Svagt år för Börsveckans hundar

Aktiekrönika Att gå mot strömmen på börsen har länge varit en vinnarstrategi för många investerare. Det gäller även för Börsveckans hundar historiskt sett. Ifjol hann dock våra hundar inte riktigt med.

Nu är tiden kommen för årets genomgång av ”hundarna” på börsen, en övning vi gjort sedan 2013. Uttrycket kommer från den berömda investeringsstrategin ”Dogs of the Dow” som går ut på att man tar fram en lista på de billigaste aktierna inom Dow Jones Industrial Average baserat på högst direktavkastning och plockar ut de 10 billigaste på listan.

Detta ska man sedan upprepa varje år. Strategin fick sitt stora genombrott 1991 när finansmannen Michael B. O’Higgins dammade av konceptet och kom fram till att de amerikanska ”hundarna” slog det breda amerikanska börsindexet med ett par procent per år under tidsperioden 1920-1991.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 44 den 28 oktober.

 Läs mer om Börsveckan.

Syftet med att hitta bolagen med högst direktavkastning är, enligt förespråkarna, att utdelningen i sig är den viktigaste indikatorn på hur ett bolag mår. 

Metoden verkar alltså historiskt sett ha gett en överavkastning jämfört med index över tid och det är kanske inte så ologiskt med tanke på att utrymmet för en uppvärdering är stor i de här bolagen som är ratade av marknaden. Kommer det samtidigt negativa överraskningar så torde fallhöjden vara relativt begränsad, kan man resonera.

Men i många fall handlar det också om ”värdefällor”, det vill säga bolag som värderas till låga multiplar men där det är befogat på grund av att exempelvis marknadsförutsättningarna väntas förändras på ett negativt sätt för bolagen i sektorn eller för att konkurrensen på marknaden väntas stiga väldigt mycket i närtid vilket sätter press på lönsamheten och tillväxten.

Men den viktigaste frågan är hur kan man använda denna investeringsfilosofi på den svenska börsen. Vi på Börsveckan har en egen, modifierad, version av ”Dogs-of-the-Dow”. Vi kallar den för BV:s hundar. Denna går ut på att vi istället tar fram en lista över de 30 billigaste aktierna baserat på p/e-tal på Stockholmsbörsen och från den listan väljer vi ut de 10 vi tror mest på. Vi sätter som krav att bolaget ska bevakas av minst tre analytiker för att få kvalitet i vinstprognoserna och det historiska utfallet hittar du i Tabell 1. 

BV:s hundar har gått dubbelt så bra som index sedan 2013 men tyvärr blev fjolårets portfölj omsprungen rejält. Vi räknar kursutvecklingen från portföljsammansättningen i oktober 2018 fram till idag. 

De största sänkena var olja-, spel- och finansaktier. Att Tethys fallit 12 procent är inget ovanligt med tanke på oljeprisets fluktuationer. Här ska man ha tur med timingen för att det ska bli en bra avkastning på endast 12 månader. Långsiktigt så blir förutsättningarna annorlunda förstås och aktiens utveckling kan också i högre grad påverkas av bolagets egna prestationer. 

Att spelsektorn haft det motigt känner de flesta till också och Betsson är absolut ingen favorit i sektorn men vi ”bettade” på att hela branschen var något för pressad inför regleringen i Sverige som skedde 1 januari 2019. Här hade vi fel. 

Och finansrelaterat som Hoist, Intrum och Swedbank har också haft det kämpigt och inte alls lyckats prestera som större cykliska bolag. Penningtvättshärvor, en annalkande lågkonjunktur som kan innebära kreditförluster och tuffare konkurrens från ”fintech” har påverkat bankernas lönsamhet förstås. 

Med facit i hand så borde vi ha valt fler cykliska aktier som fanns på listan förra året. Hade vi valt de 10 högsta på bruttolistan så hade avkastningen snarare blivit 20 procent i stället för 4 procent.  

Nu ska det här mer ses som en kul övning, det är generellt få, av bolagen på listan vi verkligen gillar så det är i mångt och mycket en subjektiv bedömning där vi tror att det finns goda chanser till uppstuds av en eller flera orsaker, samt att det helst ska vara en mix av olika sektorer. 

Investeringsstrategier som ”Dogs” och liknande passar bara de som inte skyr risk. Listan på årets hundar (se nedan) kan utgöra en inspirationskälla för de som vill hitta oälskade aktier med hög potential om saker och ting inte blir fullt så illa som investerarna prisat in. 

De tio rödmarkerade bolagen i tabell 3 nedan utgör årets ”hundportfölj” som traditionsenligt utvärderas om ett år igen. 

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -