Så köper du Ferrari med rabatt

Aktieanalys Investmentbolaget Exor, grundat av Agnelli-familjen för över 100 år sedan, är en global spelare inom flera sektorer. Under ledning av John Elkann har Exor genomgått en imponerande transformation från bilar till ett diversifierat investmentbolag. Genom att ta rygg på Exor-aktien kan du köpa Ferrariaktien till ett vrakpris.

Industriikonen Gianni Agnelli var Italiens mest inflytelserika person från slutet på 1950-talet fram till sin död 2003. Då var Exors industrifokus nästan uteslutande mot bilindustrin med Fiat som huvudinnehavet, ett bolag som grundades av Giannis farfar Giovanni Agnelli år 1899 i Turin.

Gianni Agnelli och John Elkann

John Elkann, barnbarn till Gianni Agnelli, tog över företaget som då var högt skuldsatt efter att Fiat haft flera tuffa år bakom sig. Om man ska beskriva John Elkanns framgång med ett ord är det transformering.

Sedan John Elkann tog över föregångaren till Exor, Istituto Finanziario Industriale (IFI) har bolaget omvandlats genom att Fiat fusionerades med amerikanska Chrysler 2014 och 2019 gick ihop med PSA Group som bland annat innehåller varumärken som Peugeot and Citroën. 2021 var sammanslagningen färdig under namnet Stellantis. Exor är den största enskilda ägaren med 14 procent och John Elkann är Stellantis ordförande.

Stellantis levererade rekordresultat för 2023 och Stellantisaktien har stigit med närmare 77 procent sedan bildandet, vilket är dubbelt upp mot europeiskt aktieindex.

2015 knoppades lyxbilstillverkaren Ferrari av från Fiat Chrysler. Ferrari-aktien noterades under hösten 2015 på både Milano- och New York-börsen och har sedan dess haft en otrolig uppgång på över 650 procent. John Elkann är Ferraris ordförande.  Exor äger idag 23 procent av Ferrari, vilket gör det till Exors viktigaste innehav i form av värde. 

Efter det har Exor genomfört avknoppningar av kommersiella fordon och jordbruksprodukter som i sin tur gått samman och bildat CNH Industrials med bas i USA. Här finns starka varumärken inom jordbrusksektorn som New Holland, Iveco och Steyr. Exor äger för närvarande 27 procent av bolaget och är dess största ägare.

Idag är Exor ett investmentbolag som är betydligt mindre beroende av massproducerande bilar. Verksamheten spänner från bilar, media till medicinteknik.

Exor äger sedan 100 år fotbollslaget Juventus Football Club, ett arv från Giovanni Agnelli. Inom media erbjuder bolaget bland annat klassiska tidningar som The Economist, il Secolo XIX, La Repubblica och La Stampa. Gruppen erbjuder digitala tjänster och reklamtjänster, samt konferens- och elektroniska tjänster. Exor driver även tre nationella radiostationer.

Exors senaste investeringar har främst skett inom medicinteknik och hälsovård.

John Elkanns tro på transformering har lett till investeringar i den holländska teknikkoncernen Philips. Philips förknippas främst med konsumentelektronik men växer kraftigt inom medicinteknik. Exor har köpt in sig i Philips i två omgångar och äger nu 15 procent av bolaget.

Utöver det är man även 10-procentig ägare i det franska privatägda biokemibolaget Institut Merieux med över 21 000 anställda. Prioriterade investeringsområden för att diversifiera Exor är Medicteknik/hälsovård, teknik och lyxprodukter.

Exor har även finansbolag och under fjolåret skapade men investmentbolaget Lingotto som ska investera i mindre onoterade bolag globalt. Sedan tidigare har man en affärsängelverksamhet, Exor Ventures, som investerar tidigt i nystartade bolag. Idag har man ett 70-tal start-up-investeringar främst inom hälsovård, AI och teknikbolag.

Exors värde utgörs idag till runt 70 procent av värdet i de fyra noterade bolagen Stellantis, CNH Industrials, Ferrari och Philips.

 

Bolag Exors ägande Börsvärde mdr Eur Exors börsvärde mdr Eur
CNH Industrial 26,9% 15 4
Ferrari 22,9% 70 16
Philips 15,0% 16 2
Stellantis 14,2% 78 11
Summa     34
Källa: Exors årsredovisning, Infront    

 

Resterande andel omfattar onoterade bolag som Exor direktäger som Institut Merieux, och indirekt via Lingotto och Exor Ventures. Utöver det finns det en kassa och nettoskuldsättningen för Exor är mycket låg.

Det som imponerar med John Elkanns skapelse Exor är att sedan namnbyte från ICI till Exor och notering på Milanobörsen 2009, har Exor levererat väldigt mycket aktieägarvärde. Exoraktien har en  överavkastning på 7,4 procentenheter per år jämfört med MSCI World index sedan 2009.

Under 2022 bytte Exor bolagets noteringsbas från Milanobörsen till Amsterdambörsen där bolaget även har sitt huvudkontor. Idag ingår Exor-aktien i Amsterdamsbörsensindex AEX och det breda europaindexet STOXX 600 index.

Aktien återfinns inte i så många Europa- eller globalfonder som den borde, men det är sannolikt en konsekvens av den låga bank- och analytikerbevakningen. Idag hittar man Exor företrädesvis i fonder med investmentbolagsinriktning.

Med en stark avkastning i bagaget är värderingen för Exor fortsatt snål, med ett p/e-tal på 7,5 och en substansrabatt på hela 45 procent mot underliggande tillgångar. Substansrabatten är på en ovanligt hög nivå, vilket gör det fördelaktig att köpa in sig i klenoder som Ferrari och Philips till en billig penning.

Placera gillar bolag av kött och blod som förvaltas väl och har en historik av att skapa aktieägarvärde. Största ägare i Exor är Givanni Agnelli BV som äger 53,6 procent, vilket ger bolaget en stabil huvudägare. I kombination med John Elkanns transformeringsfokus och breddning till framtidssektorer som hälsosvård, teknik och lyxvaror samt den oklanderligga avkastningshistoriken tycker vi att aktien hör hemma i en mycket långsiktig aktieportfölj.

Och framförallt har privatinvesterare en möjlighet att köpa en attraktiv aktie före den hamnar i de stora fondförvaltarnas portföljer.

Vill du ha koll på vad som händer på finansmarknaden.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Exor N.V. Köp 100,35 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -