp genom taket från en närmast horisontell trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Fortsatt uppgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på horisontella trendbrott.

Kursen har nyligen även brutit upp genom motståndet vid cirka 95.50 kronor som har utlöst ännu en teknisk köpsignal. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och fortsatt uppgång är därmed signalerad, och det är nu stöd vid 95.50 kronor vid reaktioner tillbaka. Aktien har även ett starkt positivt momentum och ytterligare uppgång indikeras.

Wihlborgs Fastigheter är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Om man är på jakt efter en tekniskt stark aktie inom gas- och oljesektorn ser International Petroleum Corp. ut som ett bra alternativ. Aktiekursen utvecklas inom en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. En stigande trend är en stark köpsignal som signalerar en ökande optimism och fortsatt uppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Aktiekursen utvecklas även inom en en rektangelformation mellan cirka 109 kronor och 134 kronor (blå linjer REC). Etablerat genombrott på en av dessa nivåer signalerar fortsatt utveckling i samma riktning.

Kursen har nyligen fått köpsignal då kursen har brutit upp genom det tidigare motståndet vid 120 kronor som därmed omildades till en ny stödnivå. Det saknas motstånd och ytterligare uppgång indikeras. Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt, något som indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

International Petroleum Corp. är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

IT-bolaget Tietoevry ser tekniskt negativ ut. Investerare har under de senaste året accepterat lägre och lägre kurser för att för att komma ut ur aktien. Aktiekursen utvecklas därmed i en fallande trendkanal som har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt. En fortsatt nedgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på fallande trender.

Kursen har brutit ned genom den sista stödnivån vid cirka 226 kronor som därmed har ombildats till en ny motståndsnivå. Ett RSI-värde under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Det indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned enligt Investtechs forskningsresultat.

Tietoevry är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -