Köpvärda fonder i december

Fondtips Marknaden förväntar sig kraftiga stimulanser från den europeiska centralbanken. Det kan delvis förklara den senaste tidens positiva börsuppgång. Men det finns en hel del orosmoln på himlen.

Sedan mitten av oktober har börsen stigit drygt 15 procent. Den kraftiga uppgången kom efter en nästan lika kraftig nedgång i början av oktober. I ett sådant läge är det inte lätt att veta på vilket ben man ska stå och ha en tydlig bild av den närmaste framtiden.

Det finns en rad argument för att vara optimist. Inflationen är låg och marknadsräntorna kommer förbli extremt låga ett långt tag framöver. Tillväxten haltar i Europa, vilket ökar trycket på centralbanken att komma med stimulansåtgärder, även om det kommit in lite bättre tillväxtsiffror de senaste dagarna.

Förväntningarna på stimulanserna är också en av anledningarna till varför börsen har gått så bra den sista tiden. Nu inväntar marknaden nya besked från den europeiska centralbanken ECB vad den tänker göra.

Samtidigt ser bolagen ut att må ganska bra. Kvartalsrapporterna var många gånger bättre än väntat, vilket var första gången på många kvartal. Utdelningarna ser ut att kunna bli bra även nästa år, vilket syns i prognoserna för aktiernas direktavkastning som i genomsnitt ligger på 3 till 4 procent. Det är bättre än de flesta obligationerna ger.

I andra vågskålen ligger den dåliga tillväxten. Samtidigt finns risken att marknaden mottar ECB:s stimulansåtgärder på ett negativt sätt. Det har skett ett antal gånger sedan krisen inleddes för cirka sex år sedan.

Sedan har vi orosmolnen i Ukraina, Ryssland och Mellanöstern. Även om de idag har mojnat en hel del vet vi inte vad som kan få dem att blossa upp igen.

Förra månaden skrev vi att det var svårt att veta om glaset var halvfullt eller halvtomt. Inför december sätter vi dock ned foten och tycker att glaset är halvfullt med motiveringen att räntorna är låga och att stimulanser kommer. Det borde göra aktier attraktivt ur ett investeringsperspektiv.

I listan över köpvärda fonder gör vi en förändring. Bland högriskfonderna byter vi ut kryddfonden, Fidelity Nordic. Den har inte alls presterat som vi har förväntat oss. Istället tar vi in en av våra senaste köprekommendationer, UBS European Opportunity Unconstrained. Det är en aktiv europeisk aktiefond.

Som vanligt finns fonder med olika risknivåer bland våra rekommenderade fonder.

HÖG RISK

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

JPM Global Healthcare: När finansmarknaderna är oroliga riktas investerarnas blickar mot defensiva läkemedelsbolag. För oroliga fondsparare finns en bra medicin – en vass läkemedelsfond. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som i placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper värdepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet.  Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Brummer Multi-Strategy 2XL: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond Sverige B: När vi summerar analysen av aggressiva blandfonder finner vi fyra gamla favoriter. Cliens Mixfond Sverige är en av dem. Fonden goda avkastning kommer av att förvaltaren har lyckats hänga med i uppgångarna och samtidigt som han har lyckats bevara kapitalet i nedgångar. Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Explora: Placera har analyserat en rad lågriskhedgefonder och funnit två spännande fonder som passar den långsiktiga och försiktiga spararen. Läs hela analysen här.

Atlant Stability: Sedan risken drogs ned i Atlants hedgefonder har resultatet förbättrats rejält. Med tanke på konjunkturoron rekommenderar Placera lågriskfonden Atlant Stability. Läs hela analysen här.

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs även här hur det gick för de fonder som vi rekommenderade i juni.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 85,32 -
UBS European Opportunity Uncons EUR PAcc Köp 1 533,39 -
JPM Global Healthcare A (acc) USD Köp 2 139,56 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 224,38 -
Brummer Multi-Strategy 2XL Köp 1 489,19 -
AMF Balansfond Köp 221,43 -
Cliens Mixfond B Köp 2 045,53 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 114,93 -
Köp 1 662,08 -
Atlant Stability Köp 1 326,78 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -