En oöverträffad tillgång

Krönika Du sitter på en enorm tillgång utan att kanske känna till det. Vi talar om en tillgång som alla har men få förstår att utnyttja.

Det är måndag morgon och investeringsmöte med ett par av börsens mindre namnkunniga aktiebolag.

I publikhavet är jag ensam deltagare under 30-årsstrecket, omringad av äldre män med kalufsen på ända. Dessa gubbar har varit uppe sen klockan fem, läst tidningen, somnat om och nu sitter de här på Operaterrassen. De skvallrar och njuter av kaffet, för idag ska det pratas investeringar och köpas aktier.

Pensionärsgubbarna kommer att vara här hela dagen. Så är det med pensionärer, de har all tid i världen. Själv måste jag sticka om en timme. Jag har trots allt ett jobb att sköta och ett styrkepass att hinna med före lunch. Min tid räcker inte, men deras känns oändlig.

Gubbarna övertrumfar mig definitivt vad gäller erfarenhet och kapital. Flertalet även i kunskap och utbildning. Och världens främsta finansmän kan vara både raketforskare och hedersdoktorer när de dör.

I Sverige föds varje dag 275 barn med en enorm fördel. Fördelen är deras återstående tid, precis det som de flesta märkligt nog upplever som en begränsning. Tid att låta investeringar växa.

Med en årlig tillväxt på 10 procent innebär ränta på ränta-effekten att aktiemarknaden kan förvandla 10 000 kronor till 73 000 kronor på 20 år.

Dessvärre verkar många tänka tvärtom. Rikedom ska komma fort och mer ska hinnas med. Marc Zuckerberg var god för hundra miljarder dollar redan i 30-årsåldern och min granne vann på Postkodlotteriet igår.

Istället för att söka snabba kickar och flyktiga vinster borde unga sparare och investerare se värdet i att intressera sig för aktiemarknaden och skynda långsamt.

Det är nämligen så, enligt statistik från Bank of America Merrill Lynch, att sannolikheten är mindre än 50 procent att förlora pengar på börsen under en handelsdag.

Så bara genom att köpa aktier är du en relativ vinnare, förutsatt att du sprider riskerna. Risken att göra bort sig är enorm för den som lägger alla ägg i samma korg. Det finns flera exempel på bolag som gått över styr och det är något nybörjare ofta inte tänker på.

Med en placeringshorisont på ett år sjunker risken för bakslag på börsen till 20 procent. Efter 20 år är chansen att gå back närmast noll, enligt Bank of America Merrill Lynch.

Gammal som ung bör dock hålla sig bort ifrån råvaruinvesteringar. Risken att förlora pengar där är närmast lika stor över tid. 50/50 på en dag och på fem år, enligt statistiken.

Jag hör alltför ofta om aktie-nyfikna ungdomar som råds av äldre familjemedlemmar att hålla sig långt borta från finansmarknadens ondskefulla käftar. Eller som själva tror att börsen är ett spel för bankanställda ekonomer och pensionärer som hinner läsa aktielistan i Dagens Industri.

Men istället för att stänga dörren till börsen för barn och barnbarn, uppmuntra istället hela familjen att köpa aktier och fonder. Inte för mer pengar än de kan avvara, men fler olika aktier än de själva planerat.

Har du något att säga till om så förbjud dem att sälja på åtminstone på tjugo år, för att de ska kunna njuta fördelen av den fantastiska tillgång som tiden är.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -