Enda aktien Burry valt att köpa

Börs Under det andra kvartalet har hedgefondförvaltaren Michael Burry sålt alla aktier med ett undantag. Hans fond Scion Asset Management har valt att köpa fängelseaktien Geo Group. Den 30 juni i år var bolaget den enda aktien i depån.

Totalt äger fonden 501 360 aktier i fängelsebolaget. Nyheten om att Burry köpt in sig fick Geo Group att stiga med 9,9 procent under måndagens handel.

Under det andra kvartalet valde Burry att helt avyttra elva innehav. Bland annat sålde han Alphabet, Meta, Stellantis och Booking.

Michael Burry är mest känd för att ha förutspått den stora kraschen på bostadsmarknaden i USA 2007. Händelserna har skildrats i filmen The Big Short.

Geo Group är en av två noterade fängelseaktier i USA. Den andra är Core Civic.

GEO Group grundades 1984 och har varit börsnoterat sedan 1996. Förutom fängelser erbjuder man rehabilitering och transportservice av fängelsekunder.

Bolaget äger och driver även fängelser i Australien och Sydafrika. Huvuddelen av verksamheten finns dock i USA.

GEO:s har 82 000 platser fördelat på 102 fängelser. 51 av dessa finns i USA.

Omsättningen för helåret 2021 väntas stiga med 4 procent till 2,26 miljarder dollar och vinsten per aktie väntas öka med 117 procent till 1,26 dollar.

Fängelseaktien har inte varit någon lyckad investering under de senaste åren. Hittills i år har aktien dock klarat sig bättre än index med en nedgång på 3 procent.

Största ägare i GEO Group är Fidelity med 12,7 procent av aktierna följt av Vanguard med 10,7 procent och Cohen & Steens som äger 4,6 procent.

GEO Group handlas för närvarande till ett p/e-tal på 6 för 2023.

USA är världens största fängelsemarknad. Fängelsemarknaden i USA beräknas omsätta drygt 10 miljarder dollar.

USA är det land i världen med flest personer i fängelse per capita. 639 personer per 100 000 invånare sitter idag i fängelse i USA. Motsvarande siffra i Sverige i dag är 68 personer.

Bara runt 8 procent av internerna sitter i privata fängelser. En av fem som sitter i fängelse i USA är dömda för någon typ av narkotikabrott.

I hela världen avtjänar idag cirka 10 miljoner människor ett fängelsestraff.

Även om det kan tyckas vara en stabil verksamhet så är den politiska risken skyhög i fängelseaktier. Till exempel har det under de senaste åren funnits en vilja från federalt håll att minska antalet interner.

Det har i viss mån omsatts i praktiken genom att antalet fängelsekunder i USA gått ner sedan toppåret 2008, då 760 personer per 100 000 satt bakom lås och bom.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -