Börsens längsta utdelningssviter

Börs På Stockholmsbörsen finns fem aktier som i över tio års tid varje år höjt utdelningen. Fastighetsbolagen dominerar. Med på listan finns också ett programvarubolag och ett stort inkassobolag.

Den aktie på Stockholmsbörsen som idag har den längsta obrutna utdelningssviten är fastighetsbolaget Hufvudstaden. 21 år i följd har bolaget höjt utdelningen till aktieägarna. Under samma period har aktiens värde ökat nästan sju gånger.

Hufvudstaden förvärvar och förvaltar kontors- och butikslokaler i centrala Stockholm och Göteborg. Fastighetsbeståndet består av 30 fastigheter med 388 tkvm uthyrningsbar yta.

Största ägare Hufvudstaden är Lundbergföretagen med drygt 45 procent av aktierna.

Av de fem analytiker som bevakar aktien sätter samtliga köp, enligt Factset. Den genomsnittliga riktkursen är 158 kronor. Direktavkastningen ligger just nu på 2,5 procent.

Hufvudstaden släpper kvartalsrapport för det andra kvartalet den 20 augusti.

Näst stabilast på börsen när det gäller utdelningshöjningar i rad är fastighetsbolaget Castellum som höjt utdelningen 20 år i följd. Castellum är också det enda bolag just nu som varje år höjt utdelningen sedan börsintroduktionen i maj 1997.

För det andra kvartalet redovisade Castellum ett förvaltningsresultat på 755 miljoner kronor, vilket var lite bättre än väntat, enligt SME Direkt. Intäkterna blev 1 388 miljoner kronor. Jämfört med förväntade 1 359 miljoner kronor.

Castellum äger kommersiella fastigheter i Storgöteborg, Öresundsområdet, Storstockholm, Mälardalen, Östra Götaland och Helsingfors. Bolagets fastighetsportfölj består av 683 fastigheter.

I senaste rapporten slog vd Henrik Saxborn fast att bolaget nu framför allt vill växa sitt kontorsbestånd i Helsingfors. Nyligen förvärvade Castellum en fastighet i Helsingfors till ett värde av 81 miljoner euro.

Vidare ser bolaget ljust på marknaden.

"Fortsatt stark utveckling på alla fronter, med många nya spännande projekt som blickar framåt", skriver vd Henrik Saxborn i kvartalsrapporten.

Fyra av de åtta analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien.

Umeåbaserade programvarubolaget Vitec hamnar på tredje plats över bolagen som höjt utdelningen flest gånger i följd. Sammantaget har Vitec höjt utdelningen 16 år i rad.

Vitec säljer affärssystem till den nordiska marknaden. Bolaget är verksamt i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Bland kunderna finns bygg- och fastighetsbolag, energibolag, banker och försäkringsbolag, hälsoföretag, bildelshandlare samt tidningsföretag.

För det andra kvartalet redovisade Vitec ett resultat efter skatt på 18,6 miljoner kronor, vilket var lägre än samma period förra året, då bolaget redovisade ett resultat på 23,6 miljoner kronor. Bakom det lägre resultatet låg främst kostnader för tre förvärv som Vitec gjort. Omsättningen uppgick till 243 miljoner kronor jämfört med 197 miljoner kronor samma period förra året.

”Med förvärv av väletablerade bolag och hög andel repetitiva intäkter i ryggen fortsätter Vitec på den utstakade vägen, att verka i flera oberoende och specialiserade nischer för att uppnå uthållig lönsam tillväxt”, skriver vd Lars Stenlund i kvartalsrapporten.

Öresundsbaserade fastighetsbolaget Wihlborgs har höjt utdelningen tolv år i sträck. Bolaget är verksamt i Öresundsregionen. Man är främst inriktad på kommersiella fastigheter i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn. Fastighetsbeståndet uppgår till 269 fastigheter. Kontor och butiker står för 80 procent av beståndet.

För det andra kvartalet i år redovisade Wihlborgs hyresintäkter på 662 miljoner kronor, jämfört med 557 miljoner kronor samma period förra året. Förvaltningsresultatet blev 354 miljoner kronor jämfört med 290 miljoner kronor andra kvartalet förra året.

”Att vi kvartal efter kvartal levererar starka siffror och god tillväxt bekräftar att vår strategi och affärsmodell är rätt på både kort och lång sikt. Vår balansräkning är fortsatt stark, vilket ger oss goda möjligheter att fortsätta investera i nya projekt som skapar långsiktig lönsamhet för Wihlborgs, skriver Wihlborgs nytillträdda vd Ulrika Hallengren i rapporten som släpptes den 9 juli.

Inkassobolaget Intrum har liksom Wihlborgs höjt utdelningen tolv år i rad.

Den 24 juli släppte Intrum en rapport som var starkare än marknaden väntat sig. Rörelseresultat blev 1 240 miljoner kronor i det andra kvartalet 2018 jämfört med 865 miljoner kronor samma kvartal förra året. Resultatet fick aktien att rusa.

”Vi ser en attraktiv marknad där vi som den ledande europeiska aktören kommer kunna dra nytta av vår konkurrenskraft och diversifierade affärsmodell. Vi vet att det inte alltid kommer att vara en kontinuerlig uppåtgående trend, men vi är fortsatt övertygade om vår förmåga att kunna leverera alla våra 2020-mål", skriver Intrums vd Mikael Ericson i rapporten.

Till skillnad från de andra bolagen på listan är Intrum ett av börsens mest blankade bolag. Cirka 10 procent av bolagets aktier är kortade.

Av de åtta analytiker som bevakar aktien sätter sex stycken köp eller övervikt. Den genomsnittliga riktkursen är 273 kronor per aktie, enligt Factset.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -