Allt ljus på Fed

Makroutsikt Veckan som kommer lär domineras av det räntebesked som den amerikanska centralbanken levererar under torsdagskvällen. Säkrast att räkna med lite avvaktande placerare inför det beskedet.

Även om det fortfarande känns oroligt på de finansiella marknaderna så lyckades den svenska börsen stiga med lite drygt 1,5 procent under veckan som gick. Hyggligt gick de även i USA medan börserna i EMU-området i de flesta fall utvecklades svagt.

Den svenska kronan fortsätter dessutom att stärkas och inklusive den förstärkning som skett på måndagsmorgonen ligger kronan nu, handelsvägt (KIX-index), på sin starkaste nivå sedan årsskiftet.

Vice riksbankscheferna Per Jansson och Martin Flodén har dessutom på måndagen publicerat en debattartikel på Dagens Industris där de argumentera för att behålla inflationsmålet på 2 procent.

Onsdagens penningpolitiska protokoll från Riksbankens senaste penningpolitiska möte blir därmed högintressant läsning eftersom ytterligare räntesänkningar därmed borde finnas högt på bankens agenda men man ändå lät bli att sänka på septembermötet. Hur gick egentligen resonemangen kring detta?

Den fortsatta oron kring Kina fortsätter dessutom att begränsa riskviljan på finansmarknaderna och söndagens svaga kinesiska makrosiffror över investeringar och industriproduktion har bidragit till nya, kraftiga börsfall på de kinesiska fastlandsbörserna.

Till de något avvaktande finansmarknaderna bidrar dessutom spekulationerna kring vart den amerikanska centralbanken lutar när det är dags att komma med ett nytt räntebesked under torsdagskvällen.

Prissättningen på marknaden indikerar något mindre än 30 procents sannolikhet för en räntehöjning, medan en knapp majoritet av analytikerkåren i sin tur räknar med att banken skrider till verket och höjer räntan för första gången på sju år.

Vi på Placera lutar åt att marknaden har rätt och att det inte blir någon räntehöjning. De prognoser som ledamöterna i den beslutande kommittén leverarar i samband med beslutet lär däremot visa att en räntehöjning ändå är aktuell i närtid. Onsdagens amerikanska inflationssiffra för augusti kan komma att spela en avgörande för de ledamöter som står i valet och kvalet.

Lite nytt om Grekland lär det också bli i veckan som kommer eftersom det ska hållas ett nytt parlamentsval under söndagen.

Måndag

Relativt tomt på makroagendan så troligen kommer Mäklarstatistiks siffror över de svenska bostadspriserna att slås upp stort i de flesta medier. Det betyder nya diskussioner kring amorteringskrav och press på politikerna att leverera snabba beslut. Riksbankschefernas debattartikel lär dessutom spä på kronlyftet, vilket kan bli tungt för börsen att svälja.

Tisdag

Bank of Japan kommer med räntebesked och även om nya stimulanser inte är att vänta så kan det kanske bli en del signaler i den riktningen för framtiden. Tyska ZEW-index blir en viktig värdemätare på humöret och riskviljan bland tyska analytiker och institutionella investerare. Kan betyda en del för börshumöret. Amerikanska konsumenter väntas i sin tur ha shoppat på i hygglig takt i augusti.

Onsdag

Riksbanken släpper protokollet från det senaste penningpolitiska mötet och det blir högintressant att se hur resonemangen fördes när direktionsmedlemmarna valde att inte sänka räntan ytterligare.

Dessutom väntas viktiga inflationssiffror från både EMU och USA. De amerikanska siffrorna väger tungt inför torsdagens räntebesked så de förtjänar definitivt lite extra uppmärksamhet den här gången.

Torsdag

Det amerikanska bostadsbyggandet väntas ha hållit fortsatt god fart i augusti även om de inte når de höga julisiffrorna. Under kvällen kommer sedan veckans viktigaste när Federal Reserve lämnar sitt räntebesked. Förutom själva räntebeskedet är de prognoser över framtida räntor som medlemmarna i den beslutande kommittén sannolikt viktiga för humöret på finansmarknaderna.

Fredag

En lugn makrodag som ger tid och utrymme för att ytterligare begrunda de besked som den amerikanska centralbanken gav på fredagskvällen. Dessutom kanske lite tid för att oroa sig över det grekiska parlamentsval som hålls under söndagen.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -