Räntefokus även denna vecka

Makro Politisk och geopolitisk oro satte tydlig negativ prägel på börserna i Europa under veckan som gick medan det var fortsatt upp i USA. I veckan väntar räntebesked från bland annat Australien, Schweiz, Norge och Storbritannien.

Vi kan lägga en högintensiv makrovecka bakom oss och det var blandad kompott på världens börser. Den svenska börsen var ner med 2,2 procent och Stoxx600 backade med 2,4 procent. I USA var det däremot upp och S&P500 steg med 1,6 procent och satte nytt rekord under veckan.

Det som framför allt pressade börserna i Europa var Emmanuel Macrons överraskande utlysande av nyval i Frankrike efter bakslaget i EU-valet. Dessutom beslutade EU och nya tullar på kinesiska elbilar, vilket riskerar att utmynna i ett handelskrig med Kina. Dessutom kan väl tilläggas att ECB:s lite motvilliga räntesänkning också sätter sina spår.

Att den amerikanska centralbanken som väntat inte sänkte räntan och dessutom skruvade ned antalet räntesänkningar under 2024 i prognoserna skapade dock inte några större konvulsioner på marknaden. Ett skäl till detta var det överraskande låga inflationsutfallet för maj. Det ska dock tilläggas att det framför allt är IT-sektorn som fortsätter att dra den amerikanska börsen. I andra sektorer ser det betydligt dystrare ut.

Även i Sverige fick vi färska inflationssiffror. De landade visserligen över konsensusprognoserna, men under Riksbankens prognoser. Det ökar spänningen inför nästa veckas penningpolitiska besked, även om det lutar åt att banken låter räntan ligga still.

Det kan dock noteras att vi fick se breda, globala räntenedgångar under förra veckan. Den viktiga amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 4,2 procent.

Stort räntefokus blir det också i denna vecka även om det inte väntas bli riktigt lika spännande. Penningpolitiska besked kommer från bland annat Australien, Schweiz, Norge och Storbritannien som alla väntas vila på hanen. Signalerna inför framtida räntesättning blir förstås ändå högintressanta. Framför allt gäller det britternas besked och funderingar inför sensommar och höst. Norges bank ligger nog längst från en första räntesänkning.

Vi på Placera ser också fram mot onsdagens prognos från Konjunkturinstitutet. Mest nyfikna är vi på deras inflations- och ränteprognoser. Inte minst inför Riksbankens penningpolitiska besked i nästa vecka.

På fredag är det visserligen midsommarstängt på börserna i Finland och Sverige men det kan ändå vara läge att hålla ett getöga på de preliminära inköpschefsindexen för juni.   

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. I Kina var industriproduktionen något lägre än väntat i maj (5,6 procent i årstakt) medan detaljhandeln gick starkare än väntat (3,7 procent).

Tisdag

Australiens centralbank lämnar räntebesked och väntas vila på hanen även denna gång. Uppdaterade inflationssiffror för EMU-området som inte lär påverka marknadshumöret i någon högre grad, förutom om det blir större överraskningar. Detaljhandels och industriproduktionssiffror från USA. De kan däremot komma att påverka marknadshumöret en aning.

Onsdag

Högintressanta brittiska inflationssiffror inför torsdagens penningpolitiska besked från Bank of England. Den breda inflationen ligger numera på en acceptabel nivå men kärninflationen ligger, trots den senaste tidens nedgång, på en för hög nivå. De amerikanska husbyggarna har blivit något mer pessimistiska kring byggandet. Prognos från Konjunkturinstitutet.

Torsdag

Räntebesked från Schweiz, Norge och Storbritannien. Konsensusbilden är att ingen av bankerna rör räntan den här gången. Mycket fokus hamnar därmed på eventuella prognoser och uttalande i samband med de penningpolitiska beskeden. Möjligen kan centralbanken i Schweiz sänka räntan och Bank of England flagga mer tydligt för kommande räntesänkningar. Norges bank ligger nog fortfarande en bra bit ifrån en första räntesänkning.

Fredag

Midsommarafton och börserna i Sverige och Finland håller stängt. Den makrointresserade kan gotta sig åt de preliminära inköpschefsindexen för juni.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -