Sök på Placera

"Marknadsplatserna borde skärpa till sig"

Placerapodden: Två kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, Jonas Myrdal och Jan Leopoldson, gästar detta avsnitt av Placerapodden. De berättar om sina senaste insider- och pump and dump-mål och delar ut kängor till både corpfirmor, börser och storbanker. Med Ellinor Beckett.

Publicerad: 2024-03-04 12:55 av Placera.

Podd: Äntligen en bred uppgång

Redaktionspodd : Mars månads första redaktionspodd bjuder bland mycket annat på vikten av att räkna på räntan, en riktig pärla som alltid är för dyr och europeiska motsvarigheten till Magnificent Seven. Medverkande: Pär Ståhl, Ellinor Beckett, Ludvig Löngårdh och Daniel McPhee.

Publicerad: 2024-03-01 14:48 av Placera/Nyhetsbyrån Direkt

Tretton köpvärda aktier i mars

Köptips: Börsen håller humöret uppe och flera av aktierna på vår lista har en stark månad i bagaget. Vi tar nu hem ett par vinster, släpper taget om några besvikelser och laddar om med ett par nya aktier som förhoppningsvis kan ta över stafettpinnen i vår.

Publicerad: 2024-03-01 08:28 av Martin Blomgren

Så köper du dyra fonder billigt

PPM: När det kommer till fonder är ofta tipset nummer ett att avgiften ska vara låg. Men det finns ett sätt att fynda dyra högpresterande fonder som dessutom är tillgängligt för alla – genom premiepensionen.

Publicerad: 2024-03-01 08:08 av Ellinor Beckett

Så köper du dyra fonder billigt

PPM: När det kommer till fonder är ofta tipset nummer ett att avgiften ska vara låg. Men det finns ett sätt att fynda dyra högpresterande fonder som dessutom är tillgängligt för alla – genom premiepensionen.

Publicerad: 2024-03-01 08:08 av Ellinor Beckett

Placera tar in Spiltan Globalfond Investmentbolag och Carnegie Strategifond bland utvalda fonder i mars

Spiltan Globalfond Investmentbolag: Placera väljer att ta in Spiltan Globalfond Investmentbolag bland sina utvalda fonder i mars. Samtidigt får Carnegie Fastighetsfond Norden lämna portföljen."Vi tror visserligen att nedgången i fastighetsindex är tillfällig, men väljer ändå att plocka bort vår fastighetsexponering till förmån för and ...

Publicerad: 2024-02-29 10:20 av Finwire

Placeras utvalda fonder i mars

Fonder: Börserna världen över har fortsatt stiga under februari. Globalindex är upp 3,6 procent. Vi väljer att ta in en defensiv spararfavorit och ökar exponeringen mot globala investmentbolag.

Publicerad: 2024-02-29 08:48 av Ellinor Beckett och Karl Lans

Förändringens vindar på Sjunde AP-fonden

PPM: Sjunde AP-fondens uppdrag har förändrats i och med den nya lag som kom förra året – men också i takt med att PPM-systemet vuxit och att alltmer pengar nu ska betalas ut till spararna. Placera har träffat vd Pål Bergström.

Publicerad: 2024-02-27 15:19 av Ellinor Beckett

En flexibel och en balanserad blandfond

Fondanalys: För den som vill sänka risken i sin portfölj, men ändå ha chans till en hygglig avkastning, finns fonder som investerar i både aktier och räntor. Placera jämför två blandfonder.

Publicerad: 2024-02-26 09:58 av Ellinor Beckett

Hitta bästa index- och teknikfonderna

Fondpodden: Så investerar man i index- och teknikfonder, bästa fonderna hittills under 2024, två börshandlade fonder med inriktning mot Europa och varför indiska börsen går så starkt. Det diskuterar fondredaktörerna Ellinor Beckett och Karl Lans om i Placeras fondpodd.

Publicerad: 2024-02-21 14:35 av Placera.

PPM och pensionär? Så här gör du

Pension: Vi har kommit till den tiden på året då vi får våra PPM-besked. Placera tipsar om vad du ska tänka på som (snart) pensionerad PPM-sparare.

Publicerad: 2024-02-21 14:08 av Ellinor Beckett

Så arbetar en svensk AI-fond

Placerapodden: Nvidia och Microsoft i all ära – i detta avsnitt av Placerapodden får vi även stifta bekantskap med några relativt sett mindre bolag som gynnas av utvecklingen inom AI. Placera har träffat Johan Söderström och Alexander Winberg som förvaltar fonden SEB Artificial Intelligence. Med Daniel McPhee och ...

Publicerad: 2024-02-19 14:20 av Placera.

Så väljer du rätt bland indexfonderna

Fonder: Om du någon gång letat fonder och sorterat på avkastning har du säkert märkt att även passivt förvaltade fonder kan skilja sig åt rejält, särskilt på lite längre sikt. Placera hjälper dig att välja rätt indexfond.

Publicerad: 2024-02-16 09:37 av Ellinor Beckett

Höga förväntningar på räntefonder i år

Placerapodden: Efter år av noll- och minusränta har vi numera sjunkande räntor – och det från höga nivåer. I detta avsnitt av Placerapodden får vi veta vilken avkastning man kan förvänta sig av hela spektrat av olika räntefonder och det senaste om läget på obligationsmarknaden av Martin Lundvall som förvaltar ett ...

Publicerad: 2024-02-15 14:01 av Ellinor Beckett

"Därför är det köpläge i Ericsson"

Placerapodden: Sverre Bergland har förvaltat DNB Teknologi sedan IT-bubblan sprack. I detta avsnitt av Placerapodden avslöjar han sina favoriter bland "Magnificent Seven" och varför fondens största innehav är en lågvärderad svensk. Med Ellinor Beckett och Karl Lans.

Publicerad: 2024-02-14 16:12 av Placera.

Podd: Aktierna med vind i ryggen

Redaktionspodden: Ännu en rapportvecka går till handlingarna. I dagens redaktionspodd blir det observationer från rapporter, flera nya aktiecase och såklart veckans egna affärer. Medverkar gör Ellinor Beckett, Daniel McPhee och Karl Lans.

Publicerad: 2024-02-09 14:42 av Placera.

Försiktig potential i aluminiumbolaget

Aktieanalys: Anrika aluminiumbolaget Gränges har haft sjunkande omsättning, men växande vinstmarginaler på senare tid. Nu är frågan om en annalkande konjunkturbotten skapar köpläge.

Publicerad: 2024-02-09 08:58 av Ellinor Beckett

Vad är okej när det kommer till blankning?

Blankning: Den som följer svensk affärspress har knappast undgått att det skett vad som kallats för en ”blankarattack” mot SCA. Det sker med buller och bång och tonläget är högt – från båda sidor. Men blankning utförs ju mer eller mindre hela tiden och är lagligt, även om det gäller att göra det på rätt sätt.

Publicerad: 2024-02-07 07:59 av Ellinor Beckett

Sexton köpvärda aktier i februari

Köptips: Tomterallyt kom av sig men januari blev ändå en skaplig månad med stabila utfall i rapportfloden. Inför februari gör vi ett antal byten på vår aktielista.

Publicerad: 2024-02-01 08:21 av Martin Blomgren

Månadens utvalda fonder i februari

Fonder: Året har börjat med en teknikfest utan dess like, vilket resulterat i att globalindex stigit med 6 procent. Vi väljer att ta farväl av en toppresterande trotjänare som får två ersättare.

Publicerad: 2024-01-31 10:10 av Ellinor Beckett och Karl Lans

Placeras genomgång: Teknikfonderna som presterat bäst

Swedbank Robur Technology A: Teknikaktier har gått bra den senaste tiden, där de så kallade "Magnificent Seven", bestående av Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla, har lett uppgången. "Fonderna som saknar stora innehav i dessa jättar har av naturliga skäl halkat efter rejält", skriver Placeras Ellinor Beck ...

Publicerad: 2024-01-26 16:00 av Finwire

Aktierna vi handlar i rapportperioden

Placerapodden: I detta avsnitt av Redaktionspodden pratar Karl Lans, Ludvig Löngårdh, Martin Blomgren och Ellinor Beckett om starten på rapportperioden, superindexet man borde varit investerad i och aktier vi köper och säljer.

Publicerad: 2024-01-26 15:08 av Placera.

Så har det gått för teknikfonderna

Fonder: Att äga världens största teknikbolag har varit ett framgångsrecept på börsen på senare tid. Placera har gått igenom de mest populära teknikfonderna för att se hur de står sig i jämförelse med varandra.

Publicerad: 2024-01-24 15:44 av Ellinor Beckett

Pressat läge för preffar och D-aktier

Aktier: D- och preferensaktier har pressats av det höga ränteläget. Dessutom är krisande bolag överrepresenterade i denna typ av aktier. Som vanligt gäller det att man som investerare lusläser villkoren – som ibland visat sig lätt för bolagen att runda. Placera sammanfattar läget.

Publicerad: 2024-01-24 09:01 av Ellinor Beckett

Vad händer egentligen i callen?

Aktier: En akties öppningskurs kan ibland vara långt över eller under gårdagens stängningskurs. Placera reder ut hur det fungerar i callen.

Publicerad: 2024-01-22 13:03 av Ellinor Beckett

Lönsam lättviktare med vind i ryggen

Aktieanalys: Aktier inom grön energi har inte rosat marknaden på senare tid, trots starka strukturella trender och stora omställningsbehov. Placera har kikat på en ledande kapitallätt aktör inom vindkraft.

Publicerad: 2024-01-19 14:50 av Ellinor Beckett

Rapportaktier och utdelningsstjärnor

Placerapodden: I veckans redaktionspodd snackar vi upp den kommande rapportperioden, tittar på utdelningsstjärnor, streamingstjärnor och på vad råvarumarknaden säger om konjunkturen. Med Karl Lans, Ellinor Beckett och Martin Blomgren.

Publicerad: 2024-01-19 12:13 av Placera.

Bottenkänning för råvaror inför 2024

Råvaror: Få tillgångsslag är så starkt och direkt påverkat av kriser och geopolitik som råvaror. Samtidigt är de inte sällan de som först vänder när marknaden börjar ana en konjunkturbotten. Placera har pratat med Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

Publicerad: 2024-01-18 08:13 av Ellinor Beckett

Fondportföljen för långtidssparande

Placerapodden: Småbolagsfonder, fastighetsfond med digital inriktning, Indonesienfonder, en intressant lösningsorienterad hållbarhetsfond och en komplett barnsparsfondportfölj. Det diskuterar fondredaktörerna Ellinor Beckett och Karl Lans om i Placeras fondpodd.

Publicerad: 2024-01-16 12:59 av Placera.

Stop loss, fill or kill och dold order

Aktier: I Placeras artikelserie om hur det går till när man köper aktier har turen kommit till den fjärde och sista delen; olika villkor för aktiehandeln.

Publicerad: 2024-01-16 09:31 av Ellinor Beckett

Visa fler resultat