Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Under måndagen steg Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index med 0.45 procent och stängde på 951 punkter. Den tekniska bilden är fortsatt positiv med en brant stigande trend identifierad i kursdiagrammet på medellång sikt. Kursen har dock brutit ned genom golvet i trendkanalen, vilket i första skedet indikerar en svagare stigningstakt, eller inledningen av en mer horisontell utveckling. Närmaste stödnivå återfinns runt 900 punkter i grafen på kort sikt, därunder vid 860 punkter. Motstånd har identifierats vid 970 punkter och vi behöver se brott genom denna nivå för köpsignal.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 59 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 56. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 343 köp och 130 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 73 procent. Köpandelen på årsbasis är 83 procent. Vi börjar närma oss rapportsäsongen för första kvartalet 2024. Detta gör att aktiviteten bland börsens insynspersoner är begränsad, vilket syns i antalet affärer. Senaste veckan registrerades enbart 49 affärer. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

 

Efter en längre periods sidledes utveckling började investerarna under slutet av förra året att betala mer och mer för att köpa in sig i investmentbolaget Latour. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt, vilket är en tydlig signal om ökande optimism bland investerare och en teknisk köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

En annan köpsignal som nyligen har identifierats är en rektangelformation (REC) som signalerar en fortsatt utveckling i samma riktning. Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 226 kronor.

Latour B är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 26 april i år. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

  

AAK som producerar vegetabiliska oljor kommer inom kort att presentera sin delårsrapport. Inför rapporten ser den tekniska bilden i aktien bra ut. Aktiekursen utvecklas inom en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Det saknas motstånd men brott genom all-time-high nivån runt 260 kronor kommer utlösa ännu en köpsignal. Vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 218 kronor. Ett RSI-värde över 70 visar att momentum i aktien är starkt positivt, något som indikerar ökande optimism och att kursen ska fortsätta upp.

AAK är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS. Bolaget förväntas presentera delårsrapport den 25 april i år. Marknadens reaktioner på rapporten kan snabbt ändra den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

G5 Entertainment som utvecklar och publicerar spel för smartphones, surfplattor och persondatorer ser tekniskt negativ ut. Investerarna har valt att betala lägre belopp för att köpa in sig i bolaget och Investtechs algoritmer har identiferat en fallande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och vid reaktioner upp har kursen motstånd vid cirka 142 kronor.

G5 Entertainmen är neutral på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -