Aktien som återförsäkrar depån

Aktieanalys Världens största återförsäkringsbolag Münchener Rück håller ställningarna. Stigande räntor, en konservativ ledning och en stark balansräkning gynnar verksamheten.

Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Aktiengesellschaft eller Münchener Rück har klarat sig förhållandevis bra i det tuffa börsklimatet. Rück står för för rückversicherung eller återförsäkring på svenska. Aktien har bara tappat 2 procent under 2022.

Münchener Rück är världens största återförsäkringsbolag. Bolaget grundades redan 1880 och har som namnet antyder huvudkontor i München.

Carl von Thieme, en av företagets grundare

Münchener Rück är bland annat känt för att det var det enda återförsäkringsbolag som fortfarande var solvent efter den stora jordbävningen i San Fransisco 1906, då 80 procent av staden låg i ruiner.

Münchener Rück har ett otroligt starkt track record av god avkastning i kombination med en stark balansräkning. Bakom finns en försiktig ledning och en stor kapitalbuffert.

Bolaget håller på att bli mer specialiserat, vilket i förlängningen kan ge ytterligare stöd åt tillväxten och marginalerna framöver.

För helåret 2022 väntas bolaget öka omsättningen med knappt 7 procent samtidigt som vinsten per aktie väntas öka med knappt 9 procent till 22,7 euro. För 2023 spås en vinst per aktie på hela 28 euro.

 

2021

2022

2023

2024

Omsättning MEUR

59 567

64 103

66 558

69 068

Rörelsemarginal, %

5,9

6,3

8,0

7,9

Vinst/aktie EUR

20,9

22,7

27,9

30,8

Utdelning EUR

11

11,5

12,1

12,9

         

Källa: Marketscreener

       


De stigande räntorna gynnar livförsäkringsverksamheten särskilt i Tyskland. Denna har länge haft det tufft under den långa lågränteperioden.

Geografiskt sett kommer lite drygt 40 procent av omsättningen från Europa inklusive Storbritannien. USA står för drygt en fjärdedel.

För 2023 handlas Münchener Rück nu till ett p/e-tal på strax över 9,3 och ev/sales ligger på 0,6 för samma år.

Balansräkningen är stark och skuldsättningen är låg. Det visar att de ha muskler för att göra uppköp framöver. Bolaget har dessutom en mycket stark historik att skapa god avkastning.

Aktien är noterad i Frankfurt och är en del av huvudindexet DAX. Aktien ingår även i Euro Stoxx 50 som består av de femtio mest omsatta aktierna i euroland.

15 av de 20 analytiker som följer bolaget sätter köp. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 282 euro. Det indikerar en uppsida på 9 procent från nuvarande kursnivå.

Återförsäkringsbolagen är kända för att vara stabila högutdelare i likhet med vanliga försäkringsbolag. Münchener Rück är inget undantag. Sedan år 1970 har bolaget varken sänkt eller ställt in den årliga utdelningen.

I år delade bolaget ut 11 euro per aktie och nästa år väntas utdelningen uppgå till 11,5 euro. På nuvarande kursnivå innebär den en direktavkastning på 4,7 procent.

Den som vill investera i bolaget ska göra det på grund av bolagets starka och diversifierade position på återförsäkringsmarknaden.

Den goda historiken med en genomsnittlig kapitalavkastning på över 7 procent per år talar för bolaget och aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft in Muenchen AG Köp 259,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -