BofA: Riskviljan allt lägre

Fondkommentar Allt fler investerare tror att vi är i en björnmarknad samtidigt som undervikten för teknikaktier är den största sedan 2006. Det visar den senaste investerarenkäten.

Hökaktiga centralbanker är en katalysator för ökad makropessimismen. Och allt fler investerare ökar kassan. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 till 10 februari.

Pessimismen är större än på länge i Bofa:s månatliga investerarenkät. Det är ökad oro för räntehöjningar i kombination med lägre global tillväxt som driver oron för en sämre börsutveckling. Investerarna har svart med att öka kassan och minskat aktieövervikten.

Under månaden ökade investerarna kassan från 5,0 procent till 5,3 procent, vilket är den högsta nivån sedan maj 2020.

Man tror att den amerikanska centralbanken höjer ränta minst fem gånger under 2022, det är en markant förskjutning i förväntningar under en månad.

Runt hälften av de tillfrågade investerarna tror att inflationen är övergående och tror på en lägre inflationstakt inom ett år. Och knappt 40 procent av investerarkollektivet tror att inflationen är permanent. Det är en ökning under månaden.

Förväntningarna på både bolagens vinstförväntningar och den globala tillväxten har sjunkit under månaden. Knappt 50 procent av investerarna tror den globala ekonomin är i en senare cykel, vilket är fler än tidigare månader. Men bara 12 procent av investerarna tror att det vill bli recession inom ett år.

I spåren av en alltmer negativa sentimentet kring räntehöjningar och sämre global tillväxt har kapitalflödet den senaste månaden letat sig till tillväxtmarknadsaktier, energisektorn och Londonbörsen.

Investerarna har fortsatt att minska exponeringen i amerikanska aktier, teknikaktier och inte minst dragit ner på aktieexponeringen. Men investerarna underviktar fortfarande obligationer. Runt 20 procent av de tillfrågade säger att de tar mindre risk än normalt, vilket är en klar ökning från månaden före.

Banker och hälsovårdsaktier tillhör fortfarande de mest överviktade aktiesektorerna tillsammans med energiaktier och råvaror. Investerarsentimentet underviktar nu sektorer som är räntekänsliga, vilket gör att obligationer och teknikaktier fortsatt minska i popularitet.

Investerarna tror att tillväxtmarknadsaktier kommer att bli det bästa tillgångsslaget under 2022. Och investerarna tror sannolikt på ett högre oljepris då oljan intar andraplatsen före USA-aktier. I60 procent av investerarkollektivet tror att värdeaktier kommer att ha en högre avkastning än tillväxtaktier under året. Det är den högsta siffran någonsin.

På räntesidan tror de flesta investerare att företagsobligationer med lägre risk - high grade bonds - är en bättre investering det närmaste året, än mer riskfyllda företagsobligationer. Det är första gången sedan maj 2020 investerarna har den synen.

Det är fördel tillväxtmarknadsaktier och europeiska aktier före USA. Och det är den första undervikten för USA-aktier sedan februari 2019 samtidigt som Storbritannien-aktier blivit alltmer populära och nått den lägsta undervikten sedan september 2021.

På risksidan är det största hotet mot en fortsatt börsuppgång fortfarande centralbankernas hökaktiga syn på räntehöjningar. På andra plats hittar vi risken för fortsatt stigande inflation. Först på en femteplats kommer Ukraina/Rysslandskonflikten.

När det gäller risken för codiv-19 så fortsätter den att minska och är nu först på en sjätte plats.

Trots stora utförsäljningar av teknikaktier under årets två första månader intar den fortfarande listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja teknikaktier.

Det indikerar tyvärr att det kan bli en fortsatt stökig resa för teknikaktier om sektorrotationen fortsätter.

andra plats lyfter investerarna nu ett varningens finger för att korta amerikanska statspapper.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -