Breddning till Norden en vinnare

Fondanalys Placera har ett investeringstips för den som vill bredda sitt sparande men ändå ha en bas med svenska aktier. Det finns en indexfond som har lyckats väl, med en bra riskjusterad avkastning.

Det finns ett antal anledningar att bredda sitt sparande och investera i nordiska aktier. Det mest uppenbara är att den svenska börsen saknar eller har ett litet utbud av bolag i vissa intressanta sektorer. Men man behöver inte gå över ån efter vatten. I våra nordiska grannländer finns branscher som det råder brist på i Sverige.

I Norge finns till exempelvis en utvecklad oljeservice och shippingindustrin samt intressanta laxodlare och livsmedelskonglomerat.

Danmark erbjuder en stor och blomstrande läkemedelsindustri samt vindkraftstillverkare. Finland har som Sverige en stark industrikultur med världsledande företag inom bland annat hisstillverkning och förpackningsindustrier.

Våra grannländer har också ett antal noterade försäkringsbolag vilket är svårt att hitta på Stockholmsbörsen.

Nordenindex ger en större exponering mot råvaror, energi och inte minst hälsovård. Finanssektorn sjunker i värde och diversifieras bättre med ett antal försäkringsbolag. Även industrisektorn sjunker i betydelse samtidigt som den väl utvecklade fastighetssektorn i Sverige sjunker i värde.

En fördel med att investera på de nordiska börserna är att de ger en jämnare fördelning mellan sektorer än Stockholmsbörsen – vilket minskar sektorrisken och sprider risken.

Förutom mer riskspridning när det gäller sektorer så erbjuder regionen fyra valutor vilket ytterligare ger en dimension av riskspridning. Och ländernas ekonomier skiljer sig en del åt, vilket vi inte ser minst i år när Norge gynnas av höga olje- och naturgaspriser.

Det har spillt över på årets avkastning. Oslobörsen är den enda börsen i regionen som kan skylta med positiv avkastning. Oslobörsen har avkastat 5 procent i lokal valuta, näst bäst är den läkemedelstunga Köpenhamnsbörsen som backat ungefär hälften av Stockholmsbörsens nedgång.

Lyfter vi blicken har och ser på avkastningen de senaste fem åren imponerar Oslo- och Köpenhamnsbörsen med högst avkastning. Stockholmsbörsen hamnar som tredje bästa börs före Helsingforsbörsen som levererat sämst avkastning inklusive utdelningar.

Nordiska börserna, senaste fem åren

Det som är riktigt intressant är att den riskjusterade avkastningen blir högre för ett nordiskt aktieindex – vilket skulle tala för att skifta investeringsfokus från en ren Sverigefond till bredare Nordenfond.

Jag passar på att lyfta fram en av få nordiska indexnära fonder som finns på fondmarknaden. Att jag väljer en passivt förvaltad fond beror på att fonden sticker ut genom att den riskjusterade avkastningen för de tre senaste åren hör till fondkategorins högsta.

DNB Norden Indeks A är en indexnära fond som följer det breda nordiska aktieindexet VINX Benchmark-index.

VINX Benchmark-index består av ett urval av de största och mest omsatta aktierna, med representation från en majoritet av de viktigaste sektorerna. Indexet är marknadsviktat och tar hänsynt till antal aktier som anses vara tillgängliga för handel så kallad free-float.

Indexet omfattar bolag noterade på de tre Nasdaqbörserna (Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm) samt Oslo Börsen.

Indexet revideras två gånger per år för att säkerställa att det erbjuder hög investeringsbarhet med låga transaktionskostnader. Total omfattar indexet runt 180 bolag.

Sverige utgör precis som indexvikten den största marknaden på 46 procent, följt av Danmark på 28 procent, Finland och Norge på 13 respektive 11 procent. Fonden har totalt drygt 180 investeringar och de tio största innehav väger 30 procent.

Andelen stora bolag är drygt 70 procent, medelstora bolag utgör 26 procent och 4 procent är småbolag. Industribolag på 27 procent är den största sektorn, och näst största sektor är finansbolag på 17 procent.

Ser vi på underbranscher väger rena industribolag 12 procent, bioteknik 11 procent och banker 8 procent. Största bolag är danska läkemedelsjätten Novo Nordisk med en vikt på 9,6 procent följt av norska energijätten Equinor på knappt 3 procent.

Tio största innehaven i DNB Norden Indeks A
Aktier i %   Sektor
Novo Nordisk 9,6   Hälsovård
Equinor 2,8   Energi
Investor B 2,5   Finans
DSV 2,5   Industi
Nordea Bank 2,4   Finans
Atlas Copco A 2,2   Industri
Nokia 2,1   Teknik
Hexagon B 2,0   Teknik
Volvo B 1,9   Industri
Assa Abloy 1,9   Industri
Källa: Morningstar 29,7    

Avkastningen för fonden har varit högre än kategorisnittet de senaste tre åren. Och det har levererats till en lägre risk än kategorisnittet av Norden fonder, vilket gör det till en riktigt bra prestation. 

Det är en billig indexnära fond som levererar i nivå med index efter avgifter och bättre än kategorisnittet. DNB Norden Indeks A har belönats med fyra stjärnor av Morningstar och vi gillar den låga förvaltningsavgiften på 0,3 procent.

 

DNB Norden Indeks A   Kategori - Norden
Avkastning % 3 år 36,2 32,6
Avkastning % i år -16,6 -16,9
Risk % 3 år 12,7 13,3
Betyg* 4  
Avgift%/år 0,3  
Rörlig avgift  Nej  
Förvaltare: Eivind Grøver Aukrust  
* Morningstar har 5-gradig skala    
Källa: Morningstar den 15 juni 2022    

 

Placera ger köp på den indexnära fonden DNB Norden Indeks A. Placera rekommenderar en lång sparhorisont på mellan tre och fem år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 155,79 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -