Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering Efter en stark börsperiod mellan oktober till mitten på december landar det senaste halvårets avkastning på plus för många fondkategorier. Placeras utvärderar nu fondvalen inför juli.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2022.

Under det senaste halvåret har de flesta regioner och börser stigit med mindre uppgångar. Utländska fonder har fått viss draghjälp av både en starkare US dollar och euro. US dollarn har stärkts runt 3 procent och euron med 4 procent mot svenska kronan.

Stockholmsbörsen 30 största och mest likvida bolag hör till en av de bättre börserna under halvåret med en uppgång på runt 9 procent. De svenska småbolagen har haft fortsatt motigare och bara orkat med en uppgång på 1,3 procent.

Ett brett index på Stockholmsbörsen som omfattar alla noterade bolag visar på en uppgång på 7 procent.

Avkastning mätt i svenska kronor visar en positiv uppgång för USA börserna som stigit drygt 3 procent det senaste halvåret. Även en bred globala indexfond landar på plus 3,5 procent med hjälp av en stark US dollar.

Breda Europaindex imponerar i år och hör till det senaste halvårets vinnare med en uppgång på 7 procent.

Det har varit tuffare för tillväxtmarknaderna. En bred tillväxtmarknadsindexfond har backat 3 procent mätt i svenska kronor. Spridningen är som vanligt stor inom tillväxtmarknaderna.

Årets bästa börs är Istanbulbörsen som det senaste halvåret fördubblat sitt börsvärde. Samtidigt har de kinesiska börserna backat runt 8 procent, trots de två senaste månadernas stora uppgångar på 25 procent.

Fyra av fonderna har inte lyckats leverera plusavkastning i absoluta tal under halvåret mätt i svenska kronor. Och fyra av fonderna har inte klarat av att gå bättre än snittet av sina konkurrenter i fondkategorin.

En av fonderna har snubblat på mållinjen. Det är listans Europafondsval Storebrand Europa A SEK som har avkastat 6,8 procent, men har inte lyckat klått fondkategorin Europafonder Mix bolag på 7 procent.

Listans två andra indexnära fonder har båda positiva avkastningar och lyckats bättre än kategorisnittet av liknanden fonder.

Länsförsäkringar USA indexnära har levererat en positiv avkastning i kronor med hjälp av US dollarns styrka. Avkastningen är bättre än fondkategorin USA-fonder.

Den breda svenska indexfond, PLUS Alla bolag Sverige index har stigit mest av alla fonder. Fonden följer alla bolag noterade på Stockholmsbörsen. Fonden har stigit som index med drygt 7 procent vilket gjort att den avkastat bättre än kategorisnittet av Sverigefonder.

Spiltan Aktiefond Stabil har inte riktigt hängt med under det senaste halvårets uppgång på Stockholmsbörsen.

Inför juli månad adderade jag till en ny aktivt förvaltad Asienfond. Handelsbanken Asien Tema har backat marginellt under halvåret, men sticker ut då den avkastat betydligt bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har i nästan vanlig ordning stigit mer än fondkategorin. Det senaste halvåret är skillnaden större än på länge.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology har haft ett motigare halvår med en liten minusavkastning. Men teknikfonden har klått fondkategorin betydligt som backat hela 7 procent.

Placeras låg risk alternativ räntefonden IKC Avkastningsfond har haft en tuff period när den svenska företagsobligationsmarknaden varit under press. Avkastningen är sämre än kategorisnittet. Även lågriskhedgefonden Atlant Opportunity tappat i värde det senaste halvåret.

Listans två blandfondsval Carnegie Strategifond och AMF har haft ett starkt halvår. Carnegie Strategifond har haft en riktigt bra period och klått kategorisnittet med råge.

Hälsovårdsfonden Fondita Health har backat med bara 0,1 procent men det är tyvärr betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder. Fonden har en relativt stor andel små- och medelstora hälsovårdsbolag som haft en tuffare period än de stora hälsovårdsbolagen som varit vinnare i sektorn.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -