Köpvärda fonder augusti – så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit fortsatt bra för Placeras rekommenderade fonder. Sju av tio fonder har slagit sin kategoriindex.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i augusti 2015.

Det senaste halvårets har varit mycket turbulent med stora svängningar för både råvaror och aktier. Under perioden har Världsindex gått ner drygt 12 procent mätt i svenska kronor. Det har varit en volatil och tuff period för fondsparare. I absoluta tal har nio av tio fonder tappat i värde.

Men i relativa tal, jämfört med sina kategoriindex, har de klarat sig bra. Sju av tio fonder har levt upp till våra höga förväntningar, vilket är målet.

Det har blåst snålt för globalfonder kategorin är ned 12,4 procent under halvåret. Vårt val SPP Aktiefond Global har klarat sig bättre och bara tappat 9,5 procent.

Det har varit en mycket tuff period för tillväxtmarknadsfonder och vi kan konstatera att Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index har backat med 19,1 procent. Det är 1,7 procentenheter sämre än gruppen tillväxtmarknader. Det har varit en dålig period för indexfonder då aktivt förvaltade fonder varit ett bättre val.

Vårt val av aktivt förvaltad högriskfond, UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P, visar på just det. Fonden har tappat drygt 6 procent under perioden då snittet av breda europafonder har tappat nästan 14 procent.

Swedbank Robur Exportfond har haft det tufft i rådande marknadsklimat med Kinaoro och stora nedgångar för råvarupriser under hösten. Fonden är ned 7,1 procent medan kategoriindex är ned knappt 2 procent under halvåret. Fonden har inte levt upp till våra långsiktiga förväntningar och gått betydligt sämre än kategoriindex.

Svenska blandfonder har haft en tuff tid, som grupp har de tappat drygt 8 procent. Vår indexfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, har klarat sig betydligt bättre och bara tappat 5,1 procent. Vår andra blandfond, AMF Balansfond, har gått ned med knappt 6 procent. Cliens Mixfond har levt upp till våra långsiktiga förväntningar och gått betydligt bättre än kategoriindex. Bästa avkastning av våra blandfonder har Sensor Select Sverige, fonden har gått upp 3,8 procent under perioden.

Spiltan Räntefond Sverige har haft det tufft i rådande ränteklimat fonden har gått ned 0,5 procent. Det under en period då snittet för kategorin har tappat 1,5 procent.

Det senaste halvårets marknadsturbulens har varit extremt utmanande för hedgefonder och 2015 blev ett av de sämsta åren någonsin. Utvecklingen för lågrisk hedgefonden Atlant Stability har varit svag. Den har gått ner 3,7 procent, vilket är mycket under våra långsiktiga förväntningar.

Så här har det gått för de fonder vi rekommenderade i augusti:

  Avkastning Kategori-
  6 mån % index %
SPP Aktiefond Global -9,5 -12,4
SHB MSCI Emering Markets Index -19,1 -17,4
UBS (Lux) ES Eurp Opp Uncons EUR P -6,1 -13,8
Swedbank Robur Exportfond -7,1 -1,9
Swedbank Robur Mix Indexfond Sve -5,1 -6,7
Cliens Mixfond B -4,4 -8,2
AMF Balansfond -5,9 -8,2
Sensor Sverige Select 3,8 -8,2
Spiltan Räntefond Sverige -0,5 -1,4
Atlant Stability -3,7 -1,9
Källa: Morningstar värden per den 29 januari  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -