Internetjätten som passar i alla fonder

Aktiekommentar Europas största internetbolag Prosus är en fortsatt vinnare när corona ritar om investeringslandskapet. Prosus noterades på Amsterdambörsen i september i fjol och har stigit med 11 procent. Placera tror att aktien har mer att ge.

Internetinvestmentbolaget Prosus noterades på Amsterdambörsen så sent som i september i fjol. Anledningen var att sydafrikanska media- och internetkonglomeratet Naspers ville synliggöra värden och göra det lättare för det internationella fondkapitalet att investera i bolaget. Jag skrev en fördjupad analys av Prosus i samband med noteringen.

Prosus betyder fullständig på latin, och där ingår det stora Tencent-innehavet och alla internationellt internet-relaterade innehav som är verksamma utanför Afrika.

Prosus är ett investmentbolag med fokus på internet och digitalisering. Bolaget fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna, och identifiera förändringar. Man investerar tidigt och anpassar affärsmodeller med lokal kunskap och tydliga skalfördelar.

Affärsidén är att långsiktigt äga sina innehav genom aktiv delaktighet i den globala diversifierade portföljen av bolag. Bolagets innehav är uppdelade i affärssegmenten e-handel & internet, och teknik. Bolaget har sitt huvudkontor Hoofddorp i Nederländerna.

Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Det är bolag verksamma inom digitala betalningar, sociala internetplattformar, e-handel, matleveransföretag och annonser. Verksamheten är global och man finns i ett 90-tal länder. Men man föredrar tillväxtmarknadsinvesteringar och är främst i Brasilien, Indien, Kina, Ryssland, central- och Östeuropa.

Prosus har idag ett marknadsvärde på runt 160 miljarder dollar. Det klart största innehavet i Prosus är det kinesiska internetkonglomeratet Tencent där Prosus äger 31 procent av bolaget. Tencent-innehavet har ett marknadsvärde på 211 miljarder dollar. Genom att köpa Prosus köper man Tencent till en stor rabatt.

Faktum är att stora delar av Prosus-aktiens utveckling styrs av Tencents kursutveckling. Men genom att äga Prosus får man förutom Tencent-innehavet ett indirekt ägande i ett hundratal spännande snabbväxande bolag.

Vi hittar en handfull digitala betaltjänstbolag där PayU är det klart största. PayU har en 50-procentig marknadsandel för digitala betalningar på den indiska marknaden. Avito som är en rysk Blocket-kopia och marknadsledare på den ryska marknaden har Prosus som ägare. Bolaget har svenskkopplingar med fem svenska grundare. Avito är idag världens tredje största radannonsajt.

Prosus har flera svenskkopplingar. Tyska matleveransföretaget Delivery Hero, med svensken Niklas Östberg i spetsen, är Prosus huvudägare i.

Förutom Tencent som är en social internetplattform och spelplattform är Prosus även huvudägare i Mail.ru som är Rysslands största sociala internetplattform. En investering som gjordes redan 2006 för 166 miljoner dollar och uppskattas idag vara värt över 650 miljoner dollar.

Det är uppenbart att man är verksam inom snabbväxande områden. Det vittnar den senaste bolagsrapporten om. Och stora delar av Prosus verksamhet har gynnats av coronapandemin. Tencents spelverksamhet växer kraftigt vilket även matvaruleveranserna har gjort under året. Matvaruleveranserna med Food Delivery ökade intäkterna med 127 procent enligt den senaste rapporten.

Totalt ökade intäkterna med 25 procent när bolaget rapporterade helårssiffror för det brutna räkenskapsåret 2020 som slutade i mars. På nedersta raden var nettovinsttillväxten 6 procent.

Lyfter vi blicken så fortsätter tillväxten. De analytiker som bevakar Prosus räknar enligt Factset med stark tillväxt de närmaste åren. Omsättningen innevarande år väntas öka med 8 procent och nästa år med 31 procent. Även vinsttillväxten väntas vara stark de närmaste åren.

Med nuvarande snittprognoser för vinst per aktie 2021 och 2022 hamnar p/e-talen för dessa båda år på 36,8 respektive 26,7. Lyfter vi blicken ytterligare hamnar p/e-talet på 20,1 för 2023. Den allt lägre värderingen är drivet av en stark vinsttillväxt.

Snittet på riktkurserna för Prosus-aktien är på 106 euro, vilket motsvarar en uppsida på 26 procent.

Det som är intressant är att Prosus är ett investmentbolag och underliggande tillgångar värderas till en hög substansrabatt på närmare 32 procent. Visst är mycket av substansrabatten hänförlig till Tencent-aktien. Men jämfört med andra europeiska investmentbolag är Prosus substansrabatt hög, där ligger i snitt substansrabatten på 20 procent.

Placera tycker att Prosus substansrabatt är för hög, med tanke på att vinsten per aktie växer snabbare än många andra investmentbolag. Och det viktigaste, bolaget har en nettokassa på 4 miljarder dollar. En kassa som med Prosus unika kunskap- och investeringsnätverk kommer att skapa ytterligare förutsättningar för många nya och intressanta investeringar.

Ytterligare en faktor som talar för Prosus är spekulationerna om att aktien kan ta plats i STOXX 50-indexet under hösten. En indexinkludering som enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities uppskattas skapa runt 10 miljarder euro i efterfrågan på Prosus-aktien.

Prosus är i mångt och mycket unik som Europas största internetaktie. Den passar hos ovanligt många fondförvaltare. Aktien går att motivera som investering för teknikfonder, globalfonder, Europafonder, Östeuropafonder, Tillväxtmarknadsfonder även i Asienfonder och rena Kinafonder med sin stora Tencent-exponering till stor rabatt.

För den som lockas av investeringar i investmentbolag med de klassiska ingredienserna i form av substansrabatter, erfaren ledning med stort investeringsnätverk är Prosus ett intressant val.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -