Försiktiga fonderna kom tilllbaka

Köptips Vårt försiktiga fondalternativ har det senaste kvartalet levt upp till våra högt ställda förväntningar. Det känns välförtjänt efter en tung period för flera av hedgefonderna.

Det senaste kvartalet har Stockholmsbörsen gått in i en tuffare period och bara stigit med 0,7 procent. Lyfter vi blicken ytterligare ett kvartal till så har det senaste halvåret bjudit på en riktigt svag avkastning på minus 3,5 procent.  

Placeras försiktiga fondalternativ har stigit under perioden. Tre av fyra hedgefonder har lyckats leverera positiv avkastning under perioden. Uppgången för det försiktiga fondalternativet är knappt fyra procent, vilket är betydligt mer än Stockholmsbörsens svaga uppgång. Även det senaste halvåret är avkastningen positiv när börsen gått kräftgång.

En av fonderna utmärker sig och det är den trendföljande hedgefonden RPM Galaxy, som har stigit hela 10 procent de senaste tre månaderna. Fondens största bidrag kommer från följande: lång position i  europeiska obligationer, men  blankning av amerikanska obligationer, lång aktier, lång energi, samt kort position – blankning - av många råvaror som kaffe, majs, vete.

De trendföljande hedgefonderna fungerar som bäst när trenderna är längre än 1–2 månader. Vi ser nu en period med längre och tydligare trend samt lite högre volatilitet, vilket brukar vara en bättre miljö att hitta avkastning i. Historiskt har de levererat avkastning när den som bäst behövs i en portfölj. Vilket de lyckats bra med det senaste halvåret.

Det senaste året är avkastningen drygt 3,5 procent och tre av fyra hedgefonder är på plus. Men spridningen är stor, den bästa fonden har avkastat som Stockholmsbörsens 10 procent och den sämsta SEB Asset Selection Opportunitets har backat med minus 2,5 procent.

Det är helt i nivå med tanken bakom Placeras alternativa strategi. Den bygger på att kombinera fyra fonder som över tid till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Avkastningen för Placeras försiktiga fondalternativ motsvarar 35 procent av Stockholmsbörsens avkastning på ett års sikt. Det är till en betydligt lägre risk. Det är värt att notera att börsen har haft lite av en berg-o-dalbana det senaste året.

Tanken med Placeras alternativa fondplacering är att få en stabil och jämnare avkastning till en betydligt lägre risk än aktiemarknaden och vara ett alternativ och komplement till obligationer. Särskilt nu när obligationsmarknaden ger en svag avkastning och även negativ avkastning periodvis.

Placera fortsätter att rekommendera SEB Asset Selection Opp C-H SEK, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Galaxy som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning. Fondernas egenskaper beskrivs i Det försiktiga fondalternativet. Vi väljer fortsatt att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen vid en längre börsnedgång och allmänt stökiga finansmarknader med hög volatilitet. Det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -