Tio köpvärda aktier i september

Köptips Ledande indikatorer visar att återhämtningen är intakt. Börsuppgången bör fortsätta. Vi växlar upp techexponeringen i Europa.

Sommarens sista månad har bjudit på en trevlig börsutveckling. Index slutade på plus 3,5 procent för augusti. Uppgången sker i spåren av en hel del oro på världsmarknaderna.

Dels ökar antalet fall av covid19 igen, dels hotar handelskonflikten mellan Kina och USA att eskalera lägg därtill flera andra potentiella oroshärdar som gas- och gränskonflikten mellan Turkiet och Grekland och revolutionen i Belarus.

Att det ändå fortsätter upp tolkar vi som en extrem styrka.

De flesta råvarupriser befinner sig i en uppåtgående trend. Särskilt viktigt är att kopparpriset fortsätter stiga. Ytterligare en trend som talar för en betydligt starkare konjunktur framöver är att kemibranschen, som är en tidig indikator, vittnar om att orderläget förstärkts under sommaren.

Ur ett investerarperspektiv ser Europa allt intressantare ut. Efter det starka aktierallyt på andra sidan Atlanten är det allt fler investerarblickar som riktas mot vår kontinent.

Den europeiska aktiemarknaden har transformerats rejält under de senaste tio åren. För tio år sedan stod till exempel bank och energi för 25 procent av index idag är samma siffra 10 procent av MSCI Europe.

Att den europeiska återhämtningsfonden kom på plats kommer att ge stöd åt europeisk makro och åt de europeiska börserna under de kommande åren. Främst kommer det att ge stöd åt konjunkturkänsliga bolag.

Techaktier är nu den största sektorn i Euro Stoxx 50. Tech står för 14 procent av index. Banker står endast för 6,6 procent.

Hälsovårdsaktier och konsumtionsvaror star nu för största delen av MSCI Europa. Sammantaget utgör dessa 31 procent av index.

det hela taget ser Europa mer tilltalande ut igen efter många svåra år.

andra sidan atlanten fortsätter tech att driva på utvecklingen. Bland Placeras tio mest köpvärda aktier är fyra amerikanska bolag.

Mastercard

Samtliga ligger på plus för månaden. Bäst har det gått för betalkortsjätten Mastercard, vars aktie är upp 16 procent sedan senaste publiceringen, följt av Amazon som är upp 9 procent, Microsoft upp 10 procent och Activision Blizzard vars aktie är upp 1 procent.

Bland de svenska innehaven är det livsmedelsfastighetsägaren Cibus som briljerar med en uppgång på 8 procent i augusti. Kvartalsresultatet för det andra kvartalet visade högre hyresintäkter och ökat förvaltningsresultat. Hyresintäkterna steg till 16,4 miljoner euro, vilket var en ökning med 30,2 procent mot föregående år.

Starkt har det också gått för förra månadens nykomling Hexagon med en uppgång på nära 10 procent.

Bra har utvecklingen även varit för Instalco, vars aktie klättrat 6 procent sedan senaste publiceringen. I Q2-rapporten meddelade Instalco att de kunnat driva verksamheten i stort sett som vanligt trots pandemin.

Instalcos kunduppdrag växer dessutom. Orderstocken vid utgången av kvartalet hade ökat med 33 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Ericssonaktien fortsätter sin omvärdering och klättrar -1 procent under månaden. Ericsson lyckades överraska marknaden rejält med ett resultat som låg 40 procent över konsensus.

Lifco är upp knappt 3 procent.

Svagast bland Placeras mest köpvärda aktier har det den här månaden gått för Swedish Match vars aktie sjunkit drygt 2 procent. Vi väljer nu att plocka ut aktien för att satsa på andra sektorer. Inför september väljer vi att ta in Amsterdambörsens största bolag internetinvestmentbolaget Prosus istället.

Vi tror att Prosus med sin breda techexponering mot konsumentsektorn kan komma att addera värde under lång tid framöver. En risk finns i att bolaget till en tredjedel består av Tencentaktier. Dessa handlas dock till rejält rabatt via Prosus, vilket borde ge ett skydd.

Köpvärda listan för september består därför av följande bolag:

 

Rek. datum

1 mån (%)

Sedan köp (%)

Mastercard

feb-19

16,1

68,0

Cibus

jul-19

8,0

18,6

Activision Blizzard

feb-20

1,1

42,8

Microsoft

okt-18

10,0

97,2

Lifco

nov-17

2,7

130,4

Amazon

dec-19

9,1

89,8

Prosus

sep-20

0,0

0,0

Ericsson

maj-20

-0,6

19,1

Instalco

jun-20

6,5

12,3

Hexagon

aug-20

10,1

10,1


Amazon

De senaste årens stora detaljhandelsvinnare har om något gynnats av coronapandemin då e-handeln tagit ytterligare marknadsandelar. Molntjänsten AWS är en lysande stjärna i bolaget och tidigare investeringar på området börjar nu gå mot skördetid.

Amazon lever upp till högt ställda förväntningar och estimat och riktkurser petas löpande upp.

(Sedan köprekommendation dec 2019 +89,8%)

Activision Blizzard

Kortsiktigt en stay-at-home vinnare då spelandet ökar när folk tvingas tillbringa betydligt mer tid i hemmen. Även långsiktigt väntas bolaget gå en ljus framtid till mötes med starka varumärken i portföljen. 2019 blev tufft men det innevarande året har fått en bra start och de kommande åren väntas bjuda på stadigt stigande vinster.

(Sedan köprekommendation feb 2020 +42,8%)

Microsoft

Microsoft är ett väldiversifierat mjukvaruföretag med ungefär tio avdelningar. Majoriteten utvecklas positivt. Pandemin har gett en kraftig ökning i användandet av bolagets molntjänster.

(Sedan köprekommendation okt 2018 +97,2%)

Lifco

Lifco presenterade som väntat en relativt svag rapport för det andra kvartalet. Reaktionen blev trots det positiv och aktien har fortsatt sin stadiga klättring under juli. De förvärvsintensiva teknikhandlarna är tydliga tillväxtcase och har varit heta på börsen en längre tid.

Lifco är i grunden välskött, har en stark huvudägare i Carl Bennet och en tredjedel av resultaten genereras inom den normalt sett konjunkturstabila dental-verksamheten.

(Sedan köprekommendation nov 2017 +130,4%)

Mastercard

Branschen har strukturell tillväxt och Mastercard jagar ikapp marknadsledaren Visa. Under de kommande åren väntas Mastercard ha en högre omsättningstillväxt än Visa. Den i utgångsläget lägre bruttomarginalen väntas öka stadigt fram till 2021. Kortbetalningar växer strukturellt, inte minst pådrivet av e-handeln, och förväntas öka kraftigt under kommande år.

(Sedan köprekommendation feb 2019 +68,0%)

Cibus Nordic Real Estate

Cibus fokuserar på livsmedels- och dagligvarusektorn vilka är relativt okänsliga för konjunktursvängningar. Finland är huvudmarknad men i början av året köptes även ett stort bestånd av Coop-butiker i södra och mellersta Sverige.

Med stabila kunder följer också mer pålitliga kassaflöden och sannolikt därför också mer stabila substansvärden. Bolaget har nyligen emitterat ytterligare obligationer för nya förvärv.

(Sedan köprekommendation jul 2019 +18,6%)

Prosus

Prosus fokuserar på att bygga digitala konsumentverksamheter. Det gör man genom att hitta de stora konsumenttrenderna. Prosus består av en bred portfölj av ett 100-tal snabbväxande konsumentorienterade internetbolag. Man äger bland annat 20 procent av svenskstyrda bolaget Delivery Hero.

Prosus har idag ett marknadsvärde på runt 170 miljarder euro. Det klart största innehavet i Prosus är det kinesiska internetkonglomeratet Tencent där Prosus äger 31 procent av bolaget. Genom att köpa Prosus köper man Tencent till stor rabatt. Läs Placeras analys av aktien här.

(Ny september 2020)

Ericsson

Ericsson bjuder på bra kassaflöden och mycket stabila finanser. Utrullningen av 5G har också tagit fart och marknaden väntas inte påverkas nämnvärt av coronapandemin. 

De senaste årens målmedvetna arbete med att bygga en stark position inom 5G-marknaden har lyckats och om analytikerna får rätt i sina prognoser väntar nu en kraftigt förbättrad lönsamhet och bra vinsttillväxt under de kommande åren.

(Sedan köprekommendation maj 2020 +19,1%)

Instalco

Snabbväxare inom installationstjänster som hållit ångan uppe på förvärvsfronten även i dagens något pressade marknadsläge. Bolaget presenterade en stark rapport för det andra kvartalet med fortsatt god orderingång.

(Sedan köprekommendation juni 2020 +12,3%)

Hexagon

Världsledare inom mätteknik med starka positioner inom en rad områden med ljusa tillväxtutsikter de kommande åren. Klarade det andra kvartalet betydligt bättre än väntat och vd Ola Rollén räknar med att bolaget nu passerat botten i efterfrågan.

Vinsttillväxten de närmaste åren väntas vara stark. Aktien har återhämtat sig bra och värderingen kan tyckas hög. Stora avskrivningar drar dock ned resultaten och jämfört med internationella konkurrenter är rabatten stor.

(Sedan köprekommendation augusti 2020 +10,1%)

Septemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Riskfyllt, men vi tror på börsen

Tolv köpvärda fonder i september

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mastercard Köp 358,24 -
Cibus Nordic Real Estate Köp 152,40 -
Köp 83,52 -
Microsoft Köp 225,53 -
Lifco B Köp 685,50 -
Amazon.com Köp 3 450,96 -
Prosus NV Köp 86,44 -
Ericsson B Köp 101,90 -
Instalco Köp 169,20 -
Hexagon B Köp 637,30 -
Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -