Köpvärda aktier i mars

Aktietips Listan över köpvärda aktier har haft en fortsatt positiv utveckling under februari och vi gör ett byte på listan inför mars månad.

Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn, läs här, sänker vi vår tidigare höga aktieandel i mars trots – eller snarare just därför – att börsen pekat rakt uppåt senaste tiden.

Förra månadens nykomlingar på listan över tio köpvärda aktier, Diös och Indutrade, har levererat bra med kursuppgångar som i bägge fallen överträffar index.

Sedan förra listan presenterades har de tio aktierna på listan i snitt stigit nära 11 procent, 1,9 procentenheter mer än totalindex under samma period.

Två aktier har dock sjunkit i värde i absoluta tal. Det är Betsson och Orexo.

Att Betsson ligger på minus bekymrar oss inte särskilt mycket. Bolaget verkar i en bransch med en stark underliggande tillväxt och som dessutom har utsikter till fortsatt konsolidering. Aktien tog en ny rekordnotering samma dag som förra listan fixerades och därmed är en nedgång på 0,5 procent hanterbar.

Vad gäller Orexo har varit tydliga med hela tiden att det är ett medvetet risktagande i bolagets framgångar på den amerikanska marknaden för opiodberoende. Kursutvecklingen har nu varit mer eller mindre sidledes i ett halvårs tid.

Månaden bästa aktie på listan var fönstertillverkaren Inwido som steg drygt 28 procent, nästan 20 procentenheter mer än börsindex.

Inför mars månad väljer vi att ta ut it-konsulten Hiq. Vi gillar bolaget och aktien långsiktigt, men det primära skälet till att vi tog in den på listan i december var den höga väntade direktavkastningen som vi räknade med skulle ge en positiv effekt på kursen under våren.

Sedan dess har aktien också stigit 17 procent, vilket vi tycker är en kortsiktigt rimlig betalning för den bekräftade utdelningen. I efterhand visade det sig vara en okej strategi i och med att övriga börsen stigit lika mycket under samma tid.

Ersättare för Hiq blir industrigrossisten B&B Tools, som lämnade listan i månadsskiftet augusti/september). Sedan dess har aktien underperformat övriga börsen med cirka 25 procent.

Skälet att vi återkommer till B&B Tools är att aktien ger en lågt värderad exponering mot den allt större konjunkturoptimismen. Bolagets senaste rapport visade en bra vinstökning och baserat på vinstprognoserna värderas de närmast jämförbara bolagen mellan 40 och 60 procent högre, vilket vi har svårt att se rationella förklaringar till.

Medan bolag som Indutrade och Lagercrantz har gått mycket starkt på sistone har B&B Tools haft en i våra ögon omotiverat svag kursutveckling efter att den senaste rapporten bekräftade de bättre utsikterna.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i mars:

B&B Tools: Senaste rapporten visade att bolaget gynnas av den starka byggmarknaden i Sverige samtidigt som effektiviseringsarbetet börjat ge effekt. Aktien är mycket attraktivt värderad jämfört med närmast jämförbara bolag.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs engångsposter men rensat för dessa och framför allt på nästa års vinstprognos är värderingen intressant.

NCC: Vi gillar NCC för dess generösa utdelningspolitik och ljusa utsikter för byggbranschen generellt. Här är den senaste analysen av företaget.

Orexo: Drug delivery-specialisten Orexos nya läkemedel mot opiodberoende har efter en trög start tagit fart. Risken i aktien är relativt hög men motiveras av den möjliga avkastningen om försäljningen fortsätter att utvecklas som vi förväntar oss.

Peab: Värderas lägst av de tre breda byggbolagen på börsen. Stor exponering mot den starka svenska marknaden väntas driva på vinstökningen i bolaget.

Betsson: Generösa utdelning, de senaste förvärven och spekulationer kring vad som ska hända i USA när nätspel åter börjar tillåtas gör aktien intressant.

SEB: Den senaste rapporten var solid och liksom för övriga branschen väntar sig marknaden fortsatt starka vinster och höga utdelningar kommande år.

Hennes & Mauritz: Bolaget fortsätter att rapportera bra försäljningssiffror samtidigt som bolaget bygger för framtiden på flera fronter. De långsiktiga utsikterna för bolaget är alltjämt ljusa.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Jesper Strandbergs förslag på tio köpvärda fonder i mars. Läs här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bergman & Beving B Köp 142,00 -
Diös Fastigheter Köp 74,00 -
Indutrade Köp 371,30 -
Inwido Köp 93,00 -
NCC B Köp 293,40 -
Orexo Köp 136,25 -
Peab B Köp 71,60 -
Betsson B Köp 306,30 -
SEB A Köp 106,30 -
Hennes & Mauritz B Köp 365,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -