Börsen nära noll, SKF vinnare

Börsen Stockholmsbörsen inledde tisdagen med blygsamma rörelser och var marginellt upp efter en stunds handel.

Uppgifter från Bloomberg News om att SKF kan komma att sälja sin flygverksamhet tycktes bidra till kurslyft för aktien. Swedbank, som under förmiddagen håller en digital kapitalmarknadsdag, försvagades något.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 sågs vid 9.45-tiden kring nollstrecket, till nivån 2.141. Aktier för nästan 2,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Helsingforsbörsen håller stängt på tisdagen.

SKF sågs bland vinnarna inom Stockholmsbörsens OMXS30-index, med ett avancemang på 2,5 procent. På måndagskvällen rapporterade Bloomberg News med hänvisning till källor att SKF undersöker en försäljning av sin flygverksamhet, efter att aktivistfonden Cevian drivit på frågan. Verksamheten som potentiellt kan komma att avyttras tillverkar specialkomponenter för flygindustrin som lager och tätningar. Enligt källorna kan SKF komma att meddela om planerna inom en vecka. Enligt Barclays analytiker kan en eventuell avyttring vara en följd av utmaningar SKF stött på vad gäller att höja verksamhetens lönsamhet, rapporterade Dagens industri. Barclays räknar med att en försäljning skulle kunna inbringa runt 6 miljarder kronor.

På vinnarlistan återfanns även fastighetsbolaget SBB som steg 3,7 procent och industribolagen Atlas Copco och Sandvik som lyfte 0,7 respektive 0,8 procent.

Sämre gick det för Getinge och H&M, som var ned omkring 2 procent vardera.

Swedbank uppgav beträffande sin finansiella plan till 2025 att banken avser ha 3 procentenheter högre genomsnittlig årlig intäktsökning än genomsnittlig årlig kostnadsökning, tack vare bankens prisstrategi och anpassning till ett normaliserat ränteläge, högre utlåningsvolymer, kommissionsintäkter och övriga intäkter. Målet om 15 procents avkastning på eget kapital 2025 stöds av att relationen mellan intäkter och kostnader, det så kallade K/I-talet, ska uppgå till 0,40 med strikt kostnadskontroll. Aktien retirerade 0,4 procent.

Orderingången på den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar, som är viktig för Volvo, uppgick preliminärt till 33.000 enheter i november, enligt siffror från ACT Research. Volvo-aktien rörde sig upp 0,1 procent.

Eyetrackingbolaget Smart Eye har beslutat att vidta vissa åtgärder för att anpassa kostnadsprofilen. Bolaget avser reducera sina personalkostnader med tio procent på årsbasis, vilket motsvarar cirka 30 miljoner kronor per. Åtgärderna förväntas vara fullt implementerade i slutet av andra kvartalet 2023. Smart Eye avser vidare genomföra en företrädesemission om cirka 325 miljoner kronor. Aktien dök närmare 31 procent.

Forskningsbolaget Ascelia Pharma rasade drygt 25 procent efter en uppdatering av Sparkle-stiudien i fas 3. Studien, som tidigare dragits med förseningar, väntas nu bli färdigrekryterad under februari-mars 2023. Så sent som för en dryg månad sedan var vd Magnus Corfitzens besked att "vårt främsta fokus under 2022 är oförändrat att slutföra det kliniska fas 3-programmet med Orviglance och fortsätta förberedelserna av registreringsansökan för ett nytt läkemedelsgodkännande (NDA) och kommersialiseringen".

Jack Lundin har utsetts till vd för Lundin Mining och avgår därmed som styrelseledamot i bolaget. Peter Rockandel, som tidigare var både vd och koncernchef, är fortsatt koncernchef för Lundin Mining. Aktien försvagades 1 procent.

Oljebolaget Enquest har utsett Gareth Penny till styrelseordförande i koncernen med omedelbar verkan. Han ersätter Martin Houston som kommer att lämna styrelsen på tisdagen. Aktien retirerade 2,2 procent.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Knowit till behåll från köp. Aktien backade 3,7 procent.

 

Mer från förstasidan

Mest läst

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -