Tio köpvärda fonder i januari

Köptips Ett överraskande starkt fondår går mot sitt slut. 2017 har bjudit på flera börsrekord och vi ser med tillförsikt fram emot ett nytt spännande 2018.

Den senaste månaden har börserna gått in i en lugnare fas med modesta uppgångar. Men fondåret 2017 har bjudit på många överraskningar och flera starka börser. Globalt aktieindex har avkastat drygt 13 procent i svenska kronor. Det är mer än Stockholmsbörsens uppgång på 11,4 procent.

De amerikanska börserna har ett flertal rekordnoteringar under året, till stora delar drivet av teknikjättarnas framfart. Men avkastningen i svensk kronor är marginellt bättre än Stockholmsbörsen. I lokal valuta, amerikanska dollar landar årets uppgång på 21 procent. Den svagare utvecklingen i kronor beror att den amerikanska dollarn har tappt 8 procent mot kronan. Det drar ner avkastningen vid omräkning till kronor. 

De riktiga vinnarfonderna hittar vi i Asien och inom Ny teknik. Här talar vi om uppgångar som är dubbelt upp globalt aktieindex.

Placeras strateg Pekka Kääntä låter allokeringen vara. Den övervikt på 70 procent aktier från december är kvar inför 2018. För den som vill förkovra sig mer i Pekkas resonemang hänvisar jag till hans marknadssyn för januari.

Den senaste månaden har Placeras fondval för december utvecklats riktigt bra. Bara tre av tio fonder har backat, trots en blandad utveckling på världens börser. Det gör att jag väljer att sitta still i båten och inte ändra i fondvalet.

Utifrån Pekkas fortsatta aktieövervikt på 70 procent, rekommenderar vi i första hand fonder med hög risk och högst risk.

De fonder med högst risk är Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära och SEB Östeuropa småbolag. Den senaste adderades till listan över köpvärda fonder förra månaden, vilket var ett ovanligt lyckat val. Fonden har avkastat klart bäst trots att index för Östeuropa har backat under perioden.

Bland de fonder med hög risk har Swedbank Robur Ny teknik överraskat. Den har lyckats med positiv avkastning trots att Stockholmsbörsen uppvisat negativt avkastning.

För den som tror som vi och vill öka risken i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna i högre risk och högrisk segmentet.

Den som tror att aktiemarknaderna går in i en lugnare period och vill minska risken sig hänvisar vi till våra lågriskfonder och medelriskfonder.

På listan över köpvärda fonder erbjuder vi två blandfonder: Spetsfonden Carnegie Strategifond och Basfonden Swedbank Robur Access Mix. Carnegie Strategifond som är aktivt förvaltad har i år avkastat 8 procent, vilket är bra med tanke på att aktieexponeringen bara är runt 60 procent. Swedbank Robur Access Mix är en billig och bra indexfond.

För den som vill ta mindre risk finns det tre fonder att välja på. Vi har lågrisk-hedgefonden Atlant Stability, räntefonden Spiltan räntefond Sverige och Carnegie Corporate Bonds A som med sin något högre risknivå kompletterar de två andra.

HÖGST RISK

Basfond

Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära:  En indexfond som ska efterlikna indexet MSCI Emerging Markets index. Indexet innehåller drygt 800 av de största och mest likvida bolagen på tillväxtmarknaden.

Spetsfond

SEB Östeuropa Småbolag: Investerar i mindre bolag med ett marknadsvärde på högst 5 miljarder kronor, med bra förutsättningar för en tydlig vinsttillväxt. Fonden föredrar välskötta bolag med en inte allt för hög värdering.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

Storebrand Global Multifaktor: Fondens egenutvecklade modell har lyckats identifiera företag som förväntas överträffa världsindex. Fonden är en global aktiefond som investerar på de utvecklade aktiemarknaderna.

Lannebo Europa Småbolag: En europeisk småbolagsfond som investerar i hela Europa. Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. Fonden förvaltas av den erfarna duon Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard som under tio år förvaltat SEB:s europeiska småbolagsfond. Den tidigare förvaltningen belönades med fem stjärnor av Morningstar.

Swedbank Robur Ny teknik: Investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie Strategifond: Blandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond Sverige: Lars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefonden som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Carnegie Corporate Bonds: En aktivt förvaltad företagsobligationsfond som långsiktigt lånar ut pengar till svenska och nordiska företag, och som har belönats med fem stjärnor av Morningstar.

Atlant Stability: Fonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du se juli månads fondval och deras utveckling så är utvärderingen här. 

Söker du långsiktiga fondrekommendationen hänvisar vi till Placeras Fondtopplistan över bra fondval.

Läs även:

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index A Köp 142,95 -
SEB Östeur S&M Bolag ex Ryss C EUR Lux Köp 45,54 -
Storebrand Global Multifactor A Köp 2 296,63 -
Lannebo Europa Småbolag A SEK Köp 12,42 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 694,33 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 266,55 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 269,33 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 120,95 -
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap Köp 418,35 -
Atlant Stability Köp 1 353,84 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -