Bästa aktierna september till maj

Börs Åtta aktier globalt har konsekvent stigit under perioden september till maj sedan år 2004. Starkast har världens största hotellbokningssajt och en kinesisk techjätte gått.

I september ska man köpa aktier och i maj ska man sälja säger ett gammalt engelskt aktieordspråk. Bakom ordspråket ligger att tävlingssäsongen för treåriga fullblodshästar börjar i maj med hästloppet ”2000 Guineas” i Newmarket i närheten av Cambridge.

Säsongsavslutningen är på St. Legerdagen i Doncaster. Datumet för galopptävlingen är inte fast utan har rört sig mellan mitten och slutet av september.

I år hölls tävlingen den 15 september. Hästloppet har anor från 1776 och är namngivet efter den brittiske generallöjtnanten Anthony St Leger.

På arton- och nittonhundratalen brukade den brittiska överklassen lämna London och börsen för att ge sig ut till sina lantgods och syssla med hästtävlingar. Det innebar att omsättningen på börsen var låg och kurserna pressades.

Tyska tidningen FAZ har hittat åtta aktier globalt som sedan 2004 alltid stigit under perioden september till maj.

Bäst har det gått för hotellbokningssajten Booking.com som i genomsnitt stigit med 31,6 procent varje år i perioden september till maj sedan år 2004.

Booking hette tidigare Priceline. Idag handlas Booking.com till ett p/e-tal på strax över 20. Tillväxtpotentialen ser fortsatt god ut för aktien. Kommande år väntas omsättningen öka 10 procent, enligt 4-traders. 2019 antas bolaget leverera en ebitda-marginal på 36 procent. På estimaten handlas aktien till p/e 22.

19 av 33 sätter köp på aktien, enligt Factset. Den genomsnittliga riktkursen är 2199 dollar. Aktien handlas för närvarande till 1926.

Näst bäst har det gått för kinesiska teknikjätten Tencent. Tencent handlas till p/e 32 för innevarande år. Under perioden maj till september 2004 har aktien årligen avkastat 31 procent i genomsnitt.

Av de 43 analytiker som bevakar aktien sätter hela 41 köp på aktien.

Både när det gäller Booking och Tencent gäller dock att det allra bästa vore att behålla aktierna hela året. Den som behållit Bookingaktien sedan 2004 har fått en genomsnittlig avkastning på 96 procent per år. Den som ägt Tencent under samma tidsperiod har i genomsnitt fått en avkastning på 490 procent per år, skriver FAZ.

Bara tre av dessa åtta aktier hade det lönat sig att sälja i maj och återköpa i september. Det rör sig om det tyska mjukvarubolaget Atoss Software. Världens största återförsäkringsbolag Münchener Rück och byggkonglomeratet NWS från Hongkong.

I genomsnitt skulle den som satsat pengar på de åtta bolagen på listan i september 2004 och sålt i maj idag har fått 80 gånger pengarna. Under samma period har det tyska aktieindexet DAX gett tre gånger pengarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -