Köpvärda aktier i december

Köptips Listan över köpvärda aktier har en bra månad bakom sig där samtliga tio aktier ligger på plus. Vi gör en förändring på listan inför december månad.

Våra tio köpvärda aktier har i snitt stigit 6,3 procent till och med fredag eftermiddag. Det kan jämföras med +2,1 procent för totalindex (inklusive utdelningar) under samma period.

Bäst har Byggmax och Indutrade gått sedan listan presenterades den 30 oktober. Byggmax har stigit 14,8 procent vilket är nära 13 procentenheter bättre än index. Indutrade har stigit 13,7 procent.

Gemensamt för de bägge aktierna är att det finns en tillväxtstory i bägge. Indutrades affärsmodell bygger på att förvärva medan Byggmax har gjort två förvärv under hösten.

Teknikkonsulten Sweco har haft sämst utveckling av de tio aktierna. Under den månad som gått har aktien bara stigit 0,4 procent, inklusive värdet av bolagets teckningsrätter.

Vi väljer att inför december månad ta ut Sweco, trots att aktien bara legat fyra månader på listan. Den initialt positiva effekten av det stora nederländska förvärvet, som vi ser som långsiktigt klart värdedrivande, är över och nu väntar en period på medellång sikt där en osäkerhet kring förvärvet är sannolik samtidigt som de positiva effekterna inte hinner visa sig.

Vi väljer att in relativt nya börsbolaget Bravida i dess ställe. Installationskoncernen är relativt lågt värderad, levererade en bra rapport nyligen och har dessutom en ambition att växa organiskt mer än marknaden och till det addera förvärv på en fragmenterad marknad.

Här är hela listan över våra tio köpfavoriter i december:

Bravida: Hittills har sju bolag köpts i år och vi räknar med mer förvärv under nästa år. Det är ett stabilt företag som gynnas av byggboomen och kan leverera attraktiva utdelningar framöver.

Nobina: Bussoperatören visade upp en stark rapport. Bolaget har god tillväxt och en stark underliggande lönsamhetstrend i dagsläget. Aktien kan bli en riktig högutdelare på sikt.

Betsson: Nätspelsbranschen har fortfarande en stark underliggande tillväxt som inte påverkas mycket av konjunkturen. Aktien har underpresterat mot Unibet en tid men efter en bra rapport ser vi god chans till det omvända. Attraktiv direktavkastning.

Scandi Standard: Aktien har utvecklats sämre än övriga börsen sedan noteringen förra sommaren, bland annat till följd av tidigare problem i Norge. Ett nytt avtal med Coop väntas ge en bättre tillväxt nästa år och direktavkastningen de kommande åren ser klart attraktiv ut.

NCC: Byggbolaget väntas ha en relativt hög tillväxt i år och efter en trist kursutveckling ser vi en god anledning att återkomma till aktien som erbjuder en generös direktavkastning.

Haldex: Fordonsunderleverantören har haft ett motigt första halvår men givet den stora exponeringen mot den goda USA-konjunkturen och den allt bättre Europa-konjunkturen tycker vi värderingen är attraktiv på dagens nivå.

Byggmax: Efter ett starkt 2014 är inte jämförelsetalen för innevarande år lätta, men tillväxtutsikterna är fortsatt ljusa och aktien lockar med hög direktavkastning.

Diös: Fastighetsbolaget har nu integrerat Norrvidden och lönsamheten har börjat stärkas. Akten är attraktivt värderad och har en av de högsta direktavkastningarna i branschen. Läs vår senaste analys här.

Indutrade: Mycket aktiv förvärvare av industriföretag. Bolaget har lyft intäkter och orderingång. Även på sista raden väntas god tillväxt den närmaste tiden. Här är vår senaste analys av bolaget.

Inwido: Aktien handlades länge under introduktionspriset trots att tredje kvartalet var starkt. Årets resultat tyngs av engångsposter men rensat för dessa, och framför allt på nästa års vinstprognos, är värderingen intressant.

Våra tips på tio köpvärda aktier kan ses som ett smörgåsbord att välja från. Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med varje månadsskifte reviderar vi listan för möjliga förändringar.

Här kan du se hur det har gått för den aktielista vi rekommenderade för ett halvår sedan, i juni.

Om du föredrar att investera i fonder framför aktier så rekommenderar vi Pär Ståhls förslag på tio köpvärda fonder i december.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bravida Holding Köp - -
Köp - -
Betsson B Köp - -
Scandi Standard Köp - -
NCC B Köp - -
Köp - -
Byggmax Group Köp - -
Diös Fastigheter Köp - -
Indutrade Köp - -
Inwido Köp - -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -