Stort nettoinflöde till fonder i juli

Fonder Juli bjöd på årets hittills starkaste sparmånad. Det totala nettosparandet i fonder uppgick till 14 miljarder kronor under juli. Det visar månadsstatistik från Fondbolagens Förening.

Fondspararna vaknade upp när börserna vände med stora uppgångar under juli. Inte minst Stockholmsbörsen steg kraftigt.

Julisiffrorna som landade på ett nettoinflöde på 14 miljarder kronor är årets enskilt bästa månad. Det är en betydande uppgång och stor skillnad från månaden före då nettosparandet minskade med 8,4 miljarder kronor. Det som imponerar med julisiffrorna är det trots allt är en semestermånad.

Det var ett brett nettosparande och alla stora fondkategorier såg ett ökat nettoinflöde. Största nettoinflöde hade aktiefonder som generellt sett erbjuder högst risk och korta räntefonder som är i andra ändan på riskskalan. Båda fondkategorierna såg nettoinflöden på 5 miljarder kronor.

Störst intresse visade fondspararna för Sverigefonder som lade beslag på drygt 60 procent av hela nettoflödet till aktiefonder, vilket motsvarade drygt 3 miljarder kronor. Sverigefonder har trots juli månads stor nettoinflöde ett nettoutflöde sedan årsskiftet på drygt 10 miljarder kronor.

Globalfonder hade näst största nettoinflöde på runt 1 miljard kronor, följt av branschfonder. Globalfondernas popularitet är tydlig för närmare 13 miljarder kronor har letat sig hit sedan årsskiftet.

Indexnära aktiefonder fortsatte att öka i popularitet under juli. Hela 4 miljarder av de 5 miljarderna som investerades i aktiefonder gick till indexfonder. I år är nettosparandet till indexfonder 12 miljarder kronor, vilket är mycket med tanke på att nettoflödet till aktiefonder i år är minus hela 33,2 miljarder kronor.

Blandfonder såg ett nettoinflöde på 1,3 miljarder kronor under juli, vilket summerar årets totala nettoutflöde till minus 4,6 miljarder kronor.

Hedgefonder som varit populära i året börsturbulens såg ett nettoinflöde på 79 miljoner kronor. En stor skillnad från juni då nettoinflödet var hela 4,8 miljarder kronor. Hedgefonder sticker ut under årets första sju månader med ett totalt nettoinflöde på drygt 10 miljarder kronor.

Förutom korta räntefonder hade även långa räntefonder nettoinflöde under juli. Nettoinflödet landade på 2,3 miljarder kronor. Företagsobligationsfonder som haft ett tufft år med stora nettoutflöden vände till ett nettoinflöde på 738 miljoner kronor i juli. Övriga långa räntefonder hade ett nettoinflöde på 1,5 miljarder kronor.

Fondförmögenheten i Sverige ökade betydligt i spåren på den globala börsuppgången i juli. Under månaden ökade den totala fondförmögenheten med 376 miljarder kronor och uppgick vid utgången av juli till 6 206 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 4 005 miljarder, motsvarande 64 procent placerade i aktiefonder.

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -