Sexton köpvärda aktier i juni

Köptips Börsen piggnade till igen i maj efter en kort svacka i april. En trend är att uppköpsbuden är tillbaka och en måltavla hittar man i vår månadslista. Inför juni gör vi ett fåtal byten.

Med en eftersläpande uppgång för småbolagsaktier, räntesänkningar på radarn och en mer positiv konjunkturbild har allt fler börjat hoppas på att en uppköpsvåg ska skölja över börsen. Inte mycket hände i fjol, men under vintern och våren har aktiviteten tagit fart.

Bara i maj och bara i Stockholm har konkreta bud eller indikationer på bud kommit i Millicom, Calliditas och vindkraftsbolaget OX2. Den senare hittar man även i vår lista över köpvärda aktier för maj.

Buden har kommit i en miljö där investerarna snabbt har skakat av sig den oro för uteblivna räntesänkningar och högre värderingar som präglade april. I Sverige har Riksbanken tagit täten med en första sänkning av styrräntan i maj, ECB väntas följa efter den här veckan och även om sänkningarna i USA blir färre och senare än många trodde tidigare så uppvägs det av att orsaken är en stark ekonomi som kan gynna företagsvinsterna.

Inte minst har många teknikbolag i USA, med Nvidia i spetsen, studsat tillbaka med besked i maj – även om de senaste dagarna har präglats av en del vinsthemtagningar i sektorn. Tekniktunga Nasdaq Composite steg med hela 6,9 procent i maj, medan det bredare USA-indexet S&P 500 klättrade med 4,8 procent.

I Sverige var börsen mätt som OMXSPI upp 3,4 procent i maj. Stockholm ligger nu kring 10 procent upp i år, exklusive utdelningar, och de amerikanska indexen strax över.

Merparten av aktierna på vår månadslista har också haft medvind i maj. Rejlers, Dustin, Veolia och DSV hör till de bäst presterande, men allra vassast är förstås OX2.

Förra månaden skrev vi att man gärna fick ha nerver av stål om man ägde det missförstådda bolaget. De ägare som hade just det blev belönade med ett bud från EQT med en premie på dryga 40 procent. En nivå där kursen har parkerat och aktien åker nu ut från listan efter en uppgång med nästan 50 procent i maj.

Besvikelsen i maj är Salesforce, där investerarna skrämdes av utsikterna i förra veckans rapport. På sikt är aktien fortsatt intressant att äga med tanke på hur bolaget använder och utnyttjar AI-tekniken men vi väljer ändå att plocka bort den för stunden.

I listan över utvecklingen i maj här nedan är det samtidigt värt att påpeka att utdelningar har avskilts i Rugvista, Scandi Standard, Securitas och Loomis vilket drar ned deras kursutveckling något.

Så gick det för aktiefavoriterna i maj

När vi går in i juni får alltså OX2 och Salesforce lämna listan. Vi tar parallellt in en nykomling i form av fordonstillverkaren Stellantis, vilket är ett köp som drar åt det spekulativa hållet. I övrigt behåller vi aktierna från förra månaden.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i juni

Ellinor Beckett

Hexpol

Plasttillverkaren Hexpols aktie handlas som så mycket annat kring rekordnivåer, men är ändå relativt lågt värderad jämfört med andra industribolag. Bra kassaflöden, en låg skuld som minskar, trots att man höjt utdelningen och gett extrautdelning, är några saker som talar för aktien. Goda förutsättningar för fortsatta förvärv och en bra ägarbild likaså.

Rejlers

Konsultbolaget Rejlers aktiekurs fortsätter tuffa på och har stigit över 30 procent i år. Caset fortsätter dock vara detsamma och senaste rapporten visar att det mesta går åt rätt håll. Det är bland annat fortsatt hopp om högre marginaler, hög tilltro till vd Viktor Svensson och bra som kundmix gör att den får stanna kvar på listan ett tag till.

Martin Blomgren

Dustin

IT-återförsäljaren Dustin bjöd oss på både snabba uppgångar och rejäla snytingar när vi hade med aktien på listan i fjol. Efter turbulensen med budpliktsbud, nyemission och tuffa marknadsförhållanden har aktien vänt uppåt i år – men vi tror att det finns mer att hämta om man inte är rädd för att ta lite risk.

Senaste rapporten visade på fortsatt trög efterfrågan men också på en bra rörelsemarginal och utsikter om en gradvis marknadsförbättring. Skuldoron har lättat samtidigt som storägaren Axel Johnson är fortsatt aktiva på köpsidan.

Electrolux

Vitvarujätten har jobbat i uppförsbacke länge nu och det syns både i aktiekursen och i en värdering som är väldigt låg ifall sakernas tillstånd skulle börja normaliseras. Med byten på både ordförande- och vd-posten och en pågående översyn av strukturen kan återstoden av 2024 bli händelserik, samtidigt som marknaden bör närma sig en botten och på sikt få draghjälp av lägre räntor och en bättre bostadsmarknad. Riskfyllt men spännande.

Securitas

Samgåendet med Stanley Security börjar sätta sig och rapporterna har visat både bra tillväxt, drivet av prishöjningar, och att marginalresan uppåt fortsätter i snabbare takt än vad analytikerna hade väntat sig.

I takt med att trovärdigheten för bolagets långsiktiga marginalmål ökar finns också goda chanser för att aktien värderas upp. En hög skuld har legat aktien i fatet men faller räntorna samtidigt som kassaflödet förbättras bör den oron skingras under 2024.

Pekka Kääntä

Loomis

Kontanthanteraren Loomis fortsätter att växa och bolaget är en pålitlig utdelare som värderas försiktigt. Senaste rapporten var i linje med förväntan och bolaget utlovar fokus på marginalförbättringar i år. Aktien har inte rosat marknaden på sista tiden men vi satsar vidare på att oron för kontanternas död i den globala ekonomin är överdriven och behåller den åtminstone över kommande rapport och utdelning.

Scandi Standard

Kycklingbolaget har varit en trist historia på börsen med många bakslag men 2024 har börjat piggt. I grunden finns en attraktiv produkt och får man bara ordning på förlusterna i Danmark så ser vi potential för en uppvärdering. Senaste rapporten var ytterligare ett litet steg i rätt riktning och aktien har gjort en bra återhämtning i år.

Karl Lans

Stellantis

Denna månad väljer jag att plocka in italiensk-amerikanska fordonstillverkaren Stellantis som en lite mer spekulativ investering. Stellantis har stor exponering mot den amerikanska marknaden och Europa. Även Asien och Latinamerika är viktiga marknader. Särskilt starka är bolaget inom SUV och pick-up trucks i USA.

Värderingen är fortsatt låg med ett P/E-tal på cirka 4,0 för förväntad vinst per aktie både innevarande år och för räkenskapsåret 2025.

Stellantis kan gynnas av fler tullar mot kinesiska biltillverkare. Fram tills vi ser en omvärdering återför bolaget mycket kapital både i form av utdelningar och genom aktieåterköp.

Thermo Fisher

Amerikanska Thermo Fisher Scientific är en dominant inom områdena life sciences, diagnostik och laboratorieutrustning. Aktien gick oerhört starkt i spåren av pandemin och har sedan dess haft en utmaning att växa in i värderingen. Nu ser det ljusare ut och vi anser att aktien med fördel hör hemma i långsiktiga depåer.

Veolia

Veolia Environement är globala specialister på vattenhantering, avfallshantering och energitjänster. Drygt en femtedel av omsättningen genereras i Frankrike, drygt 40 procent i övriga Europa, Nordamerika står för 8 procent och Asien för 6 procent.

Förra året stod avfallsdelen för 39,4 procent av omsättningen, vattendelen för 37,8 procent och energidelen för 22,8 procent. Framför allt är det i sophanteringsdelen som Veolia ser möjligheter att öka lönsamheten och få strukturell tillväxt i. Det handlar särskilt om att utöka verksamheten inom mer lönsamma delar av denna som hantering och bearbetning av farligt avfall.

Trots att aktien stigit en del är Veolia betydligt lägre värderad än sina amerikanska motsvarigheter. Veolias breda och diversifierade portfölj av miljötjänster drar nytta av den ökande efterfrågan på miljövänliga lösningar och tjänster samtidigt som bolaget har en stark finansiell ställning och hög direktavkastning.

Vinci

Kassaflödeskungen franska Vinci är världsledande på utveckling av större infrastrukturprojekt, förvaltning och drift av infrastruktur och fastigheter. Vinci handlas nu till ett p/e-tal på 13 för innevarande år och 12 för 2025. På nuvarande aktiekurs ger Vinci en direktavkastning på motsvarande 4 procent.

Det som talar till Vincis fördel är att de har mycket goda kassaflöden från verksamheten. Vincis verksamhet är inte särskilt konjunkturkänslig eftersom man sysslar med stora infrastrukturprojekt och drift av dessa. Nuvarande värdering ger ett fint tillfälle att plocka in denna aktie i den långa depån. Vinciaktien kommer sannolikt att värderas upp i takt med de kommande räntesänkningarna.

Ludvig Löngårdh

Match Group

Dejtingbolaget Match Group, som bland annat äger varumärkena Tinder och Hinge, har kommit ner ordentligt och värderingen är inte särskilt ansträngd. Nyligen tog dessutom aktivistinvesteraren Elliott en position på 1 miljard dollar i bolaget. Elliot kommer sannolikt röra om i grytan och det är inte omöjligt att ett uppköp är aktuellt.

Läs Placeras analys här.

Daniel McPhee

Rugvista

Rugvista har senaste året sålt över 300 000 mattor och bevisat sig som en framgångsrik e-handlare. Marknaden präglas av långa trender där produkterna inte blir utdaterade på hyllan, samtidigt som den digitala mattbutiken har flera fördelar mot den fysiska.

Aktien värderas nu till 18 gånger fjolårets vinst. Motsvarande vinsttillväxt i år värderar aktien till 15 gånger vinsten på innevarande år och en skuldjusterad EV/ebit-multipel runt 11. För ett bolag med skalbar affärsmodell, stark kundtillväxt och nettokassa är det attraktivt.

Skanska

Byggsektorn har länge varit pressad. Trots det har Skanska senaste åren levererat rekordvinster, har stora och delvis dolda värden i balansräkningen och tydliga ambitioner kring byggandet av en fastighetsportfölj. Aktiemarknaden är skeptisk, vilket visar sig i relativt låga multiplar. Nu när vi på allvar har fått se räntesänkningar och lägre materialpriser bör det vara positivt för aktiemarknadens syn på byggbolagen.

Pär ståhl

DSV

Den danska transportjätten DSV har haft en skral kursutveckling sedan toppen under hösten 2021. Kursrekordet nåddes mitt under pandemin när det var stora problem med globala leverantörskedjor och stor kapacitetsbrist på fraktcontainers.

DSV är idag världens tredje största transportbolag med en marknadsandel på knappt 5 procent. De fem största spelarna har tillsammans 20 procent. Placera tycker att historien imponerar med många lyckade förvärv på en fragmenterad marknad och ett nytt saudiskt samarbete kan ge betydande vinsttillväxt på sikt.

Läs Placeras analys här.

EXOR

Investmentbolaget Exor, grundat av Agnelli-familjen för över 100 år sedan, är en global spelare inom flera sektorer. Under ledning av John Elkann har Exor genomgått en imponerande transformation från bilar till ett diversifierat investmentbolag.

Värderingen för Exor är snål, med ett p/e-tal på 7,5 och en substansrabatt på hela 45 procent mot underliggande tillgångar. Substansrabatten är på en ovanligt hög nivå, vilket gör det fördelaktig att köpa in sig i klenoder som Ferrari, Juventus, Stellantis och Philips till en billig penning.

Läs Placeras analys här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HEXPOL B Köp 128,20 -
Rejlers B Köp 155,20 -
Dustin Group Köp 14,52 -
Electrolux B Köp 99,78 -
Securitas B Köp 107,80 -
Loomis Köp 291,60 -
Scandi Standard Köp 77,00 -
Stellantis N.V Köp 20,20 -
Thermo Fisher Scientific Köp 567,98 -
Veolia Environnement S.A. Köp 30,70 -
Vinci SA Köp 115,25 -
Match Group Köp 30,63 -
RugVista Group Köp 61,20 -
Skanska B Köp 185,25 -
DSV Köp 1 054,00 -
Exor N.V. Köp 101,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -