Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en bra börsutveckling med stora globala börsuppgångar. Placeras lista över rekommenderade fonder har klarat sig ganska bra, men tagit fortsatt stryk på de svenska placeringarna.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2017.

Det senaste halvåret har det varit en ovanligt stark period för många av världens börser. Globalt aktieindex har stigit med knappt 5 procent mätt i kronor. I amerikanska dollar är uppgången nästan 10 procent.

Den svenska kronan har stärkts i värde med knappt 4 procent under halvåret, men kronförstärkningen var tydligare i början på september då kronan handlades till 7,90 kr per amerikansk dollar. Kronförstärkningen påverkar utländska dollar exponerade tillgångar negativt.

USA-börserna som utgör drygt halva globala börsvärdet har i genomsnitt stigit med 5,4 procent, och nått flera nya börsrekord under halvåret. Det är en imponerande uppgång om man ser till den svaga amerikanska dollarn under perioden.

De börser som skiner starkast är Östeuropa som avkastat hela 14,5 procent.

Stockholmsbörsen har däremot haft en fortsatt svag sexmånadersperiod och är sannolikt sämst i klassen med en negativ avkastning på knappt tre procent. Våra kusinbörser ute i Europa har dragit ifrån oss med en uppgång på drygt 2 procent.

Månadens halvårsutvärdering liknar i stort förra månadens utvärdering. Bra avkastning ute i världen, men usel för våra svenskexponerade fonder. Vi gjorde inga fondbyten inför juli månad.

I absoluta tal har sex fonderna ökat i värde. Fondvalen har jämfört med sina kategoriindex klarat sig ganska bra. Efter flera mycket bra månader där Placeras fondval varit extremt vältajmade har vi nu ytterligare en betydligt sämre utvärdering. Bara sex av tio fonder har utvecklats bättre jämfört med sitt kategoriindex. Vilket vi inte är nöjda med.

De två fonderna med högst risk har klarat sig klart bäst, vilket inte är så konstigt. Börserna globalt har stigit mycket så den som tagit risk har blivit rikligt belönad. Vi hittar finansfonden Blackrock World Finance i topp, tätt följt av Länsförsäkringar tillväxtmarknader Indexnära. Båda fonderna avkastat betydlig mer än global aktieindex.

Bland de tre fonderna med högre risk har utvecklingen varit blandad. Två av fonder har avkastat bättre än sina respektive kategoriindex. Faktorfonden Storebrand Global Multifaktor har för andra månaden i rad fått upp ångan och avkastat betydligt bättre än Global index.

Didner & Gerge Småbolag har följt med Stockholmsbörsen ner i källaren och backat med 3 procent, vilket är sämre än kategorisnittet. Fonden är sedan slutet på oktober utbytt mot Swedbank Robur Ny teknik.

Ingen av Placeras tre fondval av blandfonderna lyckades nå en positiv avkastning. Ännu mindre var de i närheten av kategorisnittet för liknande fonder. De har följt med Stockholmsbörsen söderut, vilket de bör göra. Ser man på fondvinnarna i blandfonder – SEK – Balanserad respektive Aggressiv, så är det tydligt att vinnarfonderna inte uteslutande investerar på Stockholmsbörsen, då avkastningen för kategorisnittet är 0,7 respektive 1,8 procent. Flera har stora delar globalt placerat, vilket har gynnats av de starka uppgångarna där. Tyvärr är det lite som att jämföra äpplen och päron.

De båda lågriskfonderna, Spiltan Räntefond Sverige och Atlant Stability har levererat stabila avkastningar på drygt en halv procent, bättre än sina kategorisnitt under perioden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -