Ökad risk i kinesiska USA-aktier

Börskommentar Den politiska klyftan mellan Kina och USA fortsätter att drabba ägarna i många teknikaktier. Med ett ökat hot om avnoteringar i USA finns det skäl att vara på tå som privatplacerare.

Det första stora tecknet på en kommande statlig jakt på inflytelserika kinesiska teknikbolag kom redan i november i fjol när president Xi Jinping i sista stund stoppade noteringen av Alibaba-grundaren Jack Mas finansbolag Ant Group. Sedan har bakslagen trillat in efterhand under det gångna året och den senaste stora smällen för kinesiska bolag noterade i USA delade Didi Global ut i början av december i år. Bolaget meddelade då att de kommer att avnotera sina aktier i USA för att istället flytta till Hongkong.

Jack Ma

Didi kan enklast beskrivas som ett kinesiskt Uber och bolagets aktier noterades i USA så sent som i juni i år. Det var då den största kinesiska noteringen i USA sedan Alibaba 2014. I samband med beskedet om en kommande avnotering i USA häromveckan meddelade styrelsen i Didi också att bolagets depåbevis kommer att konverteras till aktier som går att handla på någon annan internationellt erkänd börs.

Den utfästelsen hindrade dock inte att andra kinesiska aktier i USA som Alibaba, Tencent och Bilibili åkte på stryk när investerare, med rätta, blev rädda för att Didi var på väg att starta en ny trend.

Parallellt har USA höjt tonen i veckan och svartlistat fler kinesiska IT- och bioteknikbolag som är noterade i Hongkong, vilket satte press på deras aktier under onsdagen.

Förra årets hype kring kinesiska bolag med en börsplats i USA är nu allt mer avlägsen och en genomgång av kursutvecklingen för 15 av de största bolagen visar att året har varit mörkrött för merparten. I snitt har aktierna tappat 33 procent i år och något mer än så det senaste halvåret.

Kinesiska bolag på USA-börsen Kurs i år% 3 mån % 6 mån %
TAL Education -93,8 -5,6 -85,2
KE Holdings -69,6 7,1 -60,4
Tencent Music -67,3 -21,9 -60,8
Pinduoduo -66,1 -40,8 -50,4
Didi Global* -55,9 -26,7 -55,9
Alibaba Group -46,7 -23,2 -42,5
BiliBili -39,2 -34,5 -54,9
NIO -35,3 -16,4 -31,8
Baidu -34,5 -12,0 -25,3
China Life Insurance -25,4 -3,5 -18,5
JD.com -13,5 -2,4 6,4
BeiGene -1,3 -30,9 -26,0
China Petroleum&Chemical 4,7 -6,3 -14,3
NetEase 7,3 21,6 -10,0
PetroChina 44,2 -5,8 -3,9
Genomsnitt -32,8 -13,4 -35,6
Källa: Infront      
* 6 mån och i år avser sedan noteringen i juni    

 

En bred bild av hur tufft året har varit för kinesiska aktier i USA får man också genom indexet Nasdaq Golden Dragon China Index. Indexet består av företag med USA-notering och där merparten av verksamheten finns i Kina.

Periodvis har aktierna som ingår i Golden Dragon varit en lysande investering. 2013 dubblades exempelvis kurserna på kort tid, 2017 likaså och ännu bättre gick det från våren 2020 till våren 2021 när indexet nästan trefaldigades. Men sedan toppen den 16 februari har botten gått ur och indexet är ned 56 procent.

Stora upp- och nedgångar är en del av vardagen om man som svensk investerar direkt i kinesiska USA-noterade aktier. Både på grund av att det är snabba ryck på en stor och dynamisk tillväxtmarknad som den kinesiska, men också på grund av valutarörelser i tre led (yuan-dollar-kronor) och på grund av den politiska risken.

Det är främst den senare som har stegrats ordentligt under det gångna året och den frostiga relationen mellan USA och Kina visar få tecken på att tina upp, samtidigt som kommunistpartiets nästa nedslag på hemmaplan är svårt att förutse. Något som tillsammans gör att många spännande verksamheter med lockande potential kan komma att överskuggas helt av nya politiskt drivna beslut.

Till det kommer risken för att fler bolag gör som Didi och avnoterar sina aktier i USA. Det kan spela mindre roll för en stor och långsiktig fondförvaltare med enkel tillgång till alla marknadsplatser i världen, men för en privatsparare kan det innebära både en dyrare och svårare process den dagen man vill gå ur sitt ägande och ett kortsiktigt säljtryck på aktierna inför ett eventuellt byte av handelsplats.

En del aktier lämpar sig utmärkt för att ligga längst in i byrålådan, andra bör man ha en tätare bevakning på för att inte bli bränd. Kinesiska USA-aktier tillhör definitivt den senare kategorin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -