Femårsvinnarna på Large Cap

Aktier Börsen ser ut att gå mot det sämsta året sedan finanskrisen och det är kan nu vara läge att påminnas om värdet av långsiktighet. Placera har listat aktierna som är idag är noterade på Stockholmsbörsens Large Cap-lista och gett bäst totalavkastning på fem år.

Efter snart tio börsmånader i år har endast två månader noterat en positiv avkastning. På Stockholmsbörsens Large Cap-lista finns börsen största bolag, och av de aktier som gett bäst totalavkastning på fem år har flertalet börjat sin börsresa på de mindre börslistorna. Aktierna finns i flertalet olika branscher och vi hittar även klassiska bolag som Nibe och Sectra, som båda börsnoterades i slutet på 90-talet.

Fortnox är aktien som gett bäst totalavkastning på Stockholmsbörsens Large Cap-lista de senaste fem åren. Det småländska bolaget med huvudkontor i Växjö har nått stora framgångar med sina digitala produkter inom redovisning- och bokföring. Idag är det sällan man stöter på mindre bolag som inte använder sig av deras affärssystem. Trots en nedgång i år om nästan 30 procent har aktien gett investerarna en totalavkastning på drygt 900 procent de senaste fem åren. Bolaget flyttade från NGM Nordic till Stockholmsbörsens Large Cap-lista i våras.

Evolution som är verksamma inom livecasino började sin resa som noterat bolag på First North år 2015. År 2016 var första helåret som bolaget lyckades nå en nettoomsättning på över en miljard kronor. När de stängde böckerna för 2021 landade siffran i stället på 11 miljarder kronor med en rörelsemarginal strax över 60 procent. Aktien har gett en totalavkastning på nästan 800 procent senaste fem åren.

Fiberteknikbolaget Hexatronic som nått stora framgångar utanför Sverige senaste åren har gett en totalavkastning på nästan 700 procent. Under 2014 bytte bolaget börslista från Aktietorget till First North för att sedan i 2018 noteras på Stockholmsbörsen. Efter gårdagens omvända vinstvarning har nu bolaget nu släppt tre omvända vinstvarningar i rad.

Mips noterades 2017 på Stockholmsbörsens Small Cap-lista. Senaste fem åren har aktien gett en totalavkastning på nästan 600 procent. Bolaget säljer rotationsteknik för hjälmar som idag finns i över 140 olika varumärken. Främst har försäljningen skett inom sporthjälmar och bolagets ambition är att nå framgångar inom bygghjälmar kommande åren.

När Lundin Energy slogs samman med Aker BP bildades det fristående bolaget Orrön Energy som är verksamt inom förnybar energi. Enligt Orrön ska bolaget fokusera på tillväxt och man slog nyligen till med ett förvärv av det gotländska vindkraftsbolaget Slitevind.

Teknikkonceren Sdiptech började också sin börsresa på First North och noterades 2017. Under de senaste åren har många förvärv gjorts och de har som mål att årligen förvärva 150 miljoner i EBITA. Aktien har levererat en avkastning på drygt 400 procent på fem år, trots nedgången på drygt 50 procent i år.  

Värmepumpstillverkaren Nibe noterades 1997 på Stockholmsbörsen och bolagets VD Gerteric Lindquist har varit VD på bolaget sedan 1989. Bolaget har ridit mycket på trenden inom hållbarhet och blivit allt mer uppmärksammat senaste åren då bolagets produkter erbjuder energieffektivisering för sina kunder. Nibes börsvärde uppgår till nästan 200 miljarder.

Beijer Ref är en global koncern inom kyla och luftkonditionering. Under 2021 köpte EQT den tidigare storägaren Carries aktier och seglade upp som huvudägare i Beijer Ref. Bolaget gynnas av regulatoriska krav som kräver omställning inom kylteknik. Börsvärdet är idag 50 miljarder kronor och aktien har gett en totalavkastning på nästan 400 procent på fem år.

Linköpingsbaserade Sectra grundades i slutet på 70-talet och var tidigt med och digitaliserade medicinsk bildhantering. Idag erbjuder bolaget lösningar inom Medicinsk IT och cybersäkerhet till sjukhus och andra samhällskritiska funktioner. Bolagets kunder finns idag i över 60 länder.

Programvarutbolaget Vitec utvecklar mjukvara för allt från banker till bilverkstäder. Även Vitec har växt genom flertalet förvärv senaste åren och gjorde totalt fyra förvärv under första halvåret i år. I början på juli gjorde bolaget sitt hittills största förvärv när de köpte det nederländska bolaget ABS för 860 miljoner kronor.

*För att vara listat på Stockholmsbörsens Large Gap-lista krävs ett börsvärde om minst en miljard euro. Nasdaq gör en årlig revidering som baseras på marknadsvärdet under november månad och förändringen sker sedan i januari kommande år.

Aktie   Totalavkastning fem år, %
FNOX   936%
EVO   767%
HTRO   679%
MIPS   570%
ORRON   497%
SDIP B   408%
NIBE B   388%
BEIJ B   375%
SECT B   352%
VIT B   322%
Källa: Infront 11/10-2022
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -