Svenskt guld glimmar inte

Börs Svenska guldproducenter har fått rejält med stryk på börsen senaste tiden. Utvecklingen går på tvärs med trenden i USA, men det har sina förklaringar.

Merparten av guldproducenterna som är noterade i Stockholm har fått sina aktier köras rejält i botten. Nordic Mines sticker ut med en nedgång på nästan 90 procent. Trenden är den direkt motsatta i USA där guldbolagen bjudit sin ägare på både guld och gröna skogar senaste tiden.

Amerikanska Goldcorp har gått upp 18 procent och Randgold hela 25 procent de senaste tre månaderna. Guldproducenterna kanske viktigaste parameter, guldpriset, har stigit drygt 10 procent sedan årsskiftet.

”Guldbolagen var djupt undervärderade under 2013 och fortsätter att vara mycket undervärderade”, säger Malcom Gissen, vice VD på Encompass fund till Marketwatch.

Av börsen att döma tycks istället många svenska guldbolag ha varit övervärderade, med tanke på hur deras aktier utvecklats senaste tiden.

Nordic Mines, verksam i Sverige och Finland, rapporterade på torsdagen en minskad guldproduktion jämfört med första kvartalet i fjol. Aktien har tappat över 18 procent sedan årskiftet. Auriant Mining och Kopy Goldfield , båda med produktion i Ryssland, har tappat över 18 procent.

Störst kursras har Endomines, som bryter guld i Finland, drabbats av. Räknat från årsskiftet har aktien backat 53 procent. Noterbart i sektorn var också förra veckans konkurs i Lappland Goldminers.

Undantaget från den dystra statistiken är kanadensiska Semafo, vars aktie är parallellnoterad i Stockholm. Företaget har tre gruvor i Afrika och har sedan årsskiftet rusat med 45 procent på börsen. Investmentbanken Goldman Sachs höjde nyligen riktkursen från sälj till neutral och räknar med betydande tillväxt under kommande år.

Guldprisets fall från toppnivåerna 2011 har pressat branschens finanser betydligt. Gemensamt för de guldbolag som har svensk anknytning och utvecklats svagt är storleken. Till skillnad från Semafo och andra stora guldproducenter har, förutom flera fall av produktions problem, det lägre guldpriset grävt stora hål i finanserna som de haft svårt att repa sig från.

Thomas Nordwall

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -