Köpvärda fonder i juli

Fondtips Mörka moln har passerat över Irak. Placera tror inte de påverkar den underliggande konjunkturen som tickar uppåt i långsam takt. Med låga räntor och stimulerande centralbanker borde aktier fortsätta att stiga, skriver Placeras Jesper Strandberg.

Att finansmarknaden är kortsiktig och syniskt är krisen i Ukraina ett bra exempel på. Idag är den ickefråga samtidigt är det under den senaste tiden som flest människor har dött i oroligheterna. Marknaden har kommit fram till att den inte påverkar den globala konjunkturen eller riskviljan.

Istället har Irak kommit upp på placerarnas radar. Oroligheterna påverkar oljepriset, vilket i sin tur kan påverka den globala konjunkturen. Placera tror dock inte det. Denna gång står både USA och Iran på samma sida och uteblir Iraks oljeexport kan oljeembargot mot Iran lättas upp och hålla nere oljepriset.

Placera lägger större vikt vid den underliggande konjunkturen. Den fortsätter att ticka uppåt, om än i långsam takt. Inflationstrycket är fortsatt mycket lågt och en allt större del av ekonomer tror att vi kommer att låga räntor en betydligt lägre tid än många tror.

Centralbankerna både i USA och Europa är duvaktiga i sina framtidsutsikter och i Europa väntas nya stimulanser efter sommaren. Även i Japan förväntar sig finansmarknaden att regeringen ska presentera nya stimulanser.

Det har bidragit till att riskviljan bland investerarna har ökat, vilket bland annat visar sig i att tillväxtmarknaderna har gått starkare än de utvecklade marknaderna.

Det som kan hämma en fortsatt börsuppgång är den stundande rapportsäsongen som inleds om någon vecka. Då presenterar börsbolagen hur årets andra kvartal har gått och hur de ser på framtidsutsikterna. När Placera summerar marknadsklimatet så är vi fortsatt försiktigt positiva.

Inför juli gör vi några förändringar i listan. Bland lågriskfonderna byter vi basfond. Ut åker Öhman Penningmarknadsfond, en indexfond som främst placerar i statsskuldväxlar och som nästan inte ger någon avkastning alls i dagens marknadsklimat.

Ny basfond blir Spiltan Räntefond Sverige som tidigare låg som spetsfond bland lågriskfonderna. Ny spetsfond blir en gammal trotjänare, Atlant Stability, som fortsätter att leverera det den ska.

HÖG RISK

Basfond

Danske Invest Global Index: Det är en indexfond som har som mål att följa utvecklingen för MSCI Världsindex som speglar börsutvecklingen i framför allt USA, Europa och Japan. Fondens exponering mot tillväxtmarknader är liten. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Skagen Kon-Tiki: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här.

Fidelity Nordic A-SEK: Trots att Nordenfonder ger små diversifieringsvinster finns det all anledning att titta närmare på dem. Det har Placera gjort och hittat två köpvärda. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i januari.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 964,72 -
SKAGEN Kon-Tiki Köp 728,46 -
Fidelity Nordic A-Dis-SEK Köp 941,10 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 215,99 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 516,48 -
AMF Balansfond Köp 208,99 -
Cliens Mixfond B Köp 1 983,61 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,34 -
Köp 1 660,26 -
Atlant Stability Köp 1 323,68 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -