Här är kvartalets bästa fonder

Fondkommentar Årets tredje kvartal har varit ett starkt kvartal för globala aktier. Stockholmsbörsen hör till den stora vinnaren under kvartalet med en ovanligt stark septembermånad. Placera går igenom tredje kvartalets vinnarfonder.

Att vara investerad i aktiefonder har varit en framgångsrik strategi under sommaren. En global indexfond har stigit knappt 5 procent mätt i svenska kronor. Den stora vinnaren är svensk indexfond som avkastat drygt 10 procent, över halva avkastningen levererades i september. Det sticker ut då september i övrigt var en negativ månad för både globalfonder och USA-fonder.

I takt med Stockholmsbörsens framfart under kvartalet har kronan placerat sig som en av de starkaste valutorna mot den amerikanska dollarn, med drygt 4 procents uppgång. En uppgång som sänker avkastning för dollartillgångar.

Bland vinnarna hittar vi två andra nordiska börser: Köpenhamnsbörsen och Helsingforsbörsen. En förklaring till att både Helsingforsbörsen och Stockholmsbörsen har toppavkastning är sannolikt att både industrisektorn och råvarusektorn hör till de bästa sektorerna under kvartalet. Båda börserna är industri och råvarutunga.

Tuffaste har det varit för energisektorn som är den enda stora sektor som har minusavkastning under kvartalet. Bank och finans har haft det fortsatt tufft och visar en liten positiv avkastning.

Placera har listat de 20 bästa fonderna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från drygt 22 procent till hela 37 procent.

Vinnarlistan domineras av svenska småbolagsfonder. Dessutom hittar vi ett antal branschfonder med tydligt fokus på ny och hållbar energi.

Två viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet kring ny energi är sannolikt ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är det amerikanska presidentvalet där presidentkandidaten Biden lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procentberoende av grön el från 2035.

Bästa fond är Handelsbanken Hållbar Energi, med en avkastning på hela 37 procent under kvartalet. Den hör till branschfondsvinnarna i år.

Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. Amerikanska bolag utgör största delen av fonden på drygt 36 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 17 procent och norska bolag är tredje störst på drygt 8 procent.

Totalt är fonden investerad i drygt 70 innehav. Fondens tio största innehav har haft en stark utveckling i år, hälften av bolagen har stigit med mer än 165 procent det senaste året. Störst i fonden är det kinesiska Xinyi Solar Holdings som levererar glas och reglerare till solceller. Aktien har stigit 51 procent det senaste kvartalet.

På topplistan finns också det franska fondbolaget BNP Paribas med en grön energifond, BNP Paribas Energy Transition C C fond som stigit drygt 36 procent. Den har ett liknande fokus på bolag som bidrar med att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi som Handelsbanken Hållbar energi.

En tredjedel av fonden är investerad i industribolag. Närs största sektor är allmännyttiga bolag. Amerikanska bolag utgör knappt halva fondensvärde. Det Texasbaserad solenergibolaget Sunnova Energy är fondens största innehav. Aktien har stigit med 63 procent det senaste kvartalet och 156 procent sedan årsskiftet.

Bästa småbolagsfond är Humle Småbolagsfond. Fonden har stigit med 30 procent under kvartalet. Fonden är aktivt förvaltad sedan 2019 av Fredrik Stenkil och Mikael Eidvall. Humle Småbolagsfond är koncentrerad med 32 innehav. Teknikbolag väger tyngst med 36 procent följt av industribolag på 22 procent.

De två största innehav är norska mjukvarubolaget Crayon Group på 6,9 procent. Svenska Kambi är näst störst på 6,6 procent är fondens värde. Båda aktierna har haft imponerande avkastningar under kvartalet på 91 respektive 41 procent.

På fjärde plats återfinns den aktivt förvaltade småbolagsfonden Enter Småbolagsfond. Fonden förvaltas av Jon Hyltner. Totalt har fonden 42 investeringar med fokus på tillväxtbolag. Största sektor är industribolag på 27 procent följt av teknikbolag på 21 procent, vilket är en tydlig övervikt mot kategorisnittet. Fonden saknar helt investeringar i två sektorer.

Största bolag är djurhälsobolaget Swedencare på 5,4 procent, aktien hör också till fondens bästa bidragsgivare i år. Näst största bolag är det finska husdjursbolaget Musti Group med ett börsvärde på 6,8 miljoner euro.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -