Tre enkla fondportföljer

Fonder Vill du komma igång med ditt fondsparande men har inte riktigt med tid? Placeras fondexpert Pär Ståhl hjälper dig att komma igång med sparande, med tre förslag på grundportföljer.

Jag har skapat tre olika fondportföljer med olika risknivå för den som vill börja fondspara. Tanken är att ge några enkla och bra fondportföljer att välja mellan till dig som tvekar. Placeringshorisonten är tre till fem år och fondportföljerna ska fungera under flera år utan stora förändringar. De ska även skapa inspiration och förhoppningsvis så ett litet frö till fondintresse.

Trenden mot billiga indexfonder är fortsatt stark. Efterfrågan har varit stor i flera år och allt fler aktörer erbjuder billig indexnära förvaltning. Det har gjort att fondspararna har gynnat med allt lägre förvaltningsavgifter.

Jag har skapat en instegsfondportfölj som jag kallar, ”Snåljåpen”. Snåljåpen bygger på en fondportfölj med billiga och bra förvaltade indexnära fonder. Det är precis som det låter, en fondportfölj som består av ett antal fonder som följer ett index. Du vet vad du får till en billig kostnad. Och avkastningen följer index minus förvaltningsavgiften, så du kommer aldrig att slå index men det är inte målet.

Snåljåpens fondportfölj gör inte avkall på riskspridning trots sin ringa avgift. Den har global aktiefördelning med en god riskspridning och räntefonden agerar krockkudde i skakiga tider. Räntefonden är den enda fonden i portföljen som är aktivt förvaltad, men till en väldigt låg avgift. Trots en aktivt förvaltad fond är den totala årliga avgift låga 0,13 procent per år. Givetvis går det att justera risknivån med räntefondens andel. Vill du ta mer risk minskar du räntefondens andel och vice versa.

För den som är beredd att ta lite högre risk och möjlighet till högre avkastning än index, har jag skapat fondportföljen, ”latmasken”. Latmasken är en blandning av indexfonder som vi kryddar med några bra och väl valda aktivt förvaltade spetsfonder. Jag har valt att ha kvar en global aktiefördelning och väljer att minska räntefondens andel för att öka risken.

Den årliga avgiften ökar till 0,77 procent per år vilket beror på de aktivt förvaltade fonderna. Jag har valt aktivt förvaltade fonder som historiskt över tid gett högre avkastning än index och i flera fall till lägre risk. Även här går det utmärkt att öka eller minska räntefondens del för att justera risken.

För den som inte tycker avkastning i nivå med index är det solklara valet och vill ha möjlighet till högre avkastning, har jag skapat ”fondatleten”. Fondportföljen har högre risk och uteslutande riktigt bra aktivt förvaltade spetsfonder. Tre av fonderna har fokus på små- och medelstora bolag. Det brukar vara en bra mylla för aktiva förvaltare för att hitta överavkastning och slå index. Jag har även ökat risken genom att byta till en räntefond med högre risk.

Genom den manövern ökar vi risken och förhoppningsvis framtida avkastning för fondportföljen – allt enligt skolboken.

Baksidan med aktivt förvaltade fonder är avgiften som stiger betydligt, till 1,46 procent per år. Placera tycker det är motiverat att betala högre fondavgifter för genuint aktivt förvaltade fonder som levererar bra riskjusterad avkastning.

Alla tre portföljerna ger dig en bra grund för fondsparande i flera år. En enkel tummregel är att ju fler aktivt förvaltade fonder man investerar i ju oftare krävs utvärdering. För att säkerställa att förvaltaren fortfarande levererar som det är tänkt. Det kan vara på sin plats att se över fondportföljen en gång per år.

För dig som vill lära dig mer om fonder så hänvisar vi till Placeras fondskola, vill du själv botanisera bland Placeras favoritfonder läs vidare här.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -