Tysk kvalitet med skärpa

Aktieanalys Allt fler är i behov av glasögon vilket gynnar Tysklands största optiker Fielmann. Vinsterna växer fint men prislappen på aktien är saftig.

Vi blir allt äldre och tillbringar mer och mer tid framför olika skärmar – datorn på jobbet, smartphone och surfplattan under fritiden.

Det är en påfrestning för våra ögon och allt fler är i behov av glasögon. Glasögonindustrin har visat stadig tillväxt i flera decennier och förutom ett ökat behov av glasögon har även modeaspekten blivit allt viktigare.

En av vinnarna på utvecklingen är tyska Fielmann som är Tysklands och Europas största optikerkedja. Förra året sålde Fielmann nästan 8 miljoner glasögon och omsatte 1 337 miljoner euro. Bara i Tyskland bär 23 miljoner människor ett par glasögon från företaget, vilket innebär att vartannat par glasögon i landet är från Fielmann.

Bolaget är vertikalt integrerat och jobbar i hela värdekedjan, från tillverkning till försäljning med egna butiker. ”Kvalitet för pengar” är Fielmanns huvudsäljargument. Med bara 5 procent av alla optikerbutiker i Tyskland lyckas man generera mer än 20 procent av branschens omsättning och sälja mer än hälften av alla glasögon.

Efterfrågan på glasögon har ökat betydligt de senaste decennierna och idag har cirka 64 procent av alla tyskar över 16 år glasögon. 1950 var det bara omkring 40 procent. I länder som Österrike och Schweiz är andelen ännu högre. Största orsaken för ökningen verkar vara våra förändrade vanor.

Tittar man på ”generationen display”, personer mellan 20-29, så har andelen av de som behöver glasögon ökat från cirka 10 procent år 1950 till över 30 procent idag. Bland gruppen 60 år och äldre, har andelen bara ökat från 88 procent till 92 procent. Det är primärt närsyntheten som gynnas av arbete framför datorn och experter tror att drygt hälften av världens befolkning kommer vara närsynt år 2050 (jämfört med 28 procent år 2010).

För Fielmanns del innebär det finfina utsikter och goda möjligheter att även fortsättningsvis växer i linje med den genomsnittliga årliga tillväxttakten på 5 procent sedan 2012. Nästan 80 procent av omsättningen genereras i Tyskland, följd av Schweiz med 13 procent och Österrike med 6 procent. Lönsamheten är god och har de senaste åren successivt ökat till en rörelsemarginal kring 18 procent.

Den positiva trenden har fortsatt även under 2017 och Fielmann ökade sin omsättning med 8 procent i första kvartalet jämfört med samma period året innan till 349 miljoner euro. Tillväxten gynnades av påskeffekten, med två ytterligare shoppingdagar jämfört med Q1 2016. Effekten väntas vara den omvända under årets andra kvartal. Rörelsemarginalen ökade med 0,8 procentenheter till 17,4 procent, tack vare högre volymer och trots att bolaget har ökat sin investeringstakt i nya butiker i Italien.

Fielmanns finansiella ställning är stark med en soliditet på 75 procent och en nettokassa på 161 miljoner euro. Pengarna används framförallt till organisk expansion. Förutom i Tyskland, vill man på kort sikt växa även i Italien, där man öppnade sin första butik 2015.

Bolaget har dessutom en bra historik som stabil utdelare och höjde just utdelningen för tolfte året i rad till 1,80 euro per aktie, vilket motsvarar en direktavkastning kring 2,5 procent.

Förutom den generella tillväxten inom glasögonindustrin drar Fielmann stor nytta av sitt starka varumärke. Tack vare den långa historiken och den starka ställningen inom glasögon, finns det goda möjligheter att utöka erbjudandet till närliggande segment så som kontaktlinser, solglasögon och hörselapparater. I slutet av förra året hade Fielmann 168 dedikerade hörselcenter och planerar att utöka antalet till 250 inom några år.

Kvalitet kostar inte mycket när det kommer till Fielmanns glasögon, men aktien däremot handlas till ett ganska högt p/e-tal på 33 räknad på analytikernas prognoser för 2017 (Factset).  Den förväntade vinsttillväxten för de kommande åren ligger i snitt kring 7 procent. För att få med den starka balansräkningen in i bilden, kan vi justera börsvärdet för bolagets nettokassa och ser då att företagsvärdet uppgår till 22 gånger det förväntade rörelseresultatet (ev/ebit).

Mycket talar för att Fielmann ska handlas till en premie jämfört med börsen i sin helhet, men dagens värderingsmultipler sticker tyvärr ut som alldeles för högt. Vi gillar bolaget och de operationella utsikterna skarpt men avvaktar ett bättre ingångstillfälle.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
FIELMANN GROUP AG O.N. Neutral 70,36 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -