Mondelez: En aktie för alla smaker

Aktieanalys Mondelez International är världens största tillverkare av choklad, chips, kakor och färskost. Aktien passar utmärkt i långsiktiga depåer.

Mondelez International äger varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.

Bolaget är verksamma i över 150 länder med över 80 000 anställda. Mondelez huvudkontor ligger i Deerfield i delstaten Illinois.

Mondelez var fram till 2012 en del av Kraft Foods. Det året beslutade Kraft Foods att dela upp verksamheten i en konfektyrdel som blev Mondelez och en livsmedelsdel som idag är Kraft Heinz.

Namnet Mondelez är en omskrivning och mix av det latinska ordet för värld ”mundus” och delez som är en omskrivning av ordet ”delicious”.

Även om Mondelez grundades så sent som hösten 2012 har bolaget rötter långt mer än hundra år tillbaka i tiden.

Chokladen Toblerone till exempel skapades i schweizaren Theodor Toblers chokladfabrik i Bern 1908. Toblerone är en sammansättning av Tobler och ordet "Torrone" som är en italiensk variant av nougat.

I Sverige äger och driver Mondelez Marabou som köptes redan 1992 av dåvarande Kraft General Foods.

2020 omsatte Mondelez 26,6 miljarder dollar.

  2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 26 581 28 603 29 757 30 958
Rörelsemarginal, % 16,60% 17,00% 17,40% 17,60%
Vinst/aktie USD 2,47 2,82 3,01 3,22
Utdelning USD 1,2 1,28 1,44 1,57
         
Källa: Marketscreener        


Europa är största marknaden. Här genererades 38,4 procent av omsättningen, följt av USA med 26,8 procent och AMEA med 21,6 procent.

Mondelez delar upp verksamheten i affärsområdena Biscuits, Chocolate, Gum & Candy, Cheese & Grocery och Beverages.

Biscuits eller kexdelen stod för nära hälften av omsättningen förra året. Chokladdelen stod för drygt 30 procent, Gum & Candy för 10 procent, Cheese & Grocery för 7,2 procent och Beverages för 3,9 procent.

Omsättningen spås växa med knappt 8 procent i år. Omsättningen spås därefter årligen växa stabilt med runt 4 procent. Samtidigt spås rörelsemarginalerna klättra stadigt uppåt.

Bakom omsättningsökningen ligger en god exponering mot rätt geografiska marknader och rätt strategiskt fokus på starka lokala varumärken som till exempel Marabou på de nordiska marknaderna.

Återhämtningen efter pandemin är också något som fått omsättningen att ta fart och som kommer att gynna Mondelez framöver.

Hittills i år har aktien stigit med 8 procent. Sett över tre år har aktien stigit 47 procent.

Marknadsvärdet på Mondelez uppgår idag till 88,2 miljarder dollar.

Mondelez handlas nu till ett p/e-tal på 22 för innevarande år och 21 för kommande år. EV/Ebitda ligger på 18. Bolaget handlas till lite rabatt jämfört med sina konkurrenter.

Mondelez bevakas av 22 analytiker. 19 av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 70 dollar. Det innebär en indikativ uppsida på 12 procent från nuvarande kursnivå.

Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer.

Det som nu talar för aktien är dels återhämtningen efter pandemin, att värderingen är lägre än jämförbara konkurrenter, deras mycket starka lokala varumärken samt att marginalerna väntas stärkas framöver tillsammans med en stabil långsiktig omsättningstillväxt på runt 4 procent.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Mondelez International A Köp 62,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -