Fonden för fortsatt bank- och finansrally

Fondanalys Bank och finans är definitivt i ropet efter resultatet i det amerikanska presidentvalet. Vi tipsar om en fond för den som räknar med att rallyt ska fortsätta.

Det har varit stor efterfrågan på amerikanska finansaktier efter valresultatet i USA. Marknaden har tagit fasta på att sektorn gynnas av högre marknadsräntor och minskad reglering, som Trump har flaggat för.

Dodd-Frank-lagen infördes i juni 2009 och ökade regleringen av finanssektorn som en reaktion på finanskrisen. Trump har under valkampanjen varit tydlig med att han vill ersätta den med nya och färre regler som är mer tillväxtorienterade vilket – åtminstone på kort och medellång sikt – gynnar den hårt reglerade banksektorn.

Marknaden tror även på Trumps offensiva infrastrukturprogram, som väntas resultera i stora obligationslån, som i sin tur väntas leda till en snabbare penningpolitisk åtstramning från centralbankens sida. Då fler amerikaner sannolikt kommer i arbete, tillsammans med ökade handelshinder, spår nu många bedömare att det ska elda på inflationen på sikt.

Därutöver vill Trump sänka bolagsskatten kraftigt från dagens 35 procent till 15 procent. Om det blir verklighet lär det gynna finansbolagen som till stor del är hemmamarknadsberoende.

Tittar vi utanför USA så handlas flertalet av de europeiska bankerna på historiskt låga nivåer. När oron lägger sig är det troligt att stigande marknadsräntor gynnar den europeiska sektorn. Banker och finansinstitut tjänar huvudsakligen pengar på skillnaden mellan in- och utlåning, och gynnas därför av högre räntor.

Om nu marknadsräntorna nått botten och räntekurvan fortsätter att bli brantare så talar det för att bankerna har bättre möjlighet än på länge att öka lönsamheten. Och det talar för ett skifte i investeringsfokus.

I den negativa vågskålen är det tydligt att finansbranschfonder redan haft en mycket stark kursutveckling de senaste tre månaderna.

För fondopportunisten som vill vända kappan efter vinden och tror att delar av resonemanget ovan är sannolikt, så har Placera en köpvärd spetsfond.

Blackrock World Finance är spetsfonden som i huvudsak investerarar i stora banker och finansinstitut på global basis, men med tonvikt i USA.  Ansvarig förvaltare är Vasco Moreno som arbetar med en koncentrerad portfölj på mellan 40-50 bolag och avviker mycket från jämförelseindex.

Fonden har en aktiv strategi, omsättningshastigheten är hög och den består för närvarande av 48 innehav. Fonden har två tredje delar av portföljen är i banker med fokus på vanlig in- och utlåning.

Noterbart är att Vasco Moreno under och efter sommaren ökat exponeringen i europeiska banker. De senaste nya ”betten” är spanska banken Banco Bilbao, de schweiziska storbankerna UBS, Credit Suisse och österrikiska Erste Group. 

Fondens största bolag är franska BNP Paribas, som uppgår till 5 procent av fondens värde, vilket också är max vikt i en enskild aktie. Övriga stora innehav är Bank of America, JP Morgan Chase, Citigroup och Citizen Financial Group.

I fonden finns även välbekanta finansbolag som Mastercard, världsledande på finansiella transaktioner.

Av fondens kapital är 52,4 procent placerat i Nordamerika, följt av Europa (31,2) och Asien (16,4).

Om man definierar investeringarna efter typ av marknader så ligger knappt 18 procent av Blackrock World Financials kapital i tillväxtmarknader. Det ger fonden en extra krydda i och med att det avviker mycket från index som bara räknar in bolag på utvecklade marknader.

Tänk på att en sektorfond har högre risk än en fond som sprider riskerna i flera sektorer. Risken mätt i standardavvikelse är 18,5 procent för fonden jämfört med globalt aktieindex på 12,3 procent.

Fonden har tre stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar i dag 2 miljarder kronor. Förvaltningsavgiften ligger på 1,5 procent per år.

Placera rekommenderar köp av Blackrock World Financials inom vår kategori Spetsfonder och vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som avviker från index och kategorisnittet.

Ett billigare alternativ till fondsparande är börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Fördelarna är att de handlas över börsen i realtid samt att förvaltningsavgiften är lägre jämfört med aktiefonder. Tänk dock på att här betalar man en årlig förvaltningsavgift 0,5-0,6 procent, en spread på köp- och säljkurs på mellan 0,1 till 0,2 procent beroende på ETF och slutligen courtage.

För den som tror på fortsatt stigande marknadsräntor och en återhämtning för de europeiska bankerna är en investering i finansfonder ett bra komplement till en räntefond, men med en liten del av portföljen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Financials A2 Köp 187,12 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -